BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Talentpools

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
thewin
 thewin - dinsdag 02 juni 2009 - 08:46   quote  deeplink  
moeten ze het geld terug betalen van de investeringen van de vorige talentpools om dat er zo weinig verkocht zijn
Phyxsius
 Phyxsius - dinsdag 02 juni 2009 - 10:29   quote  deeplink  
quote:
Op dinsdag 02 juni 2009 - 08:46 schreef thewin het volgende:
moeten ze het geld terug betalen van de investeringen van de vorige talentpools om dat er zo weinig verkocht zijn
Is dat een vraag of een constatering?
Kees010
 Kees010 - dinsdag 02 juni 2009 - 17:44   quote  deeplink  
een constaterende vraagstelling .. ?

@the win
Volgens mij staat het geheel los van de vorige talentpools.
en gaat het erom geld te generen om spelers te halen
en niet om teleurgestelde investeerders te compenseren.
danny four
 danny four - dinsdag 02 juni 2009 - 17:49   quote  deeplink  
Ja
feyenoord(010)
 feyenoord(010) - dinsdag 02 juni 2009 - 18:46   quote  deeplink  
Spelers als Nieveld - Castaignos - Mulder - Darley en zulke mensen kunnen wel wat opbrengen (BTW CISSE moet feyenoord echt niet halen)
Feyenoord till i die
 Feyenoord till i die - dinsdag 02 juni 2009 - 19:51   quote  deeplink  
Talentpools leveren in de toekomst alleen maar minder geld op. is een leuke tijdelijke oplossing maar je blijft zo in een vicieuze cirkel!!!!!
RenatoBos
 RenatoBos - donderdag 22 mei 2014 - 01:11   quote  deeplink  
'Feyenoord nog niet verlost van Talentpools

600x400-00623595.jpg

Het belooft een drukke transferperiode te worden bij Feyenoord. Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Jordy Clasie - alle vier worden ze genoemd voor een mogelijk vertrek komende zomer. Dat gaat Feyenoord miljoenen opleveren. Maar hoeveel daarvan houdt Feyenoord zelf eigenlijk over?

Toen in 2006 bleek dat Feyenoord een schuld van zon veertig miljoen euro had gingen alle alarmbellen rinkelen. Jarenlang had de illustere voorzitter Jorien van den Herik verteld dat alles goed ging. Financieel stond Feyenoord er, volgens hem, goed voor en er was geen reden tot paniek. Later bleek dat Feyenoord in 2004 praktisch failliet was met een schuld van veertig miljoen euro, waarvan zon dertig miljoen op kortlopende rekeningen. Onder andere zijn stilzwijgen daarover resulteerde in 2006 in zijn gedwongen vertrek bij de club.

In de jaren daarna zette Feyenoord meerdere Talent Pools op om geld binnen te halen. Investeerders konden voor minstens 250.000 euro participeren in bijvoorbeeld Talent Pool 1, waarin onder andere Erwin Mulder, Jonathan de Guzman en Royston Drenthe zaten/zitten en zouden dan bij een verkoop 29,33% van de netto-opbrengst mogen verdelen. Dat leverde redelijk wat geld op (zes miljoen euro), maar tot op heden hebben alleen Wijnaldum (zon vijf miljoen euro) en Drenthe geld opgeleverd (voor vijftien miljoen euro naar Real Madrid) geld opgeleverd. Jonathan de Guzman vertrok transfervrij, net als Diego Biseswar en Tim Vincken. Alleen Erwin Mulder speelt nog bij Feyenoord.

Later kwam daar Talent Pool II bij, waarin onder andere de bij voorbaat niet-rendabele Mitchell Schet, Jacob Lensky en Sherif Ekramy (ten tijde van het opzetten van de pool geenszins eerste elftalspelers), zaten. Participanten moesten wederom minstens 250.000 euro inleggen en in totaal werden er 20 aandelen voor in totaal vijf miljoen euro verkocht.

In het boekjaar 2008/2009 werd tot slot de laatste pool opgezet, de Feyenoord Beloften Pool. En daar wordt het interessant met het oog op komende zomer. In die pool zijn namelijk alle spelers van zowel Jong Feyenoord als alle jeugdteams tot en met de C2 van dat moment opgenomen, tegen 250.000 euro inleg per aandeel (5,5 miljoen euro opbrengst in totaal) en 18,33% van de netto transferopbrengsten. Dit betekent dat niet alleen bij verkoop van De Vrij, Martins Indi of Clasie ongeveer een vijfde van de opbrengsten direct naar de investeerders in het fonds gaan, maar ook bij spelers als Boëtius, Vilhena en Kongolo een aanzienlijk deel van de transferopbrengsten direct verdwijnt bij de club. De talentvolle generatie 1997, met spelers als Jari Schuurman, Marlon Slabbekoorn en Calvin Verdonk, valt buiten deze pool.

Wat betekent die per saldo? Afgaande op transfergeruchten (niet geheel betrouwbaar, maar wel een aardige indicatie) kan Feyenoord voor De Vrij tussen de zeven en tien miljoen euro vangen. In het voor Feyenoord beste geval (tien miljoen) schrijf je dan bijna twee miljoen euro direct af aan de investeerders in het fonds. Van de overige spelers in het fonds hebben tot nu toe alleen Luc Castaignos (2011, drie miljoen euro naar Internazionale), zon 550.000 euro naar het fonds) en Jerson Cabral (2012, 600.000 euro naar FC Twente, 180.000 euro naar de investeerders) geld opgeleverd, maar samen nog geen fractie van het totale bedrag dat Feyenoord kreeg voor de verkoop van een deel van hun rechten.

Per saldo zal Feyenoord aankomende zomer bij verkoop van enkele talentvolle spelers voor miljoenen euros gaan overboeken naar de investeerders. Ook de komende jaren, totdat de spelers die in 1995 geboren zijn vertrekken (van de contractspelers van Feyenoord op dit moment Vilhena, Dammers, Karsdorp en Lopes Cabral), zal dat zo blijven. Tegelijkertijd zegt Feyenoord miljoenen te gaan gebruiken voor het afbouwen van de totale schuld van de club, op dit moment nog zon 7 miljoen euro. Worden Martins Indi én De Vrij voor een goede prijs, zeg samen voor zon vijftien miljoen euro verkocht, houdt Feyenoord zon vijf miljoen euro over om de transfermarkt op te gaan.

Samengevat: bij verkoop van spelers (minus Janmaat en Pelle, die niet in de pools zitten) raakt Feyenoord meteen ongeveer een vijfde kwijt én zal een deel aangewend worden om de club schuldenvrij te maken. Maar één of twee klappers, en Feyenoord is dat meteen. En dan kan Martin van Geel pas echt de transfermarkt op.

Dit artikel is geschreven door Mark Lievisse Adriaanse (1994), student Politicologie in Leiden, freelance journalist en seizoenkaarthouder op Vak X. Klik HIER voor zijn website.
Bron: Levenmetfeyenoord

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 5946
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Talentpools









0.0073549