BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: De Kuip kampt met instortingsgevaar

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
 Headliner  Headliner - dinsdag 09 december 2008 - 09:12
Dit topic is geplaatst via het volgende nieuwsbericht:

De Kuip kampt met instortingsgevaar (Legioen Weblog)

Legioen Weblog
 Legioen Weblog - dinsdag 09 december 2008 - 09:21   quote  deeplink  
De Kuip kampt met instortingsgevaar

Tijdens popconcerten in de Rotterdamse Kuip blijkt het geluidsniveau op bepaalde momenten flink te worden teruggedraaid om te voorkomen dat het Feyenoordstadion beschadigd raakt of zelfs (deels) instort. Ook moet paniek onder eventueel vluchtende bezoekers worden voorkomen.

Door de volumeknop terug te draaien, wat flink minder decibellen oplevert, wordt voorkomen dat het bijna 71-jarige stadion bezwijkt onder de zingende en massaal meedeinende massa. Het terugbrengen van het geluidsniveau vindt plaats onder verantwoordelijkheid van onderzoeks- en kennisinstituut TNO. In de Kuip is een speciaal monitoringsysteem aangebracht, dat tijdens de concerten constant meet of met name de tweede ring niet te veel beweegt. De jongste uitgave van TNO-magazine 'Bouw en Ondergrond' onthult dat het geluid in de Kuip bij een concert van Marco Borsato wel eens is teruggedraaid van 100 decibel tot een minimale 24 decibel. Dat gebeurde tijdens de vertolking van zijn grootste hit 'Dromen zijn bedrog', aldus het blad.

"Tijdens het hoogtepunt in dit nummer zingt en springt iedereen mee. Gelukkig is het niet erg als het geluid wegvalt hoor, mensen denken algauw dat het erbij hoort", aldus TNO-trillingsonderzoeker Paul Waarts.

Het alarm gaat vooral af bij uitvoeringen van Hollandse hits. Optredens van rockbands als de Rolling Stones veroorzaken minder schokken.

Op en neer

Bij een 'beweging' van de tribune van 4 millimeter wordt er 6 decibel van het geluidsniveau afgehaald, stelt TNO. Bij een halve millimeter méér gaat er nog eens 6 decibel af. Bij 7 millimeter uitslag gaat de muziek helemaal af. Dat laatste zou nooit zijn voorgekomen, maar gebeurde dus wel bijna tijdens de vertolking van 'Dromen zijn bedrog' door Borsato. Overigens trad de populaire zanger vier jaar geleden voor het laatst op in het Rotterdamse stadion. Als op last van TNO het geluidsniveau wordt teruggedraaid, wordt ook de artiest daarvan in kennis gesteld. "Later lees je soms in recensies dat er 'problemen met het geluid' waren. Maar dat waren wij dan", aldus de TNO-deskundige in het blad.Zwieberen

Zodra de tribune vervaarlijk gaat 'zwieberen', wordt ook aan de concerttechnici gevraagd of ze op de megabeeldschermen geen drummer in beeld willen brengen. Dat zou het ritmisch meedeinen alleen maar bevorderen, met alle risico's van dien.

Door overleg vooraf is ingrijpen echter meestal niet nodig. Het terugdraaien van de volumeknop heeft ook het doel om paniek onder de bezoekers te voorkomen.

Bron: Telegraaf.nl

Dat wordt niet meer springen mensen....

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3097
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: De Kuip kampt met instortingsgevaar









0.0063350