Op donderdag 26 augustus 2010 - 19:28 schreef hotjumper het volgende:Maakt echt niet uit waar je vandaan komt. (van lunatics)
"Ik voelde iets aparts in mijn lichaam!"
Feyenoord-supporters zijn overal. Niet alleen in Nederland of in België. Niet alleen in Europa. Onlangs ontvingen wij een e-mail van een Nederlandse Feyenoord-supporter. Of we een Argentijnse kameraad van hem wat aandacht konden schenken. Is een Feyenoorder. In Argentinië. Leek ons wel wat. Het resultaat zie je hieronder. Een interview met Ignacio, rasechte Feyenoorder, in Argentinië.
Sinds wanneer volg je Feyenoord?
Het was in 1993 toen we pay-per-view TV kochten. Het was nog vroeg in Argentinië toen ik de TV aanzette, en daarop was Feyenoord aan het spelen tegen FC Groningen. Ze werden kampioen! Het was liefde op het eerste gezicht. De kleuren van het shirt, de spelers. Vraag me niet waarom, maar ik voelde iets aparts in mn lichaam toen ik voor het eerst Feyenoord zag.
Destijds zond de Argentijnse ESPN elke week Nederlands voetbal uit, en omdat Feyenoord zo goed speelde werden alle wedstrijden uitgezonden. Ik was toen nog erg jong, in 1993 was ik 13, maar vanaf 1995 kan ik me veel herinneren. Ik kocht toen een videorecorder en zodoende nam ik veel Feyenoord-wedstrijden op, waaronder de Amstel Cup finale in 1995. Ik kan me alles van die wedstrijd herinneren! De manier waarop FC Volendam met de grond gelijk werd gemaakt! Ik kan me herinneren dat Edwin Zoetebier destijds keeper van hun was, haha.
De beste wedstrijd die ik van Feyenoord heb gezien was tegen Lazio Roma in het Olimpico stadion in Rome. Feyenoord won toen met 2-1 door twee goals van Jon Dahl Tomasson. De UEFA-Cup finale in 2002 werd helaas niet uitgezonden in Argentinie.
Hoe zou je jouw liefde voor Feyenoord beschrijven?
Het is iets dat wij Feyenoorders niet in woorden kunnen beschrijven. Het gevoel van binnen, in ons hart. Feyenoord is passie, Feyenoord is ons leven. Feyenoord is op zaterdagavond naar een dancing gaan om wakker te blijven. Wedstrijden van Feyenoord zijn in Argentijnse tijd om half acht of half tien s ochtends, dus ik ging s nachts in een keer door.
Ik herinner me dat ik met een ex-vriendin in Rosario was, en Feyenoord die dag tegen Ajax zou spelen om half acht in de morgen. Ze had geen internet en woonde ver van het stadscentrum, en daarom maakte ik haar om vijf uur s ochtends wakker om met me mee naar de stad te gaan. Ik ben niet krankzinning en ik ben niet gek, maar dat is wat ik over het Feyenoord-gevoel kan zeggen.
Waarom in godsnaam Feyenoord?
Hier in Argentinie op ESPN zonden ze vaak maar drie Nederlandse teams uit: PSV, Ajax en Feyenoord. Ik koos Feyenoord, omdat ik dezelfde identiteit heb. Ik ben Argentijn, alles is moeilijk hier en ik ben working class, geen elite. Ik voel dat Feyenoord de club is voor mensen die zoals ik zijn, voor de mensen in de haven van Rotterdam, voor de arbeiders. De mensen die vechten om het juiste te krijgen.
Mijn familie heeft een kiosk, en ik werk daar elke dag van acht uur in de morgen tot tien uur s avonds. De kiosk staat naast een school, en als schoolkinderen langs lopen begroeten ze me met Dirkie of Feyenoord. Dat komt omdat toen Dirk Kuyt nog bij Feyenoord speelde, ik hun leerde om Dirkie Kuyt ole ole te zingen. Dan kregen ze wat snoep van me.
Heb je ooit een wedstrijd van Feyenoord bezocht?
Nee, dat is mijn grootste droom. Elke dag denk ik eraan wanneer het gaat gebeuren. Daarom spaar ik al heel wat jaren geld om een keer de Dutch-trip te kunnen maken. Het is moeilijk voor mij, maar ik denk dat ik over twee jaar genoeg geld heb. Het dichtst bij Feyenoord ben ik in 1997 gekomen toen Feyenoord naar Argentinië kwam. Ik kan me herinneren dat mijn moeder de wedstrijd opgenomen heeft en toen ik de videoband terug keek, schaamde ik me. We eindigden de wedstrijd met acht spelers en verloren met 3-1. De Argentijnse pers schreef de volgende dag dat er maar niet meer zulke teams als Feyenoord uitgenodigd moesten worden. Ik voelde me verdrietig. Ze beledigden Feyenoord en mij.
Ik sprak die dag met Patricio Graff en vertelde hem over mijn liefde voor Feyenoord. Hij kon me niet geloven! Met andere spelers kon ik helaas niet praten omdat ik toen nog geen Engels kon. Die avond was geweldig. Ik was met Feyenoord-spelers en mijn vader. Hij sprak met een begeleider van Feyenoord en die zei dat hij een shirt voor me achter zou laten in het hotel. De volgende dag kwam ik in het hotel, en lag er een shirt van Henk Vos met nummer 20 voor me klaar. Mijn eerste Feyenoordshirt!
Hoe volg je Feyenoord?
Een tijdje terug zochten een vriend en ik via het programma Sopcast (een livestream van voetbalwedstrijden, red.) naar wedstrijden van Feyenoord. PSV en Ajax zijn makkelijk te vinden, maar Feyenoord-wedstrijden een stuk moeilijker. Gelukkig lukt het meestal wel om de wedstrijd ergens te vinden en te bekijken.
Feyenoord-supporter Peter helpt me met een heleboel dingen van Feyenoord. Hij vertaalt Nederlandse woorden voor me zodat ik het nieuws kan volgen. Ik ken hem via het Feyenoord Netwerk forum, net als Chris. Hij heeft me een DVD van de UEFA Cup-finale in 2002 gestuurd. En Peter zendt me soms magazines van Feyenoord toe, omdat het moeilijk is hier iets van Feyenoord te vinden.
Is het moeilijk om Feyenoord te volgen vanuit Argentinië?
Ja, moeilijker dan je zou denken. De mensen vinden PSV en Ajax veel belangrijker hier. De meeste journalisten zijn Ajacieden en op TV zijn altijd alle doelpunten van hun te zien. Heel raar dat ze geen Feyenoord laten zien. Ze maken me daarom altijd erg boos als ze zeggen dat ze alle doelpunten van de Eredivisie gaan laten zien, maar alleen die van PSV, Ajax, FC Twente en AZ laten zien.
Toen Feyenoord in 2002 de UEFA Cup won, was het niet op TV te zien, terwijl ze het in alle andere jaren wel hadden laten zien! In de kranten schreven ze korte berichtjes dat Feyenoord de UEFA Cup had gewonnen, maar dat was het. Ik heb toen Diario Ole (Argentijnse sportkrant, red.) gemaild en gevraagd waarom ze niet iets groters ermee deden, en toen zeiden ze dat ze de UEFA Cup minder belangrijk vinden dan de Spaanse beker en dat ze die beker daarom meer aandacht geven. Dat is helaas de realiteit hier.
Toen ik net Feyenoord-supporter was, ging alles veel moeizamer, met het internet is het makkelijker geworden om de club te volgen. Ik herinner me dat ik op de middelbare school tekeningen van Feyenoord in mijn schriften maakte, omdat het onmogelijk was om een logo ofzo te vinden. Internet was er toen nog niet in Argentinië. Nog steeds is het moeilijk om merchandise te vinden van Feyenoord. Ik blijf hopen op een mirakel.
Wat denk je van Argentijnse spelers die voor Feyenoord hebben gespeeld, zoals Tati Montoya en Julio Cruz?
Niemand kan tippen aan Cruz geschiedenis bij Feyenoord. Tati heeft het niet goed gedaan, en ik hou niet van Patricio Graffs manier van spelen, maar ik zal nooit vergeten wat Cruz en Pablo Vitamina Sanchez voor Feyenoord hebben betekend. De eerste was een van de beste doelpuntenmakers die ik ooit voor Feyenoord heb zien spelen, en de tweede is gewoon geweldig. Ik kende Sanchez toen ik voor TyC Sports, een Argentijns sportkanaal, werkte. Toen Sanchez voor Rosario Central speelde, heb ik hem een paar keer gebeld. Ik heb hem heel vaak voor de televisie geïnterviewd, en op een dag heb ik hem verteld over mijn liefde voor Feyenoord. Hij geloofde me.
Ik denk dat Feyenoord Argentijnse spelers moet halen. Spitsen uit Argentinië zijn goed. Feyenoord moet niet meer spelers uit de rest van Europa halen, maar een spits uit Argentinië en een Braziliaanse middenvelder. Laat hun spelen met Nederlandse jongens. Ik bedoel, Tomasson was een geweldige speler van wie we houden, maar stap bij stap komt hij aan het einde van zn carriere. We hebben jonge spelers nodig.
Is de uitstraling van Feyenoord vergelijkbaar met een Argentijnse club?
Ja, hier in Argentinië hebben we Boca Juniors, de club van het volk. Ik denk dat veel Feyenoorders het een leuke club zouden vinden. Boca is de club van de working class, ze gaan ook naar het stadion als Boca verliest, net als bij Feyenoord. Een paar jaar geleden speelde Feyenoord slecht, maar de mensen bleven naar het stadion komen. Je zou Boca Juniors het Argentijnse Feyenoord kunnen noemen.
Een bijzondere supporter. Dat is hij. Vanaf LN 56 zal hij waarschijnlijk ook een column schrijven over zijn belevenissen in het land van Julio Cruz en Maxima. Waarvan akte.