quote: Vorige week sprak ik met een Duitse scout, met de nodige contacten in de Bundesliga. Uiteraard kregen we het over Hakim Ziyech en de vraag waarom de grote Duitse clubs maar niet kwamen voor de beste speler van de eredivisie.
Toeval of niet, in de voorbije maanden had hij met verschillende Duitse trainers en clubs gesproken over de sterspeler van Twente en vervolgens vatte hij zo’n beetje de scoutingsrapporten van de clubs samen.
„De eerste keer dat ze Ziyech zien voetballen zijn ze zwaar onder de indruk. Bij de tweede keer dat ze kijken gaan ze op andere dingen letten en dan zien ze zijn houding naar het team toe, zijn geringe fysiek en zijn solistische spel. En bij het derde bezoek worden ze bevestigd in hun twijfels.”
Via-via Al die mooie clubs uit de Bundesliga zaten in het afgelopen jaar op de tribune in De Grolsch Veste, maar niemand hapte uiteindelijk toe. Nu weten we waarom. En de Duitsers stonden daar niet alleen in. In de Ziyech-goed gezinde De Telegraaf stond woensdag dat tientallen Europese clubs hem op de radar hadden, maar hoe kan het dan dat er maar zelden een serieus bod tussen zat?
Het bleef altijd bij via-via, voorzichtig polsen, een lijntje hier, een lijntje daar, wat aftasten en flirten, maar het ultieme bod van de Europese topclub heeft nooit het bureau in Enschede bereikt. En de clubs die wel interesse toonden waren middenmoters of degradatiekandidaten uit Engeland. Burnley, Swansea en Middlesbrough, dat werk. En de gevallen Turkse grootmacht Fenerbahce? Die wilde blijkbaar heel graag, maar bood nooit meer dan zes miljoen.
Elite Dat de elite zweeg is veelzeggend. Iedereen ziet zijn specifieke kwaliteiten, maar die nemen de twijfels niet weg. Ziyech mag dan in de eredivisie een sensatie zijn, wie in de echte top wil overleven kan zich niet zo in het veld opstellen als hij bij Twente deed.
Scouts van Engelse clubs hadden het regelmatig over zijn attitude, zijn gedrag. Dat hij bij zijn presentatie bij Ajax zei dat hij in de eerste wedstrijd van het seizoen niet meeverdedigde omdat hij geen zin meer had bij Twente, zou je eerlijk kunnen noemen. Maar het is ook dommig en het bevestigt de sceptici. Daar komt bij dat Ziyech een jaar geleden ook al niet meeverdedigde en dat uiteindelijk bij Ajax ook niet zal gaan doen.
Dienstbaar Supersterren als Messi en Ronaldo kunnen zich solistisch en egoistisch opstellen, maar verder vraagt het internationale topvoetbal vooral om spelers die dienstbaar zijn naar het team. Dat is Ziyech allerminst en daar hoef je in de voetbalmachine van Borussia Dortmund niet mee aan te komen, om maar eens wat te noemen. Bij PSV zeiden ze heel netjes dat Ziyech een uitstekende speler is, maar tactisch niet in het team past. Ze bedoelden er mee te zeggen dat ze geen einzelgänger kunnen gebruiken in het veld.
Vraagtekens zijn er ook over zijn fysiek. Zijn voorganger Dusan Tadic zat bij Twente hele dagen in het krachthonk, Ziyech deed z’n ding omdat het moest, maar ook niet meer dan dat.
Opties Dat Ziyech bewaard is gebleven voor de eredivisie, is voor de echte liefhebber een zegen nu spelers steeds jonger Nederland verlaten. Maar hoeveel serieuze opties had hij nou daadwerkelijk? Uiteraard laat hij overal optekenen dat hij vooral is gevallen voor de woorden van Ajax-trainer Peter Bosz. Dat zal allemaal wel. De realiteit is ook dat de echte grote buitenlandse clubs zich nooit voor hem hebben gemeld bij Twente.
|