BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: 8 Mei 2002, de UEFA cupfinale

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
RenatoBos
 RenatoBos - donderdag 08 mei 2014 - 02:42   quote  deeplink  
8 Mei 2002, de UEFA cupfinale

fakkels2-509x382.jpg

Het is precies twaalf jaar geleden dat Feyenoord de UEFA Cup in handen kreeg. Op 8 mei 2002 won de club uit Rotterdam-Zuid de finale in De Kuip met 3-2 van Borussia Dortmund.

Brett Emerton kreeg in de halve finale tegen Inter een gele kaart, vanwege tijdrekken. De Australiër mocht een hoekschop nemen en legde de bal buiten het cornercirkeltje, en dat was niet de bedoeling volgens de grensrechter van dienst. Die vertelde Emerton dat de bal goed op het lijntje moest liggen, en dat duurde te lang, vond scheidsrechter López Nieto, die Emerton op de bon slingerde. De ene vindt het een communicatiefout tussen López Nieto en zijn assistent, de ander zegt dat Emerton bewust tijd probeerde te rekken door de bal buiten het cirkeltje te leggen. Ik kan niet zien of het gras van de Kuip op de plek van het kwartcirkeltje soms niet goed genoeg was om een corner van te nemen, maar in dat geval kan ik best voorstellen dat Brett de bal anders wou leggen. In ieder geval was Emerton er niet bij. Dat zijn vervanger Chris Gyan hem zo vlekkeloos verving, geeft aan wat dit seizoen de grote kracht van Feyenoord was: de breedte van de selectie. Elke positie was dubbel bezet, en toen bleek dat er geen fitte vervanger van linksback Tomasz Rzasa was, tastte de club speciaal daarvoor in de buidel om de Chileense verdediger Mauricio Aros te halen.
De gelovige Ghanees speelde een heel geconcentreerde finale. Hij liet zijn tegenstander Ewerthon er niet langs.

adafa_b5a3c650-d99b-4fd1-acfc-d2babe74f785_FeyDor_begin_397x298.gif

Bonaventure Kalou speelde niet zo dreigend als hij kan zijn. De Ivoriaanse aanvaller kwam terug van een blessure en kon dus niet echt voluit gaan. Zijn originele acties leverden in de eerste helft wel gevaar op, maar de vermoeidheid van een lang seizoen sloeg kennelijk toch in zijn benen. Toen de vlugge Braziliaan Dedê hem vaker en vaker voorbij rende en enkele gevaarlijke voorzetten af kon leveren, haalde Van Marwijk Kalou toch maar naar de kant.

Na de dood van Pim Fortuijn was Rotterdam in de war. Veel mensen dachten dat de aanslag van maandag een door de linkse partijen geplande moord was, en konden een succes van hun favoriete club wel gebruiken. Op dit soort momenten heeft sport ineens onvermijdelijk te maken met politiek, omdat de mensen hun gevoelens bij het voetbal goed kwijt kunnen. De UEFA hield een minuut stilte voor de wedstrijd (waar overigens niet zo veel van terecht kwam), alle 22 spelers droegen rouwbanden, en het publiek zong Fortuijn toe.

adafa_fb3a8dc8-03f9-4e96-84c2-02c2d046de02_PierreFK_1024_397x298.gif

Tot hun grote vreugde zagen de Feyenoord-supporters in de Kuip dat topscorer in Europees verband Pierre van Hooijdonk van meer dan dertig meter mocht aanleggen voor zijn eerste vrije trap. Zelfs vanaf die plek raakte hij de paal. Borussia Dortmund was gewaarschuwd en zag dat Feyenoord kwalitatief helemaal niet zoveel onderdeed voor de Duitse kampioen.
Na een halfuur brak Jon Dahl Tomasson door in het strafschopgebied. De Duitse routinier Jürgen Kohler, die de laatste wedstrijd van zijn imposante carrière als prof speelde, zag geen andere keuze dan de Deen naar het gras te trekken. Zo eindigde de loopbaan van Van Basten-killer Kohler met een rode kaart. Van Hooijdonk schoot de strafschop hard in de linkerhoek en Borussia moest met een man minder de achterstand ombuigen. Een kleine tien minuten later maakte Borussia nog een overtreding, op een nog mooiere plek voor Van Hooijdonk. De Kuip kreeg de goal die hij verwachtte; Pi-Air schoot onberispelijk in.

Vlak na rust kreeg Borussia een penalty mee van scheidsrechter Melo Pereira, die vond dat hij zijn beslissingen voor rust in het voordeel van Feyenoord moest compenseren door de ingreep van Patrick Paauwe een overtreding te noemen. Dit cadeau pakte spits Amoroso maar al te graag uit. Vlak daarna werd Tomasson diepgestuurd door Bonaventure Kalou. De Deense spits werkte één op één met Jens Lehmann de bal in de goal: 3-1. Later kwamen de teleurgestelde Duitsers nog terug tot 3-2 na een afstandsschot van Jan Koller, en het werd nog even eng toen er zich in het strafschopgebied van Zoetebier een paar gevaarlijke momenten voordeden.

adafa_ff2e050a-0824-4189-8907-d7cc23849c00_IgorPersieOno_1024_397x298.gif

De ontlading was groot na het laatste fluitsignaal van Melo Pereira, bij zowel spelers als supporters. Nog aan het begin van het seizoen zei een aantal voetbalkenners, dat nooit meer een Nederlandse club een Europa Cup zou winnen, omdat het verschil met de grote voetballanden alsmaar groter wordt. In feite deed Feyenoord op 8 mei 2002 voor de tiende keer een Europa Cup in Nederlandse handen vallen, in 46 jaar Europa-Cup-voetbal. Dat betekent dat gemiddeld elke vijf jaar een Nederlandse club met een beker staat te wapperen. Als je dan ook nog eens in ogenschouw neemt, dat Feijenoord pas in 1970 voor het eerst echt succesvol was, dus in de laatste 32 seizoenen is het gemiddelde bijna één cup per drie jaar.

FeyenoordUEFACupcrop2.jpg

Aan het begin van het seizoen was Feyenoord nog twee keer kansloos tegen Sparta Praag en werden er moeizaam zeven punten gesprokkelde tegen Spartak Moskou en Bayern München. De derde plaats in de poule leverde een escape-mogelijkheid naar de UEFA Cup op. Vervolgens werd SC Freiburg opzij gezet, daarna Glasgow Rangers, PSV en Internazionale, voor de finale van vandaag. Pierre van Hooijdonk was met zijn acht doelpunten in de UEFA Cup, waaronder drie strafschoppen en vier vrije trappen, van doorslaggevend belang. De lange spits tekent aan, dat Feyenoord in een poule met Rangers, Inter en Borussia niet ver was gekomen. Goed inspelen op de tegenstander en rising to the occasion leverden Feyenoord uiteindelijk de cup op. Dit Feyenoord is typisch een ploeg die zonder dure spelers juist in een knock-out-toernooi ver kan komen. Het is daarom ook doodzonde dat de UEFA onder druk van de clubs binnenkort ook het UEFA-Cup-toernooi begint met een poulesysteem. Dit is weer een stap in de richting van een situatie waarin alleen Spaanse, Engelse en Italiaanse clubs succesvol kunnen zijn.
progamma014.jpg

Samenvatting Feyenoord - Borussia Dortmund (UEFA cupfinale 2002)
http://youtu.be/XVQIhCGMDsY

Sfeer voor de wedstrijd
http://youtu.be/tLzuPVgPftA

beelden van na de wedstrijd
http://youtu.be/ZCBfGZsdcOQ

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op donderdag 08 mei 2014 door RenatoBos --
tomson
 tomson - donderdag 08 mei 2014 - 03:13   quote  deeplink  
Prachttopic ! thx Renato 👍
En iedereen een fijne CUP birthday toegewenst.
RenatoBos
 RenatoBos - donderdag 08 mei 2014 - 03:17   quote  deeplink  
Thanx Tom, zat er net aan te denken. Heb toen een nacht voor de deur van een sigarenwinkel gelegen om een kaartje te bemachtigen. Ik was de eerste en had mijn kaartje..
Leuke Herrineringen aan die nacht maar vooral aan 8 mei..
tomson
 tomson - donderdag 08 mei 2014 - 03:20   quote  deeplink  
Dit roept bij iedereen warme gevoelens op natuurlijk. Van vlinders in de buik tot kippenvel en zelfs tranen. Als je als Feyenoorder hier niet gevoelig voor bent mankeer je wat aan je emoties of heb je er een ernstig aan. Staat in het geheugen gebeiteld in ieder geval !
RenatoBos
 RenatoBos - donderdag 08 mei 2014 - 03:24   quote  deeplink  
Aight..
MMM
 MMM - donderdag 08 mei 2014 - 08:23   quote  deeplink  
Geweldige dag!
Stylzz
 Stylzz - donderdag 08 mei 2014 - 08:40   quote  deeplink  
teren op oude successen. Tijd voor nieuwe.
moa
 moa - donderdag 08 mei 2014 - 08:48   quote  deeplink  
quote:
Op donderdag 08 mei 2014 - 08:40 schreef Stylzz het volgende:
teren op oude successen. Tijd voor nieuwe.
Zo'n beetje de enige prijs die ik bewust mee heb gemaakt, en de beker tegen Roda in finale,
RenatoBos
 RenatoBos - donderdag 08 mei 2014 - 15:02   quote  deeplink  
FEYENOORD TV IN TEKEN VAN UEFA CUP 2002

130531_17650_00011670_450_300.JPG?rand=42935436

Het is donderdag (vandaag) precies 12 jaar geleden dat Feyenoord de UEFA Cup won, door in De Kuip Borussia Dortmund te verslaan. Feyenoord is hiermee nog altijd de laatste Nederlandse club die een Europese hoofdprijs wist te winnen. Feyenoord TV staat om die reden donderdagavond helemaal in het teken van de UEFA Cup in het seizoen 2001-2002, met onder meer unieke beelden die rondom de finale werden gemaakt.

Bij het tienjarig jubileum van de UEFA Cup keek Pierre van Hooijdonk uitgebreid terug op legendarische prestatie die Feyenoord had geleverd. Als ik beelden van dat toernooi terugzie, valt me op dat ik met een aan arrogantie grenzend vertrouwen op het veld stond, zei Van Hooijdonk, die twee keer scoorde in de finale tegen Borussia Dortmund (3-2). Dortmund was met tien man sterker dan wij met elf. Je ziet vaker dat een team met tien man een tandje bij schakelt. Dat tandje was voor ons te veel. Op het laatst stonden we alleen maar te verdedigen. Dat zegt ook veel over de tegenstander. Dortmund was echt een topteam, dat niet voor niets kampioen van Duitsland was geworden. Wij hadden ook een goed team, maar de wedstrijd werd beslist doordat de momenten in de finale onze kant opvielen.

Feyenoord TV is donderdag om 18.55 uur te zien op FOX Sports Eredivisie 3.
Bron:Officiële Feyenoord Clubsite
de bluffer
 de bluffer - donderdag 08 mei 2014 - 15:05   quote  deeplink  
een tweede datum om nooit meer te vergeten
RenatoBos
 RenatoBos - donderdag 08 mei 2014 - 15:06   quote  deeplink  
quote:
Op donderdag 08 mei 2014 - 15:05 schreef de bluffer het volgende:
een tweede datum om nooit meer te vergeten
Mankeert toch niks aan je korte mij geheugen, de uitzending is vanavond al..
ar
 ar - donderdag 08 mei 2014 - 17:18   quote  deeplink  
Hele mooie dag,aanwezig.. maar zo dronken als een tor en alleen rook gezien i.p.v de wedstrijd haha.

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 5957
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: 8 Mei 2002, de UEFA cupfinale









0.0058689