|
Nenam_tiL
|
|
|
Manchester United, dat woensdagavond Chelsea treft, is een van de succesvolste clubs ter wereld. Logisch, zo blijkt uit onderzoek: ze hebben het stabielste team van Europa.
Successen van elftallen worden vaak toegeschreven aan individuen. De toptrainer bijvoorbeeld, die met zijn tactische meesterzetten een wedstrijd heeft doen kantelen. Of de ongrijpbare sterspeler, die met weergaloze acties de wedstrijd heeft beslist.
Vergeet hen. Het belangrijkste facet van succes is de stabiliteit van een elftal. Oftewel: hoe langer spelers met elkaar samen spelen, hoe groter de kans op succes.
Dat blijkt uit onderzoek van PFPO, een orgaan van de wereldvoetbalbond FIFA dat wetenschappelijk onderzoek doet naar ontwikkelingen in het voetbal. Berekend over 534 clubs in 26 landen komt Manchester United als stabielste team uit de koker. Gemiddeld speelt een voetballer 5,71 jaar op Old Trafford.
Onstuimig
Niet geheel verrassend is dat stadsgenoot Manchester City, een club die bekend staat om het spectaculaire en onstuimige transferbeleid, een stuk lager op die ranglijst staat. Spelers van die club vertrekken over het algemeen na twee jaar al weer naar hun volgende werkgever. Ter overweging: City veroverde in 1976 met de League Cup zijn laatste grote prijs, terwijl United sinds dat jaar al elf keer kampioen werd.
De lessen van het onderzoek luiden derhalve dat niet geld of een sterspeler het geheim van het succes van Manchester United is, maar stabiliteit. Oftewel: the team that drinks together, wins together.
Manager Alex Ferguson is al vanaf 1986 in dienst bij de club en geldt als een groot voorstander van het opleiden van eigen jeugdspelers. De schoolvoorbeelden van trouwe spelers zijn Ryan Giggs en Paul Scholes, maar ook Wayne Rooney is al weer aan zijn zevende jaar bij United bezig. Nani aan zijn vierde. Let wel: bij het onderzoek van PFPO is gerekend vanaf het moment dat spelers in het eerste elftal debuteren.
http://www.depers.nl/sport/559128/Samen-drinken-samen-winnen.html |
|
|