Op vrijdag 15 januari 2010 - 21:56 schreef Leon FR1908 het volgende:1990/1991 8e Plaats Competitie en Bekerwinnaar
Het trainersduo Gunder Bengtsson en Pim Verbeek mocht dit seizoen bij Feyenoord blijven, ondanks de zwaar tegenvallende prestatie van vorig seizoen. Zoals altijd is er aan het begin van het seizoen weer het AD-Toernooi. Feyenoord wint het toernooi door in de finale met 2-0 tegen FC Porto te winnen. In decompetitie werd het helaas weer een grote teleurstelling. Feyenoord staat opeen troosteloze 11e plaats, waar het dat seizoen ervoor ook was geëindigd.Feyenoord heeft ook nog eens een veel te grote selectie.
[
afbeelding ]
Het elftal van 1990. Zoals je ziet een zeer grote Selectie.
In de winterstop mochten daarom ook vele spelers vertrekken bij Feyenoord. De gelukkigen waren Ton Lokhoff, Gerrit Plomp, Stanislav Griga en Piet Keur. Feyenoord haalde echter ook een paar nieuwe namen binnen. De spitsen Rob Witsche en Mark Farrington werden gehaald. Rob Witsche bleek een zeer goede aankoop. Mark Farrington werd al snel als miskoop betiteld.
[
afbeelding ]
Spelmoment: Feyenoord FC Utrecht in 1991.
Rob Witsche ziet zn kans naast het doel gaan.
Ook valt er over intern nog genoeg te vertellen. Zoals bekend rommelde het heel erg. Even een overzichtje: Ger Lagendijk was Directeur Sportief (Technisch Directeur). Martin Snoeck was Algemeen Directeur, met zojuist een contract getekend tot 1994. Amandus Lundqvist was de voorzitter bij Feyenoord. In maart 1991 werd Lagendijk alweer ontslagen, omdat hij voor negen miljoen in nieuwe spelers had geïnvesteerd, en er maar twee puntjes meer waren behaald dan het seizoen ervoor. Er werd ook een nieuwe Directeur voor Stadion Feijenoord aangesteld: Jos van der Vegt. Hij moest zorgen dat het stadion weer een beetje zn traditie terugkreeg en dat het flink zou worden opgeknapt.
Het stadion was flink aan opknappen toe.
[
afbeelding ]
Op een gegeven moment gaat het sportief zo slecht, dat Feyenoord zelfs met 6-0 verliest bij PSV. Dan is de maat vol en wordt het trainersduo Bengtsson en Verbeek ontslagen. Wim Jansen, de redder van Feyenoord, werd hun opvolger. Ondertussen werd Algemeen Directeur Martin Snoeck ook ontslagen, terwijl ie net een contact had getekend tot 1994. Hij is te duur voor Feyenoord om te betalen.
[
afbeelding ]
Alvast de Elftalfoto van het elftal dat de bekerfinale speelde.
Boven: Arnold Scholten, Joszef Kiprich, John Metgod,
John de Wolf en Ed de Goey.
Onder: Ioan Sabou, Ulrich van Gobbel, Gaston Taument,
Henk Fräser, Regi Blinker en Rob Witsche.
Op 11 april staat Feyenoord in de competitie op een troosteloze veertiende plaats, wanneer voor de halve finale van de KNVB-beker in Eindhoven tegen PSV moet worden gespeeld. In een zinderende pot voetbal werd Henk Fräser de man van de wedstrijd. Hij scoorde de 0-1 en zorgt voor een bekerstunt van Feyenoord. Feyenoord staat in de finale en is voor het eerst sinds zeven jaar weer een prijs binnen te slepen! In de competitie liep het veel beter af als verwacht: Feyenoord werd nog 8e, na 14e te hebben gestaan.
[
afbeelding ]
Rob Witsche met de 1-0, die zeer uitbundig gevierd werd.
De finale tegen Den Bosch was een groot feest. 50.000 supporters schreeuwen Feyenoord naar de zege. Door een goal van Witschge werd de beker gewonnen, maar er was een incident. De supporters kwamen te vroeg het veld op. De uitreiking ging daarom de mist in en de wedstrijd werd niet helemaal uitgespeeld. Een paar uur daarna waren de hartstochtelijke supporters naar de Coolsingel gegaan om het feest te vieren.
[
afbeelding ]
De Supporters vieren feest met Regi Blinker op de Schouders.
FC Den Bosch wilde de wedstrijd over laten spelen, omdat er al supporters van Feyenoord het veld opkwamen voor het einde van de wedstrijd. De KNVB ziet hier natuurlijk wel wat in, en gaat hiermee akkoord. Na heel veel geharrewar hoeft dit allemaal gelukkig toch niet te gaan gebeuren. De UEFA vond de actie van FC Den Bosch zelfs zo laag, dat ze voor drie jaar werden verbannen van Europees Voetbal. Nog een foto van de bekerfinale wilden we je niet onthouden:
[
afbeelding ]
Sfeer in het stadion voor de bekerfinale. De foto is genomen vanaf
het FC Den Bosch vak. De fakkels werden die tijd zeer populair.
De beker is dus officieel voor Feyenoord, en je begrijpt wel dat dit na vele jaren van prijsloosheid zeer mooi is voor de Feyenoord supporters. Iedereen gaat dan ook met vele goede moed het volgende seizoen in!
Seizoen 1991/1992 3e Plaats Competitie, Bekerwinnaar en 1/2 Finale EC II
In dit seizoen kreeg Feyenoord weer een nieuwe trainer: Hans Dorjee. Wim Jansen kreeg een andere functie, namelijk als Technisch Directeur. Dit was het eerste jaar dat er niet meer werd gespeeld om het AD Toernooi. Wel was er een ander nieuw iets: De Supercup. De Supercup was een beker waarom aan het begin van het seizoen werd gestreden tussen de landskampioen (PSV) en de bekerwinnaar (Feyenoord).
[
afbeelding ]
De eerste SuperCup is voor Feyenoord! Feyenoord, in alles de eerste!
Feyenoord weet de wedstrijd te winnen, dankzij een goal van Marian Damaschin in de 10e minuut. Feyenoord wist deze voorsprong vast te houden, en won dus de Supercup. Damaschin was dit seizoen overigens, samen met Peter Bosz, de enige aankoop.
[
afbeelding ]
Het Elftal met de Supercup.
Helaas bleef het intern slecht gaan bij Feyenoord. Sponsor HCS bleek grote schulden te hebben. Feyenoord heeft nog 5 miljoen gulden van ze tegoed, maar omdat ze die dus niet konden krijgen, dreigde HCS naast hun eigen faillissement Feyenoord ook mee te trekken hierin. In september 1991 werd het contract met HCS dus ontboden. In november werd er een nieuwe shirtsponsor aangetrokken, namelijk Stad Rotterdam Verzekeringen. Feyenoord kan nu hun schuldeisers betalen en komt er gelukkig weer bovenop. Natuurlijk was dit ook te danken aan Jorien van den Herik, die samen met andere bestuursleden vele miljoenen in Feyenoord pompte.
[
afbeelding ]
De reclameborden met HCS werden
overgeschilderd en vervangen door SR.
Door het behalen van de Beker het seizoen ervoor, mag Feyenoord uitkomen in de Europacup II. In de eerste ronde moet Feyenoord het opnemen tegen Partizani Tirane uit Albanië. In de uitwedstrijd blijft het bij 0-0. Thuis weet Feyenoord wel te winnen, namelijk met 1-0, door een fantastisch mooi schot van Peter Bosz vlak voor het einde. In de tweede ronde moet Feyenoord het opnemen tegen FC Sion. Zowel uit en thuis werd het 0-0. Verlenging en eventuele penaltys moesten duidelijk maken wie er mocht overwinteren in het Europacup II toernooi. De verlenging bracht geen goals, dus moesten de penaltys bepalen wie door mocht. Metgod, Sabou, Fräser, De Wolf en Bosz mochten aanleggen voor Feyenoords penaltys. Ze raakten alle 5. Ed de Goey blek de man van de wedstrijd, want hij stopte de 3de strafschop van een Zwitser. Zo ging Feyenoord dus door naar de kwartfinale, waarin ze het op moesten nemen tegen oude bekende Tottenham Hotspur.
[
afbeelding ]
Marian Damaschins schot wordt geblokt tijdens FC Sion Feyenoord.
Let ook op het shirt van Damaschin: geen sponsornaam, want de UEFA gaf
geen permissie Stad Rotterdam te plaatsen, dit mocht pas de volgende ronde.
In de winterstop stond Feyenoord gedeeld eerste met PSV in de strijd om het landskampioenschap. Feyenoord overwinterde ook nog eens in de beker, door MVV (1-0) en RBC (2-1) te verslaan. In de winterstop dus nog volop in de race voor de treble. Even verder met de competitie: Feyenoord bleef t/m februari meestrijden om de titel. In maart ging het echter fout: Feyenoord verloor van MVV, PSV en FC Groningen en speelde één keer gelijk: tegen RKC (0-0). De kans op de titel was dus weg, maar er werd nog volop gestreden om de Europacup II en de beker.
[
afbeelding ]
De kwartfinale van de beker: Feyenoord Scum 1-0.
Bengaals vuurwerk voor de wedstrijd. Zo zie je maar KNJB wat mooi is!
Dan nu verder met de beker: Feyenoord had de eerste en tweede ronde dus overleefd. In de kwartfinale kwamen onze Amsterdomse vrienden op bezoek in De Kuip. In een geweldige ambiance wist Feyenoord met 1-0 te winnen, dankzij een goal van Rob Witsche. Feyenoord was dus door naar de halve finale! In de halve finale wachtte Sparta. Die scoorden al snel (Mitchell van der Gaag), maar vlak voor rust maakte Rob Witsche (wie anders?) gelijk. De stand zou zo blijven, ook in de verlening. Strafschoppen moesten dus uitkomst bieden. Dit maal schoten achtereenvolgens Metgod, Kirpich, Fräser, Witsche en Bosz raak. Ernest Faber van Sparta miste een penalty, dus Feyenoord had in twee jaar al twee keer de bekerfinale bereikt!
[
afbeelding ]
Fakkels voor de wedstrijd Feyenoord Tottenham Hotspur.
Zoals bekend zat Feyenoord ook nog steeds in de Europacup II. Ze moesten het in de kwartfinale opnemen tegen een oude bekende: Tottenham Hotspur. Het was een redelijk saaie wedstrijd, maar wel met zeer veel sfeer. Feyenoord was de enige club die tot scoren kwam: Tien minuten na de rust scoorde Joszef Kiprich na een enorme fout van een Tottenham speler. Het bleef bij 1-0, en Feyenoord kon zich gaan opmaken voor de return. In de return gaf Feyenoord werkelijk al het bloed, zweet en tranen, want door echt Feyenoord vecht voetbal bleef het bij 0-0. Vooral John de Wolf speelde een wereldrol tegen Tottenham spits Gary Lineker. Feyenoord had dus de halve finale bereikt, en dat nadat ze twee jaar daarvoor nog bijna failliet waren!
[
afbeelding ]
Het fantastische verdedigingsduo Fräser De Wolf in
duel met Tottenham spelers in de uitwedstrijd.
Sportief ging het dus goed, maar helaas rommelde het intern nog steeds. Trainer Hans Dorjee heeft voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur gezegd zich gebruikt te voelen, en wist al voor de wedstrijd dat hij erna werd ontslagen. Technisch Direkteur Wim Jansen werd de interim trainer, iets dat hij het seizoen ervoor ook al had gedaan. Een paar weken later werd bekend dat Wim van Hanegem het volgende seizoen de nieuwe trainer werd.
[
afbeelding ]
De Feyenoord spelers geven bloed, zweet en tranen tegen AS Monaco.
In de halve finale moest Feyenoord het opnemen tegen AS Monaco, het sterrenelftal uit Frankrijk. Zoals ook in de eerdere wedstrijden moest Feyenoord eerst een uitwedstrijd spelen. John de Wolf, Ioan Sabau en Peter Bosz waren geblesseerd, dus moest de oude Sjaak Troost, die eigenlijk alleen op de bak zat voor noodgevallen, in de basis starten. Dit pakte gelukkig goed uit. Na acht minuten kwam Feyenoord met 1-0 voor, maar na 25 minuten was de stand weer gelijk. Feyenoord bleef aanvallen, maar het kwam niet tot 2-1. a rust kwamen beide ploegen niet meer aan aanvallen toe, en het bleef dus 1-1.
[
afbeelding ]
Supporters klaar voor Feyenoord AS Monaco.
In de thuiswedstrijd moest Feyenoord dus winnen of 0-0 gelijk spelen. John de Wolf en Ioan Sabau konden nog steeds niet meedoen, maar Peter Bosz weer wel, dus Sjaak Troost mocht op de bank blijven. Hier zou hij wel blij mee zijn geweest, want na de uitwedstrijd tegen Monaco moest hij drie dagen herstellen. De Kuip zat voor het eerst sinds tijden weer eens vol, de verwachtingen waren hoog gespannen en iedereen droomde al van de finale. Helaas mocht het allemaal niet baten. In de 30ste minuut kwam Feyenoord op achterstand door een goal van George Weah. Ze gingen toen vol in de aanval, maar net na rust scoorde Rui Barros de 2-0, en was het eigenlijk al gedaan. Feyenoord liet nog wel zien wat het kon en kwam nog op 2-2, maar het was helaas te laat. 1-1 uit en 2-2 thuis was niet genoeg om de finale te halen. Toch mocht Feyenoord trots zijn dat ze het zo goed hadden gedaan in Europees verband dit seizoen.
[
afbeelding ]
Fakkels voor de bekerfinale Feyenoord Roda JC
De competitie liep ook op zn einde. Feyenoord eindigde uiteindelijk op de 3e plaats, al kijk je naar tegenwoordig een normale prestatie, maar voor toen, net na de slechte tijden, natuurlijk een fantastische prestatie. Iedereen begon zich ondertussen op te maken voor de bekerfinale, want die zat er ondertussen aan te komen. Hierin moest Feyenoord het opnemen tegen Roda JC, een lastige tegenstander in die tijd.
[
afbeelding ]
John Metgod neemt de beker in ontvangst.
Het bleek echter een zeer makkelijk middagje te gaan worden. Feyenoord schoof Roda JC van de mat met 3-0, door doelpunten van Gaston Taument, John de Wolf en Jozsef Kiprich. Aan het einde van de tweede helft mocht Sjaak Troost voor de laatste keer zijn opwachting maken in Feyenoord 1. Na 14 seizoenen in het eerste te hebben gespeeld werd hij commercieel directeur, wat hij nu nog steeds is. Zijn officiële afscheid als speler is het volgend seizoen tegen FC Barcelona. Daarover kun je meer lezen in het volgende hoofdstuk. Na de wedstrijd kwam niemand het veld op, zodat Feyenoord gewoon de ereronde door het stadion kon maken en daarna de beker tonen op de Coolsingel.
Kampioen!!(1992/1993)
Voor Feyenoord, Van Ons!
GO FR-Fanatic
-
Dank aan: Feyenoord Headliner | VoetbalTracker | Bronnen | Hosting door XLSHosting | V2.5