BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Structuur ajax laatste 15 jaar oordeel zelf

Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
luis suarez
 luis suarez - zaterdag 03 december 2011 - 20:26   quote  deeplink  
Fluitend de ondergang tegemoet
3 december 2011 Auteur: Pieter Zwart
Tags: Ajax, Arie van Os, Bestuursraad, Danny Blind, Hein Blocks, Hennie Henrichs, Henri van der Aat, Jaap Ellerbroek, Jeroen Slop, Keje Molenaar, Ledenraad, Louis van Gaal, Martin Sturkenboom, Raad van Commissarissen, Uri Coronel

Al sinds 1989 is de macht bij Ajax in handen van een kleine, hechte groep bestuursleden die elkaar belangrijke posities binnen de club toeschuiven. De fluwelen revolutie van Johan Cruijff lijkt hier definitief een einde aan te brengen, tenzij de voorgestelde nieuwe bestuursraad aan de macht komt die Ajax vijftien jaar terug in de tijd zal werpen.

In 1989, na de beruchte zwartgeldaffaire, vertrekt het bestuur onder leiding van Ton Harmsen bij Ajax. Er wordt druk gezocht naar een nieuw bestuur, dat uiteindelijk zou bestaan uit voorzitter Michael van Praag, penningmeester Arie van Os, commerciële man Uri Coronel, technische man André Kraan en de verantwoordelijke voor de amateurs, Hennie Henrichs. Hier werd de basis gelegd voor wat jarenlang een invloedrijke groep mensen binnen Ajax zou worden. De band tussen de bestuursleden was zeer hecht: We waren één blok, herinnert Van Os zich.

Toen het bestuur in 1991 Van Gaal aanstelde als opvolger van Leo Beenhakker werd de weg naar succes ingeslagen. Na een stroef begin, overigens. Toen de spelersgroep het niet meer in de trainer zag zitten en de boel begon te saboteren besloot Van Os in te grijpen. Voor de hele kleedkamer maakte hij zich sterk voor zijn hoofdtrainer. Het tekent de band tussen het duo: Van Gaal en ik waren een eenheid, daar kwam niemand tussen, erkent de voormalig penningmeester. Van Gaal bleef in het zadel en een zeer succesvolle periode brak aan. Mede dankzij een uitstekende jeugdopleiding nog opgezet door Johan Cruijff en verstandig beleid.

Aanvoerder van het gezelschap was Danny Blind, die destijds binnen de kleedkamer al erg bepalend was. Later kwam hij bij Ajax terug in vrijwel iedere bestuursfunctie, waaraan hij de bijnaam scholletje heeft over gehouden. In de periode tussen 1989 en 1996 waren er dus een aantal invloedrijke namen binnen de club: op technisch vlak Van Gaal en Blind, op bestuurlijk niveau Van Praag, Van Os, Coronel, Henrichs en Kraan.

Amsterdam Arena

Het zojuist geïntroduceerde gezelschap was jarenlang succesvol, met als kroon op het werk de Amsterdam ArenA, die op 14 augustus 1996 feestelijk geopend wordt met een duel tegen AC Milan. Op die dag zitten de initiatiefnemers achter het nieuwe stadion, Uri Coronel en Arie van Os, gebroederlijk naast elkaar. Hennie Henrichs zit als bestuurslid dicht bij de heren in de buurt. Eindelijk is de baby van Coronel, zoals het toenmalig bestuurslid commerciële zaken de Arena noemt, geboren.

Op het veld verliest trainer Louis van Gaal samen met aanvoerder Danny Blind met 0-3 van de tegenstander uit Italië. Ondanks de nederlaag heeft Ajax de wereld aan haar voeten liggen, met de Champions League-winst nog vers in het geheugen. De bestuursleden gingen in hun eigen succes geloven. Ze dachten dat Ajax financieel ook de stap naar de Europese top moest gaan maken. In die ambitie bleken ze rücksichtslos. De stap naar de beurs werd gemaakt, het oude vertrouwde De Meer werd ingeruild voor de kille Arena en Voorland werd vervangen door De Toekomst.

Over de gevolgen van deze ingrijpende beslissingen was te weinig nagedacht. Sinds de beursgang is Ajax onbestuurbaar geworden. De Arena bleef lang sfeerloos, wat geen positief effect had op de thuisresultaten. De Toekomst straalde lang niet de warmte uit die Voorland had. Zelfs Coronel concludeerde jaren later in een rapport dat de stap naar de beurs niet succesvol geweest was. De gevolgen van dit foutje waren niet te overzien. Ajax bleef geen Europese top en bleef zelfs geen Nederlandse top. Het bestuur leek vergeten dat ze niet aan de top waren gekomen door te kopen, maar door kundig op te leiden.

Opmerkelijk is dat het bestuur zichzelf het erelidmaatschap toekende in hun actieve periode. Zo werden Van Praag, Henrichs, Coronel, Kraan en Van Os plots erelid. Een machtige positie vanwege het spreekrecht in de ledenraad, zo weten ingewijden. Aan de woorden van ereleden wordt namelijk veel waarde gehecht. In 1997 vertrok Coronel uit het bestuur. Drie jaar later sneuvelde Van Os, mede door de FIOD-affaire die Ajax ruim zes miljoen euro kostte en Van Os enkele dagen in de cel deed belanden.

Jaap Ellerbroek zou de opvolger worden van Coronel en Hein Blocks, die al lid was van de financiële commissie en ledenraad, nam de functie van Van Os over. In 2003 komt Coronel opnieuw in beeld als Michael van Praag opstapt als voorzitter. Een brief van diezelfde Van Praag verijdeld echter zijn komst. De erevoorzitter noemde Coronel ongeduldig, niet representatief en stelde dat hij geen feeling had met de supporters van de club. John Jaakke zou daarop voorzitter worden.

In 2005 is Coronel toch weer even terug. De ledenraad heeft hem gevraagd op zoek te gaan naar een nieuw bestuurslid. Coronel stelt zijn oude makker Hennie Henrichs weer aan. Henrichs was in 2000 opgestapt toen bleek dat Jan Wouters nog niet klaar was voor het hoofdtrainerschap. Henrichs had zich intern juist hard gemaakt voor Wouters en verbond zijn consequenties aan het falen van de hoofdtrainer. De meest opmerkelijke beslissing maakte Henrichs in 2008, toen Cruijff aan de ledenraad zijn plannen met de club presenteerde. Hij was niet van plan mee te werken: Als de ledenraad van plan is Cruijff de jeugdopleiding te laten hervormen, dan moeten jullie een andere commissaris zoeken.

Die uitspraak was gedaan vlak na het uitbrengen van het rapport Coronel. Inhoudelijk een prima rapport, maar in tegenstelling tot de opdracht werd er direct toegeschreven naar het vertrek van leidinggevenden. Dat rapport was een farce. Er werd naar het vertrek van leidinggevenden toegeschreven, aldus een betrokkene. De feiten staan hem bij. Na het uitbrengen van het rapport Coronel verdween de directie, Raad van Commissarissen en het bestuur van het toneel. Twee schrijvers aan het rapport zijn opmerkelijk: Roger van Boxtel en Reinier van Dantzig.

Vrijwel direct daarna werd Coronel alsnog aangesteld als voorzitter. Aanvankelijk weigert hij de functie, maar Ellerbroek, ooit de opvolger van Coronel, weet hem samen met Van Praag over te halen de functie aan te nemen. De commissie die Coronel aanstelde als voorzitter bestond naast Jaap Ellerbroek uit Cor van Eijden, die zichzelf ook zal benoemen in het bestuur, Marc Stuut en Ernst Ligthart. Aanvankelijk maakte Mark Geestman deel uit van de benoemingscommissie, maar hij werd vervangen door Stuut.

Het rapport dat Coronel geschreven had oogstte lof binnen de gehele club, maar de voorzitter voerde zijn eigen beleid niet uit. Eerst kreeg passant Marco van Basten een enorm vermogen tot zijn beschikking en later leverde hij de club uit aan Martin Jol. Na een ontluisterende nederlaag in Madrid tegen Real Madrid was voor Cruijff de maat vol. Hij startte zijn fluwelen revolutie en zette de club in de fik.

Johan Cruijff

Aanvankelijk pappen Coronel en Van den Boog aan met Cruijff. Keep your friends close, but you enemies closer, zullen ze gedacht hebben. Ze plaatsen Cruijff in een voetbalplatform, een klankbordgroep. Coronel richt zelf echter ook twee platforms op. In één, die van verenigingszaken, neemt hij zitting als voorzitter. De overige leden: Keje Molenaar (op herhaaldelijk verzoek), Mark Geestman, Hennie Henrichs (aangesteld door Coronel), Ruud Haarms, Cor van Eijden (aansteller en medecommissaris Coronel) en Cees van Oevelen.

Het lukt echter niet het gevaar Cruijff in te dammen. Coronel trekt het niet meer en besluit op te stappen. In een veelbesproken persconferentie maakt hij zijn beslissing bekend, uitgerekend op de dag dat Cruijff zijn plannen met de jeugdopleiding zou presenteren aan de ledenraad. Na zijn mededeling blijft Coronel nog actief als voorzitter van de Raad van Commissarissen en het bestuur, totdat er een opvolger is gevonden.

Sindsdien is het er niet rustiger op geworden binnen Ajax. De ledenraad, vol met volgelingen van Cruiijff, stuurt vier maanden na haar aanstelling de Raad van Commissarissen weg. Onder al deze ontwikkelingen lijkt Van Os opvallend gerust direct na de beslissing komt hij al fluitend naar buiten gelopen. Later zou blijken dat dit niet voor niets was. Samen met zijn goede vriend Coronel blijkt Van Os het brein achter het laten opstappen van de gehele Raad van Commissarissen. In diezelfde periode duiken de voormalige collegas van Coronel plots op in allerlei commissies. Neem bijvoorbeeld de vredescommissie, waarin plots het oude blok hersteld wordt: Van Os en Henrichs gaan er deel van uitmaken. En ook Michael van Praag reist mee naar Barcelona.

Het is een periode waarin Coronel veel petten tegelijk op heeft. Hij werkt een maand lang de nieuwe Raad van Commissarissen in, is nog steeds voorzitter van het demissionaire bestuur, leidt het platform verenigingszaken, heeft als erelid toegang tot de ledenraad en is twee handen op één buik met de tweemansdirectie bestaande uit Henri van der Aat en Jeroen Slop. Zo spreiden de tentakels van Coronel zich uit over de gehele club.

Organogram zoals voorgesteld in rapport Coronel

Organogram van het Ajax van nu
Niet verwonderlijk dus dat zowel de interim-bestuursraad als de bestuursraad bestaat uit veel oud-collegas van Coronel. De bestuursraad is het orgaan dat de rol van het bestuur en de ledenraad moet gaan invullen, een soort samenvoeging in plaats van wat nu het bestuur en de ledenraad is. Het wordt dus het machtigste orgaan binnen de club, geïnitieerd door Coronel en de zijnen en bezet door Coronel en de zijnen. Het is tevens het orgaan dat de Raad van Commissarissen kan aanstellen of ontslaan.

In de interim bestuursraad zien we Ernst Ligthart, die ooit Coronel benoemde tot voorzitter en Roger van Boxtel, die via het rapport Coronel aanzien verwierf binnen Ajax. Rob Been junior is een aanhanger van Cruijff, maar vormt een minderheid. In de bestuursraad zien we Hennie Henrichs, de historie herhaalt zich, en Hein Blocks terug. De enige voetballer in de bestuursraad, Ruud Suurendonk, zag op het laatste moment af van zijn zetel. Overige leden: Cees Vervoorn, Cees van Oevelen en Jan Buskermolen.

Plots begrijp je de fluitende Arie van Os op het parkeerdek. Met het afschaffen van de ledenraad, waar Cruijff zijn fluwelen revolutie begon en hij soms bijna aanbeden werd, valt een groot deel van het draagvlak van Cruijff binnen Ajax weg. De bestuursraad wordt geleid door lid van het voormalig blok Hennie Henrichs. Hij is bovendien één van de weinige mensen binnen Ajax die zich in een rechtstreeks debat heeft verzet tegen Cruijff. Deze bestuursraad kan vervolgens een nieuwe Raad van Commissarissen gaan aanstellen, waardoor Cruijff ook daar zijn macht kwijt is.

In de directie is Van Gaal, waarmee Van Os altijd een eenheid vormde, de belangrijkste man. Zowel Van Os als Coronel toonde zich logischerwijs direct content met de benoeming van Louis van Gaal. Blind, Sturkenboom, Van der Aat en Slop vormen samen een stevige buffer om de macht van Cruijff in te dammen.

Dat het kunstje om de Raad van Commissarissen weg te sturen uit de hoge hoed van Arie van Os en Uri Coronel kwam, hoewel Coronel dit zelf ontkent, maakt het verhaal redelijk rond. Het blok dat na de gloriejaren rond 1995 de club in een diep dal heeft gestort, is weer terug aan het front. Dezelfde namen duiken op en bezetten de belangrijke posities binnen de club. Na de fluwelen revolutie van Cruijff is er nu een coup gepleegd door zijn felste tegenstanders.

Het lot van Johan Cruijff ligt nu in de handen van de Algemene Leden Vergadering, die half december bijeen zal worden geroepen. Mochten zij akkoord gaan met de bestuursraad die nu klaar staat, dan is Cruijff volledig afhankelijk van de grillen van Henrichs, die hem al eerder buiten de deur probeerde te houden. Gezien het feit dat Keje Molenaar bij hoog en bij laag beweert dat de nieuwe bestuursraad pro-Cruijff is, lijkt de kans groot dat dit gaat gebeuren. Het zou voor Molenaar de tweede keer (eerder met de Raad van Commissarissen) zijn dat hij het Paard van Troje de club binnenhaalt. Doordat de bestuursraad de nieuwe Raad van Commissarissen gaat samenstellen, lijkt het er niet op dat deze pro-Cruijff gaat worden. Waarschijnlijk kan Louis van Gaal op 1 januari dus gewoon beginnen als algemeen directeur. De ultieme nachtmerrie van Johan Cruijff.

Ajax moet beseffen dat het binnenhalen van de huidige bestuursraad het einde van de revolutie van Cruijff betekent. We gaan vijftien jaar terug in de tijd en geven de mensen die destijds de verkeerde keuzes maakten de kans deze te herstellen. De pionnen van Cruijff op De Toekomst worden aan hun lot overgelaten. De nieuwe directie daarna nog buiten werken, gaat een vermogen kosten. Veelal buiten het zicht van de cameras heeft het blok uit 1995 de macht gegrepen en het kamp Cruijff lijkt er met open ogen in te tuinen. Fluitend de ondergang tegemoet.

De belangrijkste gebeurtenissen op een rij
Geschreven met medewerking van Thomas Boeschoten en Catenaccio.nl
remco k
 remco k - zaterdag 03 december 2011 - 20:28   quote  deeplink  
Leuk leesvoer voor morgen..
luis suarez
 luis suarez - zaterdag 03 december 2011 - 20:30   quote  deeplink  
haha zeker doen remco zeer interessant stukkie.
Loetje
 Loetje - zaterdag 03 december 2011 - 20:32   quote  deeplink  
pfffff ik lees 3 regels en ik heb het al gezien:P lees andere keer wel
baco74
 baco74 - zaterdag 03 december 2011 - 20:37   quote  deeplink  
Zeker interessant.
Laatste gedeelte stemt mij niet vrolijk en zou zomaar eens waarheid kunnen worden.
Johan gaat geen officiele functie meer bekleden (slechts adviseur), dus mocht Van Gaal AD worden,
dan zal hij de eerste zijn die Johans adviezen zal negeren.
Ergens logisch, Van Gaal is dan in (loon)dienst van Ajax, Johan niet.
remco k
 remco k - zaterdag 03 december 2011 - 20:40   quote  deeplink  
quote:
Op zaterdag 03 december 2011 - 20:37 schreef baco74 het volgende:
Zeker interessant.
Laatste gedeelte stemt mij niet vrolijk en zou zomaar eens waarheid kunnen worden.
Johan gaat geen officiele functie meer bekleden (slechts adviseur), dus mocht Van Gaal AD worden,
dan zal hij de eerste zijn die Johans adviezen zal negeren.
Ergens logisch, Van Gaal is dan in (loon)dienst van Ajax, Johan niet.
Snap eerlijk gezegd niet helemaal dat veel Ajacieden dat niet zien of willen snappen.
luis suarez
 luis suarez - zaterdag 03 december 2011 - 20:42   quote  deeplink  
Ja ik had het zo nog nooit bekeken maar het klopt natuurlijk wel dat we al jaren de zelfde leiding hebben en ons ontegenzeggelijk veel succes hebben gebracht. Ik als ajacied maak me ernstige zorgen om mijn eens zo'n mooie en trotse club.
Nenam_tiL
 Nenam_tiL - zaterdag 03 december 2011 - 21:13   quote  deeplink  
quote:
Op zaterdag 03 december 2011 - 20:32 schreef Luis_suarez_19 het volgende:
pfffff ik lees 3 regels en ik heb het al gezien:P lees andere keer wel
Pfffffffffff moet wel ff goed in de gaten houden wie er post......gezien jullie nicknames
baco74
 baco74 - zaterdag 03 december 2011 - 21:16   quote  deeplink  
quote:
Op zaterdag 03 december 2011 - 20:32 schreef Luis_suarez_19 het volgende:
pfffff ik lees 3 regels en ik heb het al gezien:P lees andere keer wel
haha je lijkt AITB wel :)
Senja
 Senja - zaterdag 03 december 2011 - 22:17   quote  deeplink  
Wwergaloos stuk met namen en rugnummers. |Zoals ik eerder in mijn posts vermelde Coronel en kornuiten zijn een boeven bende die financieel gewin willen halen en macht willen vergaren binnen Ajax. Niks Ajax is belangrijk het geld dat Ajax voor hun genereert. Cruyff heeft maar al te goed door dat hier een einde aan moest komen en in plan Cruyff werd hun macht aardig ingeperkt. De RvC is gestuurd door Coronel en consorten om het Cruyff zo lastig mogelijk te maken. Het wordt eens tijd dat de aandeel houders en sponsors en supporters zich ermee gaan bemoeien.

Ik opperde dat de overheid (lees Justitie) zich met dit bestuurlijke chaotische bedrijf ging bemoeien en dit is nu de reden waarom dat zou moeten. Coronel en kompanen hebben zich een positie verworven die geen goed doet voor AJax en dat stoort me het meeste. Het is simpel nu saneren anders houden we dit gezeik nog lange lange tijd.
baco74
 baco74 - zaterdag 03 december 2011 - 22:28   quote  deeplink  
Ajax zonder hoofdletter, in de titel nog wel, jammer.

topic: Structuur ajax laatste 15 jaar oordeel zelf

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op zaterdag 03 december 2011 door baco74 --
Ikke_tikkie
 Ikke_tikkie - zondag 04 december 2011 - 00:54   quote  deeplink  
Zwaar gekleurd stuk. En ook nog eens bijzonder slecht geschreven.

Bron?
Lamaar, al gevonden... pfff: http://ajax1.nl/archief/fluitend-de-ondergang-tegemoet/#more-20348
Senja
 Senja - zondag 04 december 2011 - 11:11   quote  deeplink  
Slecht stuk ?? leg uit want ik vind het nogal gebaseerd op feiten. Mochten de feiten onjuist zijn dan zie ik graag waarom en hoe. Ik lees in commentaren over dit onderwerp dat Johan dit en Coronel dat. Ik hoor niet de argumenten waarom het niet waar zou zijn. Ik krijg vaak het gevoel dat mensen tegen zijn en het daarom allemaal niet waar is maar de feiten zijn toch bekend daar kan je niet omheen.

Ik Ik zie toch dat de invloed van Coronel en zijn kompanen er achter zitten. Een kleuter kan dat nog wel bedenken. Het is toch een old boys network dat elke keer op andere en verschillende posities terug komt en de touwtjes angstvallig in handen probeert te houden. Sleutel posities worden toch altijd weer afgedekt door vriendjes en of posities worden gewisseld. Dat toont dit stuk toch aan. macht is verslavend net als mooie vrouwen.
alibabba
 alibabba - zondag 04 december 2011 - 15:05   quote  deeplink  
quote:
Op zaterdag 03 december 2011 - 20:26 schreef luis suarez het volgende:
Fluitend de ondergang tegemoet
3 december 2011 Auteur: Pieter Zwart
Tags: Ajax, Arie van Os, Bestuursraad, Danny Blind, Hein Blocks, Hennie Henrichs, Henri van der Aat, Jaap Ellerbroek, Jeroen Slop, Keje Molenaar, Ledenraad, Louis van Gaal, Martin Sturkenboom, Raad van Commissarissen, Uri Coronel

Al sinds 1989 is de macht bij Ajax in handen van een kleine, hechte groep bestuursleden die elkaar belangrijke posities binnen de club toeschuiven. De fluwelen revolutie van Johan Cruijff lijkt hier definitief een einde aan te brengen, tenzij de voorgestelde nieuwe bestuursraad aan de macht komt die Ajax vijftien jaar terug in de tijd zal werpen.

In 1989, na de beruchte zwartgeldaffaire, vertrekt het bestuur onder leiding van Ton Harmsen bij Ajax. Er wordt druk gezocht naar een nieuw bestuur, dat uiteindelijk zou bestaan uit voorzitter Michael van Praag, penningmeester Arie van Os, commerciële man Uri Coronel, technische man André Kraan en de verantwoordelijke voor de amateurs, Hennie Henrichs. Hier werd de basis gelegd voor wat jarenlang een invloedrijke groep mensen binnen Ajax zou worden. De band tussen de bestuursleden was zeer hecht: We waren één blok, herinnert Van Os zich.

Toen het bestuur in 1991 Van Gaal aanstelde als opvolger van Leo Beenhakker werd de weg naar succes ingeslagen. Na een stroef begin, overigens. Toen de spelersgroep het niet meer in de trainer zag zitten en de boel begon te saboteren besloot Van Os in te grijpen. Voor de hele kleedkamer maakte hij zich sterk voor zijn hoofdtrainer. Het tekent de band tussen het duo: Van Gaal en ik waren een eenheid, daar kwam niemand tussen, erkent de voormalig penningmeester. Van Gaal bleef in het zadel en een zeer succesvolle periode brak aan. Mede dankzij een uitstekende jeugdopleiding nog opgezet door Johan Cruijff en verstandig beleid.

Aanvoerder van het gezelschap was Danny Blind, die destijds binnen de kleedkamer al erg bepalend was. Later kwam hij bij Ajax terug in vrijwel iedere bestuursfunctie, waaraan hij de bijnaam scholletje heeft over gehouden. In de periode tussen 1989 en 1996 waren er dus een aantal invloedrijke namen binnen de club: op technisch vlak Van Gaal en Blind, op bestuurlijk niveau Van Praag, Van Os, Coronel, Henrichs en Kraan.

Amsterdam Arena

Het zojuist geïntroduceerde gezelschap was jarenlang succesvol, met als kroon op het werk de Amsterdam ArenA, die op 14 augustus 1996 feestelijk geopend wordt met een duel tegen AC Milan. Op die dag zitten de initiatiefnemers achter het nieuwe stadion, Uri Coronel en Arie van Os, gebroederlijk naast elkaar. Hennie Henrichs zit als bestuurslid dicht bij de heren in de buurt. Eindelijk is de baby van Coronel, zoals het toenmalig bestuurslid commerciële zaken de Arena noemt, geboren.

Op het veld verliest trainer Louis van Gaal samen met aanvoerder Danny Blind met 0-3 van de tegenstander uit Italië. Ondanks de nederlaag heeft Ajax de wereld aan haar voeten liggen, met de Champions League-winst nog vers in het geheugen. De bestuursleden gingen in hun eigen succes geloven. Ze dachten dat Ajax financieel ook de stap naar de Europese top moest gaan maken. In die ambitie bleken ze rücksichtslos. De stap naar de beurs werd gemaakt, het oude vertrouwde De Meer werd ingeruild voor de kille Arena en Voorland werd vervangen door De Toekomst.

Over de gevolgen van deze ingrijpende beslissingen was te weinig nagedacht. Sinds de beursgang is Ajax onbestuurbaar geworden. De Arena bleef lang sfeerloos, wat geen positief effect had op de thuisresultaten. De Toekomst straalde lang niet de warmte uit die Voorland had. Zelfs Coronel concludeerde jaren later in een rapport dat de stap naar de beurs niet succesvol geweest was. De gevolgen van dit foutje waren niet te overzien. Ajax bleef geen Europese top en bleef zelfs geen Nederlandse top. Het bestuur leek vergeten dat ze niet aan de top waren gekomen door te kopen, maar door kundig op te leiden.

Opmerkelijk is dat het bestuur zichzelf het erelidmaatschap toekende in hun actieve periode. Zo werden Van Praag, Henrichs, Coronel, Kraan en Van Os plots erelid. Een machtige positie vanwege het spreekrecht in de ledenraad, zo weten ingewijden. Aan de woorden van ereleden wordt namelijk veel waarde gehecht. In 1997 vertrok Coronel uit het bestuur. Drie jaar later sneuvelde Van Os, mede door de FIOD-affaire die Ajax ruim zes miljoen euro kostte en Van Os enkele dagen in de cel deed belanden.

Jaap Ellerbroek zou de opvolger worden van Coronel en Hein Blocks, die al lid was van de financiële commissie en ledenraad, nam de functie van Van Os over. In 2003 komt Coronel opnieuw in beeld als Michael van Praag opstapt als voorzitter. Een brief van diezelfde Van Praag verijdeld echter zijn komst. De erevoorzitter noemde Coronel ongeduldig, niet representatief en stelde dat hij geen feeling had met de supporters van de club. John Jaakke zou daarop voorzitter worden.

In 2005 is Coronel toch weer even terug. De ledenraad heeft hem gevraagd op zoek te gaan naar een nieuw bestuurslid. Coronel stelt zijn oude makker Hennie Henrichs weer aan. Henrichs was in 2000 opgestapt toen bleek dat Jan Wouters nog niet klaar was voor het hoofdtrainerschap. Henrichs had zich intern juist hard gemaakt voor Wouters en verbond zijn consequenties aan het falen van de hoofdtrainer. De meest opmerkelijke beslissing maakte Henrichs in 2008, toen Cruijff aan de ledenraad zijn plannen met de club presenteerde. Hij was niet van plan mee te werken: Als de ledenraad van plan is Cruijff de jeugdopleiding te laten hervormen, dan moeten jullie een andere commissaris zoeken.

Die uitspraak was gedaan vlak na het uitbrengen van het rapport Coronel. Inhoudelijk een prima rapport, maar in tegenstelling tot de opdracht werd er direct toegeschreven naar het vertrek van leidinggevenden. Dat rapport was een farce. Er werd naar het vertrek van leidinggevenden toegeschreven, aldus een betrokkene. De feiten staan hem bij. Na het uitbrengen van het rapport Coronel verdween de directie, Raad van Commissarissen en het bestuur van het toneel. Twee schrijvers aan het rapport zijn opmerkelijk: Roger van Boxtel en Reinier van Dantzig.

Vrijwel direct daarna werd Coronel alsnog aangesteld als voorzitter. Aanvankelijk weigert hij de functie, maar Ellerbroek, ooit de opvolger van Coronel, weet hem samen met Van Praag over te halen de functie aan te nemen. De commissie die Coronel aanstelde als voorzitter bestond naast Jaap Ellerbroek uit Cor van Eijden, die zichzelf ook zal benoemen in het bestuur, Marc Stuut en Ernst Ligthart. Aanvankelijk maakte Mark Geestman deel uit van de benoemingscommissie, maar hij werd vervangen door Stuut.

Het rapport dat Coronel geschreven had oogstte lof binnen de gehele club, maar de voorzitter voerde zijn eigen beleid niet uit. Eerst kreeg passant Marco van Basten een enorm vermogen tot zijn beschikking en later leverde hij de club uit aan Martin Jol. Na een ontluisterende nederlaag in Madrid tegen Real Madrid was voor Cruijff de maat vol. Hij startte zijn fluwelen revolutie en zette de club in de fik.

Johan Cruijff

Aanvankelijk pappen Coronel en Van den Boog aan met Cruijff. Keep your friends close, but you enemies closer, zullen ze gedacht hebben. Ze plaatsen Cruijff in een voetbalplatform, een klankbordgroep. Coronel richt zelf echter ook twee platforms op. In één, die van verenigingszaken, neemt hij zitting als voorzitter. De overige leden: Keje Molenaar (op herhaaldelijk verzoek), Mark Geestman, Hennie Henrichs (aangesteld door Coronel), Ruud Haarms, Cor van Eijden (aansteller en medecommissaris Coronel) en Cees van Oevelen.

Het lukt echter niet het gevaar Cruijff in te dammen. Coronel trekt het niet meer en besluit op te stappen. In een veelbesproken persconferentie maakt hij zijn beslissing bekend, uitgerekend op de dag dat Cruijff zijn plannen met de jeugdopleiding zou presenteren aan de ledenraad. Na zijn mededeling blijft Coronel nog actief als voorzitter van de Raad van Commissarissen en het bestuur, totdat er een opvolger is gevonden.

Sindsdien is het er niet rustiger op geworden binnen Ajax. De ledenraad, vol met volgelingen van Cruiijff, stuurt vier maanden na haar aanstelling de Raad van Commissarissen weg. Onder al deze ontwikkelingen lijkt Van Os opvallend gerust direct na de beslissing komt hij al fluitend naar buiten gelopen. Later zou blijken dat dit niet voor niets was. Samen met zijn goede vriend Coronel blijkt Van Os het brein achter het laten opstappen van de gehele Raad van Commissarissen. In diezelfde periode duiken de voormalige collegas van Coronel plots op in allerlei commissies. Neem bijvoorbeeld de vredescommissie, waarin plots het oude blok hersteld wordt: Van Os en Henrichs gaan er deel van uitmaken. En ook Michael van Praag reist mee naar Barcelona.

Het is een periode waarin Coronel veel petten tegelijk op heeft. Hij werkt een maand lang de nieuwe Raad van Commissarissen in, is nog steeds voorzitter van het demissionaire bestuur, leidt het platform verenigingszaken, heeft als erelid toegang tot de ledenraad en is twee handen op één buik met de tweemansdirectie bestaande uit Henri van der Aat en Jeroen Slop. Zo spreiden de tentakels van Coronel zich uit over de gehele club.

Organogram zoals voorgesteld in rapport Coronel

Organogram van het Ajax van nu
Niet verwonderlijk dus dat zowel de interim-bestuursraad als de bestuursraad bestaat uit veel oud-collegas van Coronel. De bestuursraad is het orgaan dat de rol van het bestuur en de ledenraad moet gaan invullen, een soort samenvoeging in plaats van wat nu het bestuur en de ledenraad is. Het wordt dus het machtigste orgaan binnen de club, geïnitieerd door Coronel en de zijnen en bezet door Coronel en de zijnen. Het is tevens het orgaan dat de Raad van Commissarissen kan aanstellen of ontslaan.

In de interim bestuursraad zien we Ernst Ligthart, die ooit Coronel benoemde tot voorzitter en Roger van Boxtel, die via het rapport Coronel aanzien verwierf binnen Ajax. Rob Been junior is een aanhanger van Cruijff, maar vormt een minderheid. In de bestuursraad zien we Hennie Henrichs, de historie herhaalt zich, en Hein Blocks terug. De enige voetballer in de bestuursraad, Ruud Suurendonk, zag op het laatste moment af van zijn zetel. Overige leden: Cees Vervoorn, Cees van Oevelen en Jan Buskermolen.

Plots begrijp je de fluitende Arie van Os op het parkeerdek. Met het afschaffen van de ledenraad, waar Cruijff zijn fluwelen revolutie begon en hij soms bijna aanbeden werd, valt een groot deel van het draagvlak van Cruijff binnen Ajax weg. De bestuursraad wordt geleid door lid van het voormalig blok Hennie Henrichs. Hij is bovendien één van de weinige mensen binnen Ajax die zich in een rechtstreeks debat heeft verzet tegen Cruijff. Deze bestuursraad kan vervolgens een nieuwe Raad van Commissarissen gaan aanstellen, waardoor Cruijff ook daar zijn macht kwijt is.

In de directie is Van Gaal, waarmee Van Os altijd een eenheid vormde, de belangrijkste man. Zowel Van Os als Coronel toonde zich logischerwijs direct content met de benoeming van Louis van Gaal. Blind, Sturkenboom, Van der Aat en Slop vormen samen een stevige buffer om de macht van Cruijff in te dammen.

Dat het kunstje om de Raad van Commissarissen weg te sturen uit de hoge hoed van Arie van Os en Uri Coronel kwam, hoewel Coronel dit zelf ontkent, maakt het verhaal redelijk rond. Het blok dat na de gloriejaren rond 1995 de club in een diep dal heeft gestort, is weer terug aan het front. Dezelfde namen duiken op en bezetten de belangrijke posities binnen de club. Na de fluwelen revolutie van Cruijff is er nu een coup gepleegd door zijn felste tegenstanders.

Het lot van Johan Cruijff ligt nu in de handen van de Algemene Leden Vergadering, die half december bijeen zal worden geroepen. Mochten zij akkoord gaan met de bestuursraad die nu klaar staat, dan is Cruijff volledig afhankelijk van de grillen van Henrichs, die hem al eerder buiten de deur probeerde te houden. Gezien het feit dat Keje Molenaar bij hoog en bij laag beweert dat de nieuwe bestuursraad pro-Cruijff is, lijkt de kans groot dat dit gaat gebeuren. Het zou voor Molenaar de tweede keer (eerder met de Raad van Commissarissen) zijn dat hij het Paard van Troje de club binnenhaalt. Doordat de bestuursraad de nieuwe Raad van Commissarissen gaat samenstellen, lijkt het er niet op dat deze pro-Cruijff gaat worden. Waarschijnlijk kan Louis van Gaal op 1 januari dus gewoon beginnen als algemeen directeur. De ultieme nachtmerrie van Johan Cruijff.

Ajax moet beseffen dat het binnenhalen van de huidige bestuursraad het einde van de revolutie van Cruijff betekent. We gaan vijftien jaar terug in de tijd en geven de mensen die destijds de verkeerde keuzes maakten de kans deze te herstellen. De pionnen van Cruijff op De Toekomst worden aan hun lot overgelaten. De nieuwe directie daarna nog buiten werken, gaat een vermogen kosten. Veelal buiten het zicht van de cameras heeft het blok uit 1995 de macht gegrepen en het kamp Cruijff lijkt er met open ogen in te tuinen. Fluitend de ondergang tegemoet.

De belangrijkste gebeurtenissen op een rij
Geschreven met medewerking van Thomas Boeschoten en Catenaccio.nl
Dit verhaal maakt zóveel duidelijk. Dit verhaal kon weleens héél goed kloppen en het zou mijn onbegrip over alles wat er bij Ajax gebeurt wegnemen. Dit is een rampscenario voor Ajax en ik ben bang dat dit het einde voor Cruijff betekent. Ik begrijp dan wederom Keje Molenaar niet. Hij zegt steeds dat de nieuwe bestuursraad pro-Cruijff word, maar is dat wel zo? Waarom zegt Molenaar dat? Als het straks niet blijkt te kloppen, wat moeten we dan over Molenaar denken???

Ajax gaat KAPOT!!!
Ajax Is The Best
 Ajax Is The Best - zondag 04 december 2011 - 15:08   quote  deeplink  
quote:
Op zaterdag 03 december 2011 - 21:16 schreef baco74 het volgende:

[..]

haha je lijkt AITB wel :)
heheheheheh...en dan zegt Luis het nog tegen mij....pffffffffff.... ;-)
alibabba
 alibabba - zondag 04 december 2011 - 15:10   quote  deeplink  
quote:
Op zondag 04 december 2011 - 11:11 schreef Senja het volgende:
Slecht stuk ?? leg uit want ik vind het nogal gebaseerd op feiten. Mochten de feiten onjuist zijn dan zie ik graag waarom en hoe. Ik lees in commentaren over dit onderwerp dat Johan dit en Coronel dat. Ik hoor niet de argumenten waarom het niet waar zou zijn. Ik krijg vaak het gevoel dat mensen tegen zijn en het daarom allemaal niet waar is maar de feiten zijn toch bekend daar kan je niet omheen.

Ik Ik zie toch dat de invloed van Coronel en zijn kompanen er achter zitten. Een kleuter kan dat nog wel bedenken. Het is toch een old boys network dat elke keer op andere en verschillende posities terug komt en de touwtjes angstvallig in handen probeert te houden. Sleutel posities worden toch altijd weer afgedekt door vriendjes en of posities worden gewisseld. Dat toont dit stuk toch aan. macht is verslavend net als mooie vrouwen.
Ik vertrouw het ook voor geen cent. Het is toch verbazingwekkend dat Cruijff steeds word geremd...dat kan niet zomaar zijn. Het verhaal wat hierboven geschreven is, kon wel eens de juiste zijn. Als je alleen al de hoofden steeds ziet van Coronel en v.Os, dan weet ik genoeg....
Ajaxfan675
 Ajaxfan675 - zondag 04 december 2011 - 15:30   quote  deeplink  
Wil iemand even kort samenvatten wat luis suarez precies geschreven heeft, vind het namelijk wel een interessant topic, alleen beetje aan de lange kant ;D
Senja
 Senja - zondag 04 december 2011 - 15:55   quote  deeplink  
Kort samen gevat komt het er op neer dat een klein groepje (lees. Van Os, Coronel Hennie Henrichs, Henri van der Aat, Jaap Ellerbroek, Jeroen Slop. etc) binnen Ajax de macht proberen te behouden. Ze geven Geen fuck om Ajax maar meer om hun eigen status en financieel gewin.

Ajax is zakelijk natuurlijk een perfect platform om binnen te komen bij belangrijke organisaties en netwerken waar vreselijk veel geld te verdienen valt.

Verschillende mensen hebben dit al proberen te doorbreken maar als je een poppetje weghaalt zorgt de rest wel weer dat dat poppetje binnen het systeem Ajax blijft. Vervolgens duikt duikt dit poppetje weer op in een of andere commissie of wordt erelid om een aantal jaren later weer van positie te wisselen met een andere poppetje.

Dit stuk toont ook aan dat Cruyff moedwillig is tegengewerkt door deze groep die nog steeds sleutelposities inneemt in de organisatie Ajax.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op zondag 04 december 2011 door Senja --
Ronald 1960
 Ronald 1960 - zondag 04 december 2011 - 21:11   quote  deeplink  
Voor mij maar 1 oplossing als we werkelijk Cruijff zijn gang willen laten gaan;

Van Os, Coronel Hennie Henrichs, Henri van der Aat, Jaap Ellerbroek, Jeroen Slop hun lidmaatschap en eventueel ere-lidmaatschap afnemen. Ik ben anders bang dat het echt nooit meer iets gaat worden met ONS AJAX.

Dit is MIJN mening.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op zondag 04 december 2011 door Ronald 1960 --
Senja
 Senja - maandag 05 december 2011 - 10:57   quote  deeplink  
Je kan niet lidmaatschappen en degelijke afpakken van mensen. Is in mijn ogen ook helemaal niet nodig. Deze mensen moeten wel een waarschuwing krijgen dat dit handelen niet kan en vervolgens moet de bestuurlijke laag vervangen worden.

Cruyff moet zijn plan uitvoeren voor nu en de toekomst. Het is heel simpel kopen kan je altijd maar zelf opleiden en verkopen bied voordelen als verkoop, goedkopere inkoop en meer aanzien wanneer goede voetballers worden verkocht in het buitenland. Ajax als opleidingsclub en ontdekker van jonge talenten (zowel in binnen als buitenland) bied veel mogelijkheden tot samenwerking met grote top clubs. Ik snap niet dat dit nog niet is uitgevoerd omdat dit alleen maar voordelen bied zowel zakelijk als voetballend.

je moet Ajax splitsen in bedrijf en voetbal. een AD is cruciaal in deze en moet beide kampen verstaan. Dus zowel zakelijk als voetballend moet die de grote communicator worden. Van Gaal is in mijn ogen niet geschikt omdat zijn communicatieve vaardigheden niet de beste zijn. Ook naar buiten toe met de pers heeft Van Gaal nu niet een reputatie die je daarvoor nodig hebt. Zet je hem er wel neer van kan je onrust verwachten en volgens mij heeft Ajax daar al genoeg van.

een goede AD zou bijvoorbeeld een Hiddink of een Van Duyvenbode zijn. Cruyff kan mooi de rol spelen van interim consultant die toeziet op de uitvoer van plan Cruyff. Ik heb veel vertrouwen in de trainers die nu zijn aangesteld en het plan uitvoeren. Ze hebben verstand van voetbal weten wat de ze wel en niet in huis hebben en weten wat er wordt verlangt van Top spelers. Daarbij zit er ook een goed stel hersens in deze trainers die de club vooruit kunnen helpen.
Ronald 1960
 Ronald 1960 - maandag 05 december 2011 - 11:47   quote  deeplink  
quote:
Op maandag 05 december 2011 - 10:57 schreef Senja het volgende:
Je kan niet lidmaatschappen en degelijke afpakken van mensen. Is in mijn ogen ook helemaal niet nodig. Deze mensen moeten wel een waarschuwing krijgen dat dit handelen niet kan en vervolgens moet de bestuurlijke laag vervangen worden.

Cruyff moet zijn plan uitvoeren voor nu en de toekomst. Het is heel simpel kopen kan je altijd maar zelf opleiden en verkopen bied voordelen als verkoop, goedkopere inkoop en meer aanzien wanneer goede voetballers worden verkocht in het buitenland. Ajax als opleidingsclub en ontdekker van jonge talenten (zowel in binnen als buitenland) bied veel mogelijkheden tot samenwerking met grote top clubs. Ik snap niet dat dit nog niet is uitgevoerd omdat dit alleen maar voordelen bied zowel zakelijk als voetballend.

je moet Ajax splitsen in bedrijf en voetbal. een AD is cruciaal in deze en moet beide kampen verstaan. Dus zowel zakelijk als voetballend moet die de grote communicator worden. Van Gaal is in mijn ogen niet geschikt omdat zijn communicatieve vaardigheden niet de beste zijn. Ook naar buiten toe met de pers heeft Van Gaal nu niet een reputatie die je daarvoor nodig hebt. Zet je hem er wel neer van kan je onrust verwachten en volgens mij heeft Ajax daar al genoeg van.

een goede AD zou bijvoorbeeld een Hiddink of een Van Duyvenbode zijn. Cruyff kan mooi de rol spelen van interim consultant die toeziet op de uitvoer van plan Cruyff. Ik heb veel vertrouwen in de trainers die nu zijn aangesteld en het plan uitvoeren. Ze hebben verstand van voetbal weten wat de ze wel en niet in huis hebben en weten wat er wordt verlangt van Top spelers. Daarbij zit er ook een goed stel hersens in deze trainers die de club vooruit kunnen helpen.
Ben het in grote lijnen met je eens, maar o.b.v. wanbeleid kan je wel degelijk iemand schorsen. Daar komt bij dat dit volgens mij enorm veel wantrouwen oproept binnen de vereniging en dat kan nooit de bedoeling zijn en dus geen basis om met deze mensen verder te gaan. Motie van wantrouwen jegens deze mensen indienen, enz, enz.
Lijkt mij dus wel mogelijk.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op maandag 05 december 2011 door Ronald 1960 --
Ride
 Ride - maandag 05 december 2011 - 11:51   quote  deeplink  
Dit is ook een zeer interessant stuk

http://ajax.netwerk.to/forums/HTML/forum23/1591.php
Amstedam
 Amstedam - maandag 05 december 2011 - 13:17   quote  deeplink  
tsjah sinds we beursgenoteerd zijn is het helemaal mis gegaan
onze kracht was een echte voetbalclub met de nadruk op voetbal
laatste 11jaar willen mannetjes in maatpaken de macht in Ajax
en mee proviteren op de grote naam van Ajax...
Cruijff strijd daarom ook dat Ajax weer een voetbalclub word
hulde voor hem!!!
RoodWit81
 RoodWit81 - dinsdag 06 december 2011 - 18:28   quote  deeplink  
quote:
Op maandag 05 december 2011 - 11:51 schreef Ride het volgende:
Dit is ook een zeer interessant stuk

http://ajax.netwerk.to/forums/HTML/forum23/1591.php
Daarop volgend:

Interimbestuur en bestuursraad doorgelicht
http://ajax.netwerk.to/forums/HTML/forum23/1602.php#post21942
Amstedam
 Amstedam - dinsdag 06 december 2011 - 18:31   quote  deeplink  
Als Cruijff gaat verliezen vind ik dat wij supporters geen seizoenskaarten
moeten kopen wij moeten ervoor zorgen dat bij elke thuis wedstrijd de Arena leeg is
dan laten we zien en merken wij willen Cruijff niet jullie
eigenlijk moeten wij dat nu al doen!!!
Ikke_tikkie
 Ikke_tikkie - dinsdag 06 december 2011 - 18:41   quote  deeplink  
quote:
Op dinsdag 06 december 2011 - 18:31 schreef Amstedam het volgende:

eigenlijk moeten wij dat nu al doen!!!
Mooi. Als je dan eens begint met weg te blijven van dit forum...
Pietje
 Pietje - dinsdag 06 december 2011 - 18:45   quote  deeplink  
quote:
Op dinsdag 06 december 2011 - 18:41 schreef Ikke_tikkie het volgende:

[..]

Mooi. Als je dan eens begint met weg te blijven van dit forum...
Als dat toch eens zou kunnen...
Amstedam
 Amstedam - dinsdag 06 december 2011 - 18:46   quote  deeplink  
quote:
Op dinsdag 06 december 2011 - 18:41 schreef Ikke_tikkie het volgende:

[..]

Mooi. Als je dan eens begint met weg te blijven van dit forum...
op elke topic word ik als eerste offtopic benaderd
op deze manier worden de Ajax topics verpest ik ben hier
om over Ajax te praten nu weer begin ik niet offtopic
door jou reactie komen dadelijk weer de zelfde namen offtopic
mee doen en mee praten en wat win jij daarbij niks dat er
weer een Ajax topic verpest word,ik laat me niet wegjagen door een
ikie tikkie figuur haha..blijf Ontopic! ik ben hier om over
Ajax te praten jij en andere kennelijk niet Jammer...
remco k
 remco k - dinsdag 06 december 2011 - 19:25   quote  deeplink  
Wat maakt die nep Amsterdammer er toch weer een verhaal van. Man man man alles wat je zegt kan ook in 5 woorden, namelijk "ik laat jullie met rust".
Amstedam
 Amstedam - woensdag 07 december 2011 - 14:22   quote  deeplink  
geboren en getogen,Amsterdammer
man man man waarom kan deze Forum gewoon
niet aan de regels houden en over voetbal praten

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op woensdag 07 december 2011 door Amstedam --

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3168
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Structuur ajax laatste 15 jaar oordeel zelf









0.0104181