BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Feyenoord heeft alles verpand

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Dit topic is een vervolg op het topic:  Feyenoord heeft alles verpand
KKL
 KKL - vrijdag 31 juli 2009 - 15:05   quote  deeplink  
Feyenoord heeft alles verpand

Feyenoord zoekt overal potjes om het hoofd boven water te kunnen houden. Maar die zoektocht kan de ondergang betekenen, zegt Robert Ploeg.

Feyenoord zit in zwaar weer. De sportieve en financiële prestaties moeten snel naar een hoger peil. Om daarvoor geld te krijgen, heeft Feyenoord sinds 2007 allerlei financieringsmodellen bedacht: Talentpool I en II, een Feyenoord Spelers Investeringsfonds, een Beloftenpool, uitgifte van certificaten van aandelen en Feyenoord Overbruggingscertificaten. Maar deze zoektocht naar geld kan wel eens de definitieve ondergang betekenen.

Nagenoeg alle contractspelers dienen als onderpand. Zij moeten binnen twee of drie seizoenen ongeveer 30 miljoen aan transferopbrengst opleveren om de schulden niet groter te laten worden. Veertien jeudige talenten die Feyenoord min of meer zelf heeft opgeleid, zitten in twee talentenpools en moeten binnen nu en 2012 minimaal 11 miljoen euro opleveren. De aanstormende A- en B-junioren zijn voor 7,5 miljoen verpand in een Beloftenpool. Het twintigtal spelers in de drie pools moeten de komende jaren een transferbedrag van 74 miljoen opleveren. Hiervan gaat 25 procent direct naar externe investeerders. Van de overige 75 procent moeten loonkosten, premies, opleidingskosten en gewone personeelskosten worden betaald.

Schuld

Met de drie pools die in 2007 zijn gestart, heeft Feyenoord zich een schuld van 18,5 miljoen euro op de hals gehaald. Het is geld wat Feyenoord al heeft ontvangen en heeft uitgegeven en moet binnen nu en 2013 worden terug betaald. Spelers zoals Leroy Fer, Diego Biseswar en Georginio Wijnaldum maken een goede ontwikkeling door en kunnen veel waard worden, maar de Feyenoord talentpools zijn zeer afhankelijk van de ontwikkelingen op de transfermarkt. Ter vergelijking: Feyenoord heeft sinds 2007 ruim dertig spelers verkocht. Ze leverden de club ongeveer 34 miljoen aan transfersommen op.

Buiten het feit dat het afwachten is of een talent wel de volle potentie bereikt, kan het ook domweg gebeuren dat tieners een andere carrière kiezen. Dit is gebeurd met Jacob Lensky die in 2008 aangaf om psychische redenen te willen stoppen met voetbal. Hij liet zijn contract kosteloos ontbinden, maar loopt inmiddels vrolijk te voetballen bij Jong Utrecht. Dan zijn er nog een aantal min of meer gearriveerde spelers van onder de 30 jaar. Zij hebben op basis van een renteloze lening van ongeveer 10 miljoen bij Feyenoord een contract getekend. Het de vraag is of deze drie spelers in drie tot vier jaar meer dan 10 miljoen waard zullen worden. De overige contractspelers zitten aan het eind van hun contract/loopbaan en zijn alleen een kostenpost.

Faillissement

Naast de hypotheek op de spelers ligt er een schuld van ruim 21 miljoen. Feyenoord heeft in 2004 zelfs op het randje van een faillissement gebalanceerd. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2004-2005. Feyenoord had aan het einde van dat boekjaar een schuld van ruim 40 miljoen euro, waarvan 30 miljoen aan kortlopende schulden. Om de financiële positie te versterken, heeft Feyenoord op allerlei manieren geld geprobeerd op te halen. De schuld 35 miljoen euro in 2006 was mede door de verkoop van Kalou en Kuijt teruggebracht naar 10 miljoen, maar is nu weer gestegen naar 21 miljoen.

Rotterdamse voetbalclub heeft ook goodwill van investeerders verloren

Er is ook een negatief eigen vermogen van ongeveer 7 miljoen. Dat is het bedrag dat overblijft wanneer alle bezittingen zouden worden verkocht en alle schulden worden afgelost. Maar er blijft niets over. Mochten de schulden worden opgeëist, dan is dat het definitieve einde. Gezien de kortlopende hypotheek op het spelersmateriaal is dat geen irreëel gevaar.

De club wilde daarom in 2007 met de uitgifte van aandelen van de Feyenoord Rotterdam NV nieuw geld binnenhalen. Investeerders konden een aandeel kopen voor 1.000 euro per stuk met een minimale afname van duizend aandelen. Het aandelenplan moest 20 miljoen euro opleveren en 1 miljoen euro per investeerder. Het zijn er maar vier geworden. Het geld is voor een groot deel in nieuwe spelers geïnvesteerd, maar dat heeft niet geleid tot verbetering van de financiële of sportieve situatie. Sterker nog, het afgelopen seizoen kenmerkte zich wederom door turbulentie, slechte prestaties en een ontslagen trainer.

Investeerders

Inmiddels heeft Feyenoord ook de goodwill van investeerders verloren. De oprichting van het Feyenoord Spelers Investeringsfonds 2008 laat zien dat de voorwaarden waaronder investeerders bereid zijn geld op te brengen, veel zwaarder zijn geworden. De laatste noodgreep is de uitgifte van de Feyenoord Overbruggingscertificaten. De naam geeft al aan hoe precair de situatie is: help Feyenoord de spreekwoordelijke winter door. Feyenoord kan statutair nog wel twee zetels in de raad van commissarissen verkopen. Het is echter de vraag in welke constructie en wat het oplevert.

Er is nog een manier bedacht om geld op te halen. Namelijk middels de verkoop van de aandelen van de amateurtak in het stadion aan de gemeente Rotterdam. De amateurtak van Feyenoord is een interessante partij, omdat het in tegenstelling tot de profclub bezittingen heeft, onder meer in de vorm van 53 procent van de aandelen in de NV Stadion Feyenoord. Met dit plan moet een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro beschikbaar komen. Dat gaat in de vorm van een constructie waarbij de gemeente geld leent aan SC Feyenoord, in ruil voor verpanding van de stadionaandelen. De amateurs zouden het geld dan weer beschikbaar moeten stellen aan de profclub.

Begroting

De lichtpuntjes zijn dat de grote sponsorcontracten zijn verlengd. Voor de business units geldt een wachtlijst. De begroting is met 4 miljoen naar beneden bijgesteld. En: de supportersclub heeft 100 duizend euro ingezameld voor de jeugdopleiding. Daarnaast introduceert Feyenoord secondary ticketing. Seizoenkaarthouders die niet in de gelegenheid zijn een thuiswedstrijd te bezoeken, kunnen via een speciaal platform op internet hun plaats beschikbaar stellen. De helft van de opbrengst gaat naar de seizoenkaarthouder, de andere helft naar de club.

Gerommel in de marge. Feyenoord heeft helemaal niets meer; geen bezittingen, geen talent wat nog verkocht kan worden en geen goodwill. Alles is verpand. Bovenop de schuld van 21 miljoen zijn er sinds 2007 voor ruim 35 miljoen nieuwe verplichtingen aangegaan, maar het heeft niet geleid tot sportieve successen. Het zal dit seizoen buigen of barsten worden.

Robert Ploeg is politiek wetenschapper en werkzaam als communicatie adviseur.

bron: Volkskrant

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op vrijdag 31 juli 2009 door Boudewijn --
legrande
 legrande - vrijdag 31 juli 2009 - 15:20   quote  deeplink  
en en wil zoals zovelen feyenoord naar de afgrond zien gaan. weer 1 die zo lekker negatief is. Feyenoord kan niet kapot en zal nooit kapot gaan daar is het legioen te machtig voor en staan er altijd weer mensen op die feyenoord bijstaan.

Zelfde mte die chriss van de nijnatten in het AD altijd maar negatief over feyenoord die lul. Ik kan daar zo pissig van worden.
Phyxsius
 Phyxsius - vrijdag 31 juli 2009 - 15:27   quote  deeplink  
Staan veel dingen in die niet stroken met de realiteit
En aangezien ik een leek ben, ben ik benieuwd hoeveel er van dit stuk overblijft als een kenner er naar gaat kijken...
Ben fr supporter
 Ben fr supporter - vrijdag 31 juli 2009 - 15:39   quote  deeplink  
en hoe komt die gozer aan al die kennis ?
Els
 Els - vrijdag 31 juli 2009 - 17:57   quote  deeplink  
Hoe snel leningen opvorderbaar zijn, weet ik niet. Maar wat dat belenen van de spelers betreft, da's toch behoorlijk accuraat. Vervelend stuk, en onzin om dit de publiciteit in te schoppen, maar Feyenoord staat er wel zorgelijk voor, daar kunnen we niet omheen.
Phyxsius
 Phyxsius - vrijdag 31 juli 2009 - 19:21   quote  deeplink  
ik vraag me trouwens af of de schrijver van dit verslag weet wat een begroting inhoud

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 5178
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Feyenoord heeft alles verpand









0.0076878