Op donderdag 28 juli 2011 - 18:12 schreef Meowsie McDermott het volgende:Ontbinding Varkenoordgroep
Op het moment dat een grote groep supporters een jaar geleden bijeen kwam om plannen te smeden middels protesten een einde te maken aan het structurele wanbeleid van de directie en het falende toezicht door de Raad van Commissarissen, werden twee betrokken supporters door de investeerders (thans bekend als Vrienden van Feyenoord) benaderd.
Dringend werd hen verzocht de rust te bewaren, daar de investeerders druk doende waren de club voor een naderend faillissement te behoeden.
Om het slagen van de reddingsactie niet te frustreren mocht op dat moment niets uitlekken.
Naar aanleiding van dit eerste onderhoud heeft de groep supporters in onderling overleg besloten de protesten te annuleren en de rust te bewaren om de investeerders zo in de gelegenheid te stellen het benodigde geld bijeen te brengen.
Door dezelfde investeerders is op dat moment toegezegd de supporters als eerste te informeren op het moment dat het benodigde geld bijeen was gebracht.
Medio september 2010 meldt een directielid van Feyenoord echter het hele investeringsverhaal zelf via de Voetbal International wereldkundig te maken.
Hierop is in overleg met de investeerders besloten om eerst vertegenwoordigers van alle supportersgeledingen op Varkenoord bij elkaar te roepen, waar de investeerders het verhaal uit de doeken zouden doen. De Varkenoordgroep was geboren.
Vele gesprekken volgden. Door het formeren van de Varkenoordgroep kregen alle supportersgroepen eindelijk de mogelijkheid de gigantische hoeveelheid energie, kennis en ervaring ten goede in te zetten voor Feyenoord, onze club. En met succes: het plan voor Supporters steunen Feyenoord, de In Memoriam-wedstrijd tegen VVV, de laatste training voor Ajax-thuis en uiteraard de herdenking en uitvaart van Coen Moulijn zijn slechts een greep uit de resultaten.
Tevens werd meermaals de rust bewaard, onder meer na de nederlagen in Eindhoven en thuis tegen De Graafschap. Ten slotte speelde de Varkenoordgroep ook een voorname rol in het weer aan tafel brengen van club en supportersvereniging en het tot stand komen van de eenwording.
De supporters spanden zich keer op keer in met in het achterhoofd de toezegging van de Vrienden van Feyenoord (VvF) de bezem door het Maasgebouw te halen. Eindelijk konden de inmiddels befaamde achteruitkijkspiegels daadwerkelijk ingeklapt worden en konden we met zn allen vooruit kijken.
Totdat Pim Blokland als personificatie van de VvF- toetrad tot de Raad van Commissarissen. Plots waren eerdere toezeggingen niets meer waard.
Dit laatste werd pijnlijk duidelijk in de nasleep van De Graafschap-thuis. Waar Mark Koevermans en Pim Blokland tijdens het nachtelijke overleg na de wedstrijd nog aangaven de ingebrachte punten bepreekbaar te maken, waren het enkele dagen later plots belachelijke eisen.
Aanleiding voor de Varkenoordgroep om in samenwerking met de Feyenoord Supportersverengiging (FSV) de gesprekken per direct te staken, waarbij de achterban de toezegging werd gedaan volledige openheid van zaken te geven zodra Feyenoord sportief in rustiger vaarwater beland zou zijn.
Een kleine drie maanden later loste de Varkenoordgroep deze belofte in. In diverse publicaties, onderbouwd met vele officiële documenten werd aangetoond hoe op alle fronten wanbeleid werd en nog immer wordt gevoerd.
Wanbeleid wat uiteindelijk zelfs leidde tot het bijna-faillissement en het daaropvolgende met de rug tegen de muur voor een schijntje weggeven van tot 49% van de aandelen.
Aan het einde van dit traject gebeurde het onmogelijke.
Tijdens een overleg tussen de directie en de stichting Supporters steunen Feyenoord (SsF) werd te kennen gegeven dat Feyenoord dat miljoentje van de supporters helemaal niet nodig heeft. Een dergelijke uitspraak schiet bij elke supporter uiteraard in het verkeerde keelgat en zowel de secretaris als de voorzitter van de SsF stappen per direct op.
Deze schandelijke uitspraak vormt de druppel die uiteindelijk leidt tot de open brief waarin de FSV het vertrouwen opzegt in de directie en Raad van Commissarissen van de club.
Dit besluit wordt gedragen door de Varkenoordgroep en middels een gecoördineerde actie gelijktijdig op veertien (!) aan Feyenoord gerelateerde websites gepubliceerd.
Inmiddels is de Varkenoordgroep zijn belofte van openheid en transparantie nagekomen, heeft zij aangetoond op welke amateuristische wijze onze club de voorbije jaren geleid is en nog immer geleid wordt.
Verschillende door de Varkenoordgroep ingebrachte punten zijn inmiddels bewerkstelligd, waaronder het vertrek van Beenhakker en het aanstaande vertrek van Jacobs.
Hoewel ondanks meerdere toezeggingen vanuit de Vrienden van Feyenoord- de organisatorische sanering nog niet volledig is uitgevoerd, zit de taak van de Varkenoordgroep er hiermee op.
De beloofde openheid en transparantie is waargemaakt, uit clubbelang.
Wat ons nog immer grote zorgen baart is het feit dat een aantal verantwoordelijken voor het bijna-faillissement krampachtig in het pluche worden gehouden.
Belangen bij het nieuwe stadion lijken de rode draad in zowel het aanblijven van Eric Gudde en Dick van Well alsmede in het toetreden van een aantal Vrienden van Feyenoord.
Is het immers niet zo dat de aandelen bij de komst van een nieuw stadion fors meer waard worden en Feyenoord deze aandelen op den duur terug moet kopen? Tegen welke prijs?
Mede vanwege deze zorgen zullen wij allen alert moeten blijven, maar middels deze verklaring kondigt de Varkenoordgroep aan zichzelf per direct te ontbinden.
Onze taak zit erop en met deze ontbinding gaan de vertegenwoordigde supportersgroepen weer elk hun eigen weg, maar nog immer onder die ene gemene deler en identiteit: Feyenoorders die er alles aan blijven doen wat in hun macht en mogelijkheden ligt om Feyenoord weer Feyenoord te maken.
De volksclub van weleer, met een professionele leiding die haar trouwe achterban waardeert en serieus neemt. Zelfs zo serieus dat de supporters een zetel krijgen binnen de Raad van Commissarissen, zoals ooit ook toegezegd door de Vrienden van Feyenoord.
Ten slotte willen we een ieder hartelijk danken voor de massale steun en hulp.
Het waren niet altijd leuke tijden.
Het waren niet altijd eenvoudige tijden.
Maar wat voor tijden er ook voor ons liggen: Feyenoord, de club van Uit Eigen Kracht Voortgebracht, zal nooit verloren gaan.