|
Hermez PR
|
|
|
Roermond – Krijgt Roermond een eigen burgerberaad? Het zou zomaar kunnen. Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond heeft formateur Dirk Franssen gevraagd om de inzet van een burgerberaad mee te nemen in de gesprekken met alle gemeenteraadsfracties. De hoop is dat het burgerberaad ook wordt genoemd in het binnenkort te presenteren coalitieakkoord.
Veel mensen voelen zich niet gezien of gehoord, zegt Carolien Caspers van Burgerberaad voor Roermond. “Die mensen zijn het zat. Kijk bijvoorbeeld naar de demonstrerende boeren en de actievoerende klimaatactivisten. En naar de grote groep mensen die niet stemt, maar wel degelijk zorgen en meningen hebben. Een burgerberaad zorgt ervoor dat alle feiten en perspectieven worden meegenomen in de besluitvorming. Dat maakt dat burgers meer vertrouwen krijgen in de democratie.”
Veel steun in de samenleving
Een burgerberaad is doeltreffender dan een onderzoek of referendum. Het gaat voorbij aan de politieke waan van de dag, is niet rechts of links, kan over alles gaan, en zorgt voor besluiten met veel steun in de maatschappij. Het kost ook de nodige inspanning, daarom wordt een burgerberaad vaak gebruikt bij omstreden kwesties die de samenleving sterk verdelen en een grote impact hebben, zoals klimaatmaatregelen.
Er wordt zeker wat mee gedaan
Carolien Caspers: “Belangrijk om te weten: een burgerberaad leidt niet tot het zoveelste goedbedoelde advies waar – bij wijze van spreken - niets mee gedaan wordt. De overheid die ermee gaat werken, belooft vooraf dat de uitkomsten worden uitgevoerd; eerlijk en duidelijk. En dat werkt. Zo hebben ze in Ierland met een burgerberaad de daar zeer omstreden kwestie rond abortus opgelost.”
Hoe werkt een burgerberaad?
Een burgerberaad in Roermond zou volgens Burgerberaad voor Roermond moeten bestaan uit minimaal 150 gelote burgers die een dwarsdoorsnede vormen van de bevolking. Dit burgerberaad krijgt een serieus mandaat om maatregelen voor te stellen ten aanzien van een nader te bepalen vraagstuk. De gemeenteraad zal de voorstellen bespreken en mag die alleen onder vooraf gestelde voorwaarden verwerpen. Ook zou er een publiekscampagne moeten plaatsvinden over het burgerberaad, zodat de hele Roermondse bevolking zich betrokken voelt.
Past goed bij Roermonds beleid
Burgerberaden zijn hot, want de maatschappelijke problemen zijn groot. Er is sprake van burgerberaden in diverse Nederlandse steden, onder meer in Utrecht, Amsterdam en Maastricht. Wat betreft Roermond, past dit instrument goed bij de eerder door de gemeenteraad ingezette lijn om burgers beter bij het beleid te betrekken, zoals aangeven in de Toekomstvisie 2030 (2016) en de nota Actief Burgerschap (2015). Een burgerberaad is een logisch vervolg daarop.
Burgerberaad voor Roermond is een organisatie voor meer burgerparticipatie. Dit initiatief bestaat uit betrokken burgers met zeer uiteenlopende achtergronden en belangen. Wat ze bindt, is het streven naar een effectiever democratisch bestel. Meer informatie over Burgerberaad voor Roermond is te vinden op https://www.facebook.com/BurgerberaadRoermond. Een overzichtsartikel over burgerberaden verscheen onlangs in De Correspondent: https://bit.ly/3xwsisZ.
-- dit bericht is voor het laatst aangepast op vrijdag 01 juli 2022 door Hermez PR -- |
|
|