|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
Op www.voetbalzone.nl is er een nieuwe tak bijgekomen. Clubexpert, en daar wil ik wel me steentje aan bijdragen!
Legendes aan de Maas (Deel 1) Willem van Hanegem
En toen heb ik dus gezegd dat ik niet kwam. Willem van Hanegem legt in het clubblad van de Feyenoord Supportersvereniging - Hand in Hand - uit waarom hij niet op kwam dagen bij het Jubileumfeest. De organisators hadden een verkeerd toontje en dat pikte Willem niet. Als je niet komt zullen we de supporters moeten uitleggen dat je hen in de steek laat. Dat moet je niet aan Willem vragen! Waar mensen als Pierre van Hooijdonk gelijk even polshoogte zouden nemen waar er dan geïnterviewd kon worden, slaat Willem dit aanbod gelijk af. Het tekent de mens Willem van Hanegem. Op even curieuze wijze begon Willem zijn voetballoopbaan, die voor hem volmaakt succesvol zou zijn. Speler Na - voor de familie van Hanegem - zéér hectische oorlogsjaren, verhuist het gezin naar domstad Utrecht. De tiener Willem gebruikt zijn uren zeer nadrukkelijk voor straatvoetbal. Hij blijkt hieruit te beschikken over een sterk linkerbeen. Bezeten door voetbal, aanschouwt Willem iedere training van de plaatselijke club Velox. Toch mis je dan weleens een bal, vond ook Willem. Hij besloot achter het doel te gaan staan, om de ballen die naast werden geschoten weer terug te schieten. Met fabelachtige curven verdween elke bal echter weer terug bij de keeper, en dat bleef niet onopgemerkt bij Velox trainer Daan van Beek. Deze vroeg hem lid te worden bij Velox, en zo voerde Willem van Hanegem zijn lievelingsport uit bij een echte club.
Maar al snel bleek dat hij Velox ontgroeid was. Van Hanegem stak ver boven de rest uit. Dit werd ook opgezien door de Rotterdamse profclub Xerxes. Het komt tot een transfer, en Willem gaat geld verdienen met zijn hobby! Dat was het moment dat de Eredivisie in Nederland kennis mocht maken met de verbeten Willem van Hanegem. Als geen ander kon hij het balgevoel beheersen, een kunstenaar in techniek en een artiest in het bejegenen van de bal. Elke bal werd door een secuur boogje naar ploeggenoten verheven, wat hem al snel de bijnaam de Kromme opleverde. Na een mooie periode bij Xerxes(DHC) klopte Neerlans grootste club aan de deur: Feijenoord. Hier zou Willem van Hanegem uitgroeien tot een clubicoon.
Door het Supportersblad FSV, werd Willem van Hanegem in 2008 zelfs verkozen tot Feyenoorder van de Eeuw. Willem maakte deel uit van het legendarische team, dat in 1970 de Europacup | wist binnen te slepen en later zelfs de wereldbeker voor clubteams. De razend populaire Coen Moulijn (eveneens afkomstig van Xerxes), werd uit het niets aan de kant geschoven voor de inhoudelijke Willem van Hanegem. Toch was van Hanegem niet bepaald het troetelbeertje van de selectie. Veel spelers hadden moeite met het taalgebruik van Willem in het veld. Ook Coen Moulijn bevestigde dit taboe in de toenmalige Feijenoord-selectie: Binnen het veld had Willem altijd zijn woordje klaar, maar buiten het veld miste ik, en sommige met mij, de steun van Willem. In 1974 werd de Europacup || binnengehaald. Van Hanegem zat nog wel bij de selectie, maar was niet meer het ouderwetse bijdehandje van weleer. Hij stond overigens ook niet echt in de boeken als een harde speler, maar hij ontving wel de eerste gele kaart in het profvoetbal op de Nederlandse velden. Ook behoorde hij steevast bij de selectie van het Nederlands Elftal, en staat de verloren finale van het WK 1974 op zijn palmares.
In 1976 verlaat van Hanegem Feijenoord, en gaat aan de slag bij AZ67. Ondanks dat het beste er al van af is, is Willem nog steeds razend populair bij Het Legioen en deze is dan ook furieus naar Willems vertrek. Na omzwervingen bij AZ67, Chicago Sting en FC Utrecht, keert van Hanegem in 1981 toch terug in het shirt van Feyenoord, wat tot vreugde leid bij de fans. Hij houdt dit twee jaar vol en gooit dan de handdoek in de ring. Over zijn afscheidswedstrijd is nog lang nagesproken en teruggekeken, want het was een symbolische wedstrijd voor van Hanegem. In een bomvolle Kuip speelt het toenmalige Feyenoord tegen het Nederlands Elftal van 1974. Van Hanegem wordt symbolisch met rood van het veld gestuurd, door Charles Corver, waarna hij De Kuip met een ovationeel applaus verlaat. Een ludiek afscheid voor een fantastische voetballer, maar de voetbalwereld is nog lang niet van Willem van Hanegem af.
Trainer
Gelijk na zijn vertrek wordt hij assistent-trainer van Thijs Libregts in het gouden jaar 83-84, met o.a. Johan Cruijff en Ruud Gullit. Dat blijft hij drie jaar doen, vervolgens hij naar FC Utrecht, en in 1990 naar FC Wageningen vertrekt. Bij Wageningen wordt van Hanegem ook voor de eerste keer hoofdtrainer. Nu ligt Wageningen dicht bij mijn woonplaats (Randwijk), en staat het stadion nog steeds op dezelfde plek (ietwat verouderd), het is natuurlijk wel mooi om te zien dat een grootheid als van Hanegem, die ongetwijfeld bij meer clubs terecht kon, het authentieke Wageningen koos. Helaas houd hij het hier maar één seizoen uit, waardoor USV Holland een nieuwe trainer presenteert. Ook daar mogen ze Willem slechts één seizoen een sigaretje zien roken, maar niet om de minste reden: Feyenoord klopt aan de deur.
De club waar van Hanegem als speler de harten van de duizenden supporters sneller deed kloppen, krijgt opnieuw bezoek van de Kromme. In het eerste seizoen lijkt het op een keurige tweede plaats uit te draaien, maar een misstap van koploper PSV aan het einde van het seizoen, doet er voor zorgen dat Feyenoord landskampioen wordt. Dit zal uiteindelijk van Hanegems grootste prestatie als trainer worden. Met Feyenoord wint hij in 1994 en 1995 nog de Nationale bekercompetitie, maar helaas word hij in dat laatste jaar ontslagen, omdat men hem te soft vind.
Dan volgt een avontuur bij Al Hilal in Saudi Arabië. Hier wint hij de landstitel en de Arabische Europacup |. Zouden er honderdduizenden mensen zijn gekomen voor de huldiging? Na één jaar avonturen in de zandbak vind Willem het welletjes, en komt weer terug naar Nederland. Daar word hij in 2001 nog trainer van Sparta en van 2002 tot 2004 assistent van Dick Advocaat bij het Nederlands Elftal. Dit alles levert niet veel resultaat op en dus houd Willem het voor gezien in de voetbalwereld. Hij zit nog aan tafel bij Voetbal Insite en schrijft columns voor het Algemeen Dagblad. Toch komt er opeens een nieuwe beslissing in het voetballeven van Hanegem.
Als FC Utrecht aanklopt, is Willem toch bereid om zijn jeugdliefde te gaan trainen, en zo word er een nieuwe dimensie aan het voetballeven van Willem van Hanegem toegevoegd. Deze beslissing zou uiteindelijk op een fiasco uitdraaien. In het eerste seizoen gaat het nog wel, FC Utrecht speelt mooi aanvallend voetbal met matig materiaal. In het tweede seizoen gaat het echter helemaal mis. Hans van Seumeren koopt een grootschalig pakket aandelen van de club. Deze beslissing, zorgt ervoor dat diezelfde van Seumeren, heel wat macht krijgt binnen de BVO FC Utrecht. De gehele technische straf behalve van Hanegem wordt ontslagen, en dat komt van Hanegem op forse kritiek te staan. Hierop besluit van Hanegem om zich enkele dagen ziek te melden wegens doktersadvies. Veel mensen vinden dit laf en ze dwingen van Hanegem tot een verklaring. Deze laat vervolgens in zijn column in het AD weten dat hij er doodziek van is, dat zijn technische staf ontslagen is. Uiteindelijk maakt van Hanegem bekent dat hij aan het einde van het seizoen, FC Utrecht verlaat als hoofdcoach. Dit zal echter veel eerder gebeuren na een conflict met aandeelhouder van Seumeren. Van Hanegem noemt hem een duikboot die niet weet hoe je een club moet runnen. Dit pikt van Seumeren niet, en uiteindelijk word Willem van Hanegem ontslagen bij FC Utrecht, en volgt een roemloos einde in de voetbalwereld van een legende.
Problemen in Privésfeer
Helaas horen bij het relaas van een legende ook dieptepunten. Deze zijn bij Willem altijd een rol blijven spelen. Zeven maanden na de geboorte van Willem van Hanegem gebeurt er iets verschrikkelijks. Bij een bombardement op Breskens overlijden Willems vader, zus, broer en nog enkele familieleden. Vader Lo van Hanegem verricht een heldendaad door zijn leven te geven voor baby Ben de Pauw (deze wordt later hoogleraar oncologie aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen). Diezelfde Ben de Pauw, gaf Willem van Hanegem, op zeven december 2007 het eerste exemplaar van Willems biografie. Het zou Willem van Hanegem een levenslange hekel aan de Duitsers opleveren.
Als Willem van Hanegem in 1983 zijn afscheidswedstrijd speelt, denkt heel Rotterdam terug aan die mooie tijden. Van Hanegem denkt echter aan iets heel anders. Zijn huwelijk met de bekendste voetbalvrouw van Nederland Truus van Hanegem is aan het wankelen, nadat Willem tot over zijn oren verliefd is geworden op een andere vrouw. Willem vindt het allemaal verschrikkelijk, maar kan er volgens hem zelf niets aan doen. Toch toont Willem zich van zijn beste kant in de rechtszaal, door zijn inmiddels ex vrouw al zijn bezittingen mee te geven. Willem was al nooit rijk, omdat het grote geld in de voetbalwereld toen nog moest komen, en in het buitenland voetballen vond Willem ook niets. Vrienden van Willem vonden dit onrechtvaardig, en zij hebben die bewuste benefietwedstrijd georganiseerd, zodat Willem financieel weer even adem kon halen. Twee weken later verdween al dat geld echter in de zak van zijn vrouw, omdat Willem dit allemaal nog het ergste voor haar vond. Hierdoor raakt Willem in acute geldnoot, en moest hij elk dubbeltje omdraaien. Later vertelt hij hierover: We hadden thuis de gordijnen dicht, omdat we niets in huis hadden. Veel mensen dachten dat we privacy wilden, maar dat was niet de echte reden.
Nadat Willem van Hanegem er een potje van maakt, bij FC Utrecht, haalt Willems vriend Johan Derksen, Willem volledig neer op TV (in het programma waar ook Willem enige tijd náást Johan zat) en in zijn voetbalmagazine. Ook al is Willem een vriend van me, ik moet wel rechtlijnig zijn als journalist en als ik vriendenpolitiek ga doorvoeren in mijn blad, word ik ongeloofwaardig. Oordeelde Johan Derksen later in een interview. Dit heeft echter zijn weerslag gehad op de jarenlange vriendschap van Willem en Johan Derksen; Johan Derksen is lucht voor me. Aldus Willem.
Uiteindelijk kun je wel stellen dat Willem van Hanegem een roerige carrière achter de rug heeft. Toch zal hij in Rotterdam en ook in Nederland als een legende herinnerd worden, en vele zijn van mening dat Willem van Hanegem na Johan Cruijff de beste Nederlandse speler ooit is! Nu vult Willem zijn dagen met analistenwerk bij Sport 1, en de vraag of hij ooit terug zal komen in de voetballerij: Bij Willem weet je het nooit!
AM
-- dit bericht is voor het laatst aangepast op zondag 12 augustus 2018 door Boudewijn -- |
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
|
|
|
craven
|
|
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
quote: Ben al een week ziek! |
|
|
|
|
craven
|
|
|
ik heb vakantie, maar t blijft vrijdag hahahaha |
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
|
|
|
craven
|
|
|
quote: ma ehhh mexicaantje??? |
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
|
|
|
craven
|
|
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
|
|
|
craven
|
|
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
Als iemand de tijd neemt om dit te lezen, krijgtie vast wel 10euro korting vergoed van FR! XD |
|
|
|
|
Milo
|
|
|
quote:Op vrijdag 20 november 2009 - 20:27 schreef FeyenoordRandwijk het volgende:Als iemand de tijd neemt om dit te lezen, krijgtie vast wel 10euro korting vergoed van FR! XD hahahaha en dit is nog maar deel 1 |
|
|
|
|
FeyenoordRandwijk
|
|
|
Ja, maar doe het eigenlijk ook voor voetbalzoneXD |
|
|
|
|
Jappie_FEY
|
|
|
is me echt veel te lang om te lezen............ |
|
|
|
|
|