BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Martin van Geel: pure vakman of wolf in schaapskleren?

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
de flh
 de flh - vrijdag 04 februari 2011 - 12:13   quote  deeplink  
Bron:
http://www.ad.nl/ad/nl/1429/Feyenoord/article/detail/566546/2011/02/03/Martin-van-Geel-pure-vakman-of-wolf-in-schaapskleren.dhtml

ROTTERDAM - Feyenoord ziet in Martin van Geel de ideale kandidaat om de gevallen club weer op koers te krijgen. Maar wie is deze geboren Brabander, die in de beeldvorming steevast balanceert tussen 'pure vakman' en 'wolf in schaapskleren'? Feit: overal waar hij werkte, verdienden clubs miljoenen aan zijn transferbeleid, meldt het AD in een analyse van Sjoerd Mossou.

Een technisch directeur moet zijn als wuivend riet. Na de zwaarste storm blijft dat riet staan, terwijl de grootste eik er ontworteld naast ligt.
Martin van Geel

Aan de ene kant van de tafel zat Dirk Scheringa, in een driedelig pak met geitenwollen sokken. Daar tegenover Martin van Geel, geboren in Goirle, voetbaldirecteur van beroep. De haren netjes, goed gesoigneerd, welbespraakt.

Het was de zomer van 2002 en Scheringa had een contract klaarliggen voor de man die Willem II op zo imponerende wijze omhoog had gestuwd de laatste jaren, compleet met Champions League-voetbal. Één eis had de AZ-voorzitter daarbij, door schade en schande wijs geworden. Mocht de samenwerking niet bevallen, dan kon Scheringa het contract te allen tijde opzeggen, in ruil voor een bescheiden afkoopsom.

In het verleden had hij al vaak genoeg vastgezeten aan dure, langdurige contracten. Vandaar. Akkoord, zei Van Geel, maar wel op één voorwaarde. Mocht de directeur de samenwerking ooit zelf willen beëindigen, dan moest dat óók zonder gedoe kunnen. Ook in dat geval moest een te behappen afkoopsom volstaan, zonder rompslomp of gezeur.

Krokodillentranen
Goed, zei Scheringa. Deal. Handen werden geschud en de champagne ontkurkt. Bovenstaande anekdote laat drie dingen zien. 1. Martin van Geel doorziet feilloos hoe opportunistisch en vluchtig het voetbal werkt. 2. Van Geel laat de toekomst liever niet aan het toeval over. 3. Dirk Scheringa huilde krokodillentranen toen Van Geel een paar jaar later naar Ajax vertrok, door zijn contract - volgens de afspraken - af te kopen.

Mocht Feyenoord tot een akkoord komen met Van Geel over een baan als technisch directeur, dan haalt het hoe dan ook één van de meest ervaren beleidsmakers uit het Nederlandse voetbal binnen. Zestien jaar al staat Van Geel aan het roer bij eredivisieclubs van divers statuur: eerst bij Willem II en AZ, daarna bij Ajax en Roda JC.

Aan- en verkoopcijfers
Feit is dat het bij geen van die clubs slechter ging toen hij vertrok dan toen hij er binnenkwam. Niet sportief, maar zeker ook niet financieel. Je kunt van Martin van Geel vinden wat je vindt, maar overal boekte hij formidabele resultaten op de transfermarkt, voor wie de aan- en verkoopcijfers heel droog naast elkaar legt. Voor Willem II en AZ bijvoorbeeld boekte hij tientallen miljoenen euro's winst, simpel gesteld door relatief goedkope spelers te halen en die later met ruime winst te verkopen.

Delorge, Bakircioglu, Luque
In Tilburg haalde hij spelers zoals Tomás Galásek, Jaap Stam, Bert Konterman, Sami Hyypiä en Joonas Kolkka. Namens AZ strikte hij onder anderen Denny Landzaat, Tim de Cler, Joris Mathijsen en Stijn Schaars. Uiteraard waren niet alle keuzes die hij maakte succesvol, zeker niet.

Je kunt ook vrij moeiteloos een rijtje miskopen opsommen, zoals ze in Amsterdam nog wel eens plegen te doen als Van Geel ter sprake komt. Laurent Delorge, Kennedy Bakircioglu, Albert Luque, dat werk. Die lijst is in Amsterdam aanzienlijk langer dan bij zijn overige clubs. Volgens zijn critici is dat geen toeval; Van Geel is bij uitstek thuis in de Nederlandsemarkt, grofweg tussen de subtop en top van de eredivisie in.

Daar werd feitelijk zijn referentiekader gevormd. Van Geels internationale netwerk, menen zij, is beperkter, zoals bijvoorbeeld de aankoop van de feitelijk al afgeschreven Samuel Kuffour onderstreepte. Niettemin waren ook bij Ajax zijn transfercijfers over zijn gehele periode bezien uitstekend, alle plussen minnen op een rij gezet.

44 Miljoen
Van Geel haalde voor in totaal zo'n 44 miljoen euro aan spelers naar Amsterdam, maar verkocht voor ongeveer 75 miljoen euro, tekengelden en salarisafspraken buiten beschouwing gelaten. Daarin is de verkoop van Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez (samen goed voor nog eens ruim 50 miljoen aan inkomsten), niet meegerekend.

Zij werden allebei gehaald onder Van Geel,maar vertrokken na diens dienstverband. Kritiek was er bij Ajax ook volop. Ook Van Geel kwam niet zonder kleerscheuren uit het rapport Coronel. Zijn relatie met trainer Henk ten Cate wasmeer danmoeizaam. Hij liet op een aantal crucialemomenten zijn oren hangen naar de wensen van de vijfde colonne, zoals bij de aanstelling van Piet Keizer als technisch adviseur.

En hij werd, als Brabander en buitenstaander, bij lang niet iedereen bij de club gepruimd. Feit is ook dat hij bij Ajax begon op het moment dat de contracten van liefst elf selectiespelers afliepen. Steven Pienaar, Nigel de Jong, Maxwell, Hatem Trabelsi; ze liepen allemaal voor niets of een grijpstuiver naar buiten, als gevolg van het vorige beleid.

Van Geel haalde daarop al snel versterkingen als Jaap Stam, Edgar Davids, Klaas-Jan Huntelaar en Gabri, terwijl hij de contracten van talenten (Sneijder, Vermaelen, Heitinga) openbrak en verlengde. Het leidde tot een elftal dat het kampioenschap in 2007 op één doelpunt miste. ,,De trainer is de cruciale figuur binnen een voetbalclub,'' stelt Van Geel consequent.

Co Adriaanse
En vaak wordt de directeur aangewreven dat hij vooral meeliftte op het succes van Co Adriaanse, zowel bij Willem II als bij AZ. Henk ten Cate op zijn beurt claimde al snel de credits voor het halen van Davids, Gabri en Suárez. Bovendien kun je als scepticus zeggen: de verkoop van Wesley Sneijder aan Real Madrid (27 miljoen euro) of Ryan Babel aan Liverpool (18miljoen), wasmeer het resultaat van zeldzaam talent en een goede opleiding dan de verdienste van Van Geel.

Hoe dan ook valt het vakmanschap van Van Geel, over een periode van zestien jaar, niet af te doen als een toevallige samenloop van omstandigheden. ,,In het voetbal is tachtig procent te managen, twintig procent is geluk,'' zei Van Geel daar onlangs over, in een interview in deze krant.

Feit is dat de directeur zijn meest glorieuze periodes beleefde met Co Adriaanse aan zijn zijde. Maar andersom beredeneerd: ook Adriaanse was veruit het succesvolst toen hij in zijn rug werd gedekt door Van Geel. Zijn vijanden noemen hem een wolf in schaapskleren. Of schijnheilig. Van Geel is intelligent en welbespraakt, voorkomend en vriendelijk.

Sluw soms
Tegelijk is hij handig, sluw soms - en hij schuwt niet omhardemaatregelen te nemen. Bij zowel AZ (Henk van Stee), Ajax (Danny Blind) als Roda JC (Raymond Atteveld) sneuvelde de dienstdoende hoofdtrainer binnen één jaar na de aanstelling van Van Geel. In alle gevallen ging het qua sportieve resultaten, toeval of niet, daarna aanzienlijk beter. Ook een veelgehoord verwijt: Van Geel plukt steevast spelers weg bij zijn oude club. Bij AZ bijvoorbeeld, dat een handvol spelers overnam van Willem II. En namens Ajax weekte hij Kenneth Perez los bij AZ.

Maar het was toch echt Willem II zelf dat verzuimde om het contract van bijvoorbeeld Joris Mathijsen op te waarderen en te verlengen, toen die zich spectaculair ontwikkelde. Met de bepalende mensen die hij bij Roda JC aanstelde (Harm van Veldhoven, Mads Junker, Morten Skoubo, Laurent Delorge) had hij geen of nauwelijks een geschiedenis.

De directeur zelf gaat er prat op immer gestructureerd te werken, maar tegelijk kent hij als geen ander demechanismen in het voetbal. Het is geven en nemen, uitdelen en incasseren, voortdurend schipperen in een web van belangen. ,,Je moet nooit concessies doen aan iets waarin je gelooft, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden,'' zei hij daar ooit over in Voetbal International.

Wuivend riet
En: ,,Een technisch directeur moet zijn als wuivend riet. Na de zwaarste stormblijft dat riet staan, terwijl de grootste eik er ontworteld naast ligt.'' Bij AZ vonden ze hem een gladjakker, toen hij ogenschijnlijk plotseling naar Ajax vertrok, zijn ambities achterna. Terwijl hij zich intern zo nadrukkelijk had geconformeerd aan de Alkmaarders, aldus klonk het verwijt.

Scheringa legde zijn ex-werknemer prompt een stadionverbod op, de fans waren woedend. Zijn handelwijze in de transfer van Olaf Lindenbergh van AZ naar Ajax werd met terugwerkende kracht in twijfel getrokken door de voorzitter. Immers, kort na die deal vertrok Van Geel naar Amsterdam. ,,Ik krijg daar een nare smaak van in mijn mond,'' zei Scheringa.

Opmerkelijk: Van Geel verkocht Lindenberg (toen 31 jaar) voor 2,6 miljoen euro aan Ajax, geen onbehoorlijk bedrag voor een speler van dergelijk statuur. En hij haalde er en passant de aanzienlijk jongere Stijn Schaars voor terug, voor iets meer dan de helft van dat bedrag. Van Geel zweeg steevast over zijn conflict met Scheringa, tot op de dag van vandaag.

Huidige opmars
Nog altijd komt de directeur niet bij AZ, ondanks het feit dat het stadionverbod al redelijk snel weer werd opgeheven. De huidige opmars van Roda JC is misschien nog wel het meest opmerkelijke succesverhaal van Van Geel. Een club op apegapen, op de rand van degradatie, groeide binnen nog geen twee jaar uit tot een subtopper. De aanstelling van Van Veldhoven bleek een gouden greep, terwijl de directeur cruciale transferdeals sloot met Feyenoord (Sekou Cissé, 3,5 miljoen) en Borussia Mönchengladbach (MarcelMeeuwis, 1,7miljoen euro).

Miljoenen die Roda JC redden van de ondergang. De lokroep van Feyenoord komt ogenschijnlijk op een ideaal moment, Van Geel is berekenend genoeg om dat in te zien. Bij Roda JC is de rek er commercieel, sportief en financieel wel zo'n beetje uit binnen nu en een jaar. In Rotterdam kan het onmogelijk slechter dan nu, terwijl er eindelijk weer wat financiële lucht is.

Doorschemeren
,,Ik ben een bouwer,'' zegt hij daar zelf over. Of zoals Co Adriaanse het ooit zei: geef Martin een paar stenen en hij maakt er wat van." Een bandmet Feyenoord valt hem, op basis van de krantenarchieven, niet te ontzeggen. Al in de jaren negentig, toen nog als directeur van Willem II. Maar ook daarvoor, tijdens zijn carrière als speler, laat Van Geel regelmatig doorschemeren wat de club van zijn hart is.

,,Feyenoord is altijd mijn club geweest,'' zegt de oud-speler regelmatig in interviews, onder meer in het Brabants Dagblad (1996) en in de Volkskrant (1995). ,,Met die club ben ik altijd het meest begaan geweest, van kinds af aan al.'' (SJOERD MOSSOU)
de flh
 de flh - vrijdag 04 februari 2011 - 12:13   quote  deeplink  
Mooi stukje van Sjoerd Mossou.
alibabba
 alibabba - vrijdag 04 februari 2011 - 14:33   quote  deeplink  
Martin v.Geel is een pure vakman, die perfect bij Feyenoord zou passen. Hij heeft het in Nederland overal goed gedaan, behalve in mindere mate bij Ajax, maar dat lag meer aan de mensen om hem heen.
Pietje1
 Pietje1 - vrijdag 04 februari 2011 - 15:02   quote  deeplink  
Het blijft een eng mannetje...
alibabba
 alibabba - vrijdag 04 februari 2011 - 15:05   quote  deeplink  
quote:
Op vrijdag 04 februari 2011 - 15:02 schreef Pietje1 het volgende:
Het blijft een eng mannetje...
Het gaat om Feyenoord en niet om v.Geel. Al is ie eng, als ie maar het beste doet voor de club en zijn kennis is dusdanig dat hij Feyenoord vooruit kan helpen.
Pietje1
 Pietje1 - vrijdag 04 februari 2011 - 15:24   quote  deeplink  
dat klopt, maar toch is het een eng mannetje

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 5131
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Martin van Geel: pure vakman of wolf in schaapskleren?









0.0066599