BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Voetbalnerd breekt door in Eredivisie

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Stylzz
 Stylzz - woensdag 17 juli 2013 - 10:30   quote  deeplink  
Je koopt een voetballer niet op basis van mooie verhalen of gevoel, maar op basis van de juiste statistieken. Dit is de beleidskeuze van steeds meer voetbalclubs. Ook in de Eredivisie.

Er is een revolutie gaande binnen de voetbalwereld. Een topclub als Chelsea heeft eigen data-analisten in dienst. Van belang zijnde statistieken van spelers over de hele wereld worden in kaart gebracht. Ook in de Eredivisie veranderen clubs hun beleid. Zes verenigingen hebben inmiddels contact gelegd met het Nederlandse SciSports, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van spelers. Dat gebeurt op basis van beschikbare gegevens. We brachten inmiddels ruim 300.000 spelers wereldwijd in kaart. Elke speler van elke profclub op de hoogste twee niveaus van nagenoeg alle landen, analyseerden we. Van Albanië tot Zimbabwe, aldus de 23-jarige Giels Brouwer, slechts een half jaar geleden de grondlegger van het bedrijf.

Moneyball
Het grote publiek maakte kennis met deze nieuwe manier van sportdenken via de film Moneyball, waarin Brad Pitt de rol van revolutionair Billy Beane speelt. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Michael Lewis. Hij beschrijft in zijn boek hoe Beane als manager van een armlastige Amerikaanse honkbalclub (de Oakland Athletics) rijkere clubs aftroeft. Namelijk door de ongefundeerde, op gevoel gebaseerde meningen van de eigen scouts te vervangen door keuzes gestoeld op keiharde statistieken. Op feiten. Beane was de eerste vooraanstaande manager in de honkbal- en sportwereld die zag dat het anders kon.

Het opbouwen van een grote spelersdatabase is geen sinecure. Dat vergt veel knappe koppen, zag Brouwer al snel in. Hij bracht een zeer kundig team samen (zie kader). De immense eigen database is opgebouwd uit andere voetbaldatabases die vrij toegankelijk zijn, zoals die van Infostrada. Maar ook maken we gebruik van zogeheten subjectieve data. We scannen alle voetbalverslagen die online worden geplaatst. Die verslagen vertalen we naar het Engels en als er over een bepaalde spits vaak wordt geschreven, dat hij koppend scoort, dan koppelen we dat aan zijn statistieken en is het beeld nóg completer.

Premier League
Het systeem blijkt te werken. Niet alleen Nederlandse clubs werken samen met SciSports, ook in het buitenland opent de markt zich. In oktober gaan Brouwer en consorten naar Engeland, waar oud-prof en huidig spelersmakelaar Romeo Zondervan de studenten uit Enschede introduceert bij geïnteresseerde clubs in onder meer de Premier League. Daar zitten Manchester United en Liverpool niet bij. De topclubs uit Engeland hebben inmiddels eigen analisten in dienst. Maar voor de grote clubs kunnen wij sowieso minder betekenen. Wij komen vaak met relatief onbekende spelers aanzetten. In hen is Manchester United minder geïnteresseerd. Jonge spelers met een aankoopwaarde tot zeven miljoen euro, daaraan moet je vooral denken. Mocht de club een speler kopen op basis van een aanbeveling van SciSports, dan gaat een klein percentage van het aankoopbedrag naar het bedrijf. Hetzelfde geldt bij een latere doorverkoop van die speler.

Welke spelers SciSports aanbeveelt bij welke clubs, mag het bedrijf niet openbaar maken. Ook clubs houden de samenwerking het liefst achter de schermen. Een speler die Brouwer vaak voorbij zag komen in zijn rapporten, was Magnus Eikrem. Hij tekende inmiddels zonder tussenkomst van SciSports bij SC Heerenveen. Nee, dat betekent niet automatisch dat het een goede aankoop is. Iedere club heeft namelijk een uniek profiel en daar moet de speler in passen. Misschien speelt Heerenveen een systeem waarin zijn kwaliteiten niet perfect tot hun recht komen.

Overrated
Qua competities stelt Brouwer vast dat met name de Argentijnse en Braziliaanse competitie overrated zijn, wat betreft prijs/kwaliteitverhouding. Je betaalt meer voor een slechte Braziliaan dan voor een goede Mexicaan. In Mexico vallen veel prima spelers te halen. Probleem voor veel Nederlandse clubs is, dat die spelers niet over een EU-paspoort beschikken.

De analisten van SciSports maakten snel naam. Onlangs werd het Nederlandse bedrijf door de Kairos Society op Wall Street in New York bekroond als één van de vijftig meest innovatieve bedrijven, opgezet door studenten. Tot de aanwezigen in de zaal behoorden ondernemers als Richard Branson, de familie Bush en de Rockefellers. Brouwer: Na afloop stond ik vijf minuten lang met een Arabische man te praten. Hij vroeg me van alles over het bedrijf. Toen vroeg ik: Wat doe jij eigenlijk? Was het de prins van Jordanië.

Jongensboek
Het zijn jongensboekverhalen van de voetbalnerds, voor wie het allemaal begon met een mailtje van Brouwer richting Twente-preses Joop Munsterman. Ik gokte zijn emailadres en stuurde hem een bericht waarin ik me afvroeg waarom de voetballerij zo ouderwets in elkaar stak en ik gaf aan hoe ik tegen dingen aankeek. Ik werd uitgenodigd door hem en mocht uiteindelijk stage lopen bij Twente, om de transfermarkt op mijn manier in kaart te brengen. Maar op een gegeven moment kwam ik niet verder en toen is de rest van de groep erbij gekomen en ontstond SciSports.

En de rest is geschiedenis. Geldt datzelfde voor de traditionele manier van spelers scouten? Ik zie de voetbalwereld niet binnen vijf, zelfs niet binnen tien jaar, helemaal veranderen. En dus blijven blunders als onlangs bij de Duitse club Hannover 96 voorkomen. Brouwer moet lachen om het voorbeeld, maar het geeft tevens de ernst van de onnozelheid weer waarmee sommige clubs miljoenendeals afronden. Hannover kocht een speler, de Braziliaan Franca, puur op basis van aanbevelingen, van onder andere zijn makelaar. Bij zijn presentatie bleek die lange speler niet boven de trainer uit te komen. Dat klopte niet. Bleek hij negen centimeter kleiner te zijn dan ze de club hadden wijsgemaakt. Hannover had dus niks gecheckt, alleen geluisterd naar verhalen. Dat kán toch niet?

Slimme jongens, die moderne scouts

Het team van SciSports bestaat uit een kern van vier personen. Oprichter Giels Brouwer (23) is student technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente.

Remco van der Veen (20) studeert Business & ICT aan dezelfde universiteit. Toen hij 13 jaar oud was, had hij zijn eerste volledige website gebouwd en hij bracht op zijn 16e zelfstandig de binnenstad van zijn geboorteplaats Harderwijk in kaart in 3D. Hij is de man die de immense database van SciSports vormgaf.

Anatoliy Babic (20) is een wiskundig wonderkind. Hij vloog naar Tokio om mee te doen met een scheikunde olympiade, volgt twee universitaire studies en bouwde anti-terrorismesoftware voor onder andere de Nederlandse overheid. Hij analyseert hoe er efficiënt met de verzamelde data kan worden gewerkt.

Alain le Loux(42) is de ervaren man binnen de groep. Een manager die voorheen directeur was bij grote bedrijven en tegenwoordig startende ondernemingen begeleidt. Hij is verantwoordelijk voor de finance en sales.

De beveiliging van de data wordt door fanatiekelingen van de universiteit geregeld. Zij krijgen kratjes bier voor hun inspanningen. Dan zijn er ook nog vrijwillige schrijvers van de spelersrapporten voor clubs, die zodra de eerste megadeal voor SciSports rondkomt worden getrakteerd op een weekend Barcelona.

Hoe werkt het in de praktijk?

Hoe gaat SciSports in de praktijk te werk? Giels Brouwer: Een club komt bij ons met een verzoek. Stel, die vereniging wil een lange, sterkte centrale verdediger, met déze kwaliteiten en ook nog eens binnen een bepaalde prijsklasse. Dan zoeken wij op specifieke eigenschappen in onze database. Bij een buitenspeler kijk je dan bijvoorbeeld niet alleen naar het aantal assists; dat is namelijk sterk afhankelijk van de kwaliteiten van de spits. Maar dan kijk je naar waar zijn voorzetten terechtkomen en vanaf welke plek hij ze geeft. Aan zekere eigenschappen koppel je een bepaald gewicht en dan rollen er een paar namen uit. Die namen staan in ons adviesrapport. Ook kan een club een verzoek neerleggen voor een type speler. Bij een centrale verdediger kan een club zeggen: we zoeken een type Douglas van FC Twente. Dan pakken we de gegevens van Douglas erbij en zoeken we een match.
henkie1969
 henkie1969 - woensdag 17 juli 2013 - 17:21   quote  deeplink  
Heeft bij Sparta goed gewerkt :P
Bosifyable
 Bosifyable - woensdag 17 juli 2013 - 18:41   quote  deeplink  
Toch wel interessant deze ontwikkeling. Het valt me nog mee dat Ignjatovic niet als voorbeeld is genoemd :')

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 5877
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Voetbalnerd breekt door in Eredivisie









0.0049810