|
Boudewijn
|
|
|
Volgens sportadvocaat Jan Kabalt wordt Klaas Jan Huntelaar door de KNVB ten onrechte beknot in zijn vrijheid van meningsuiting. Advocaat Christian Visser noemt het op highlow.nl “opvallend” dat de speler en Ajax zich laten censureren. Opvallend, want spelers, trainers en scheidsrechters van de KNVB waren het duidelijk met hem eens.
Een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd, omdat na afloop van de wedstrijd tegen Feyenoord, Ajacied Klaas Jan Huntelaar het waagde om scheidsrechter Eric Braamhaar openlijk te bekritiseren. Hij vond dat de arbiter had gemarchandeerd in zijn beslissingen, die op een aantal kritieke punten in het nadeel uitpakten van de Amsterdammers. Ajax en Huntelaar gingen naar ampel beraad akkoord met die voorwaardelijke straf. Een zware straf voor een licht vergrijp. De KNVB maakt zich niet alleen volstrekt belachelijk met deze vertoning, maar het censureert spelers, trainers en clubs met een bepaling in de hand, die niet van deze tijd is. Ook Ajax heeft schuld aan de ontstane situatie, omdat de club heeft gemeend akkoord te moeten gaan en de KNVB niet verder te kritiseren. Het resultaat was tegen Heerenveen te zien, waarbij weer een scheidsrechter marchandeerde. Maar Ajax laat het nu over zijn kant gaan. De club kan ook helemaal niks meer zeggen; de club heeft zichzelf monddood gemaakt.
Mr. Jan Kabalt, partner van Advocatenkantoor Kabalt & Schuurman in Breukelen, is sportadvocaat en laat op verzoek van highlow.nl zijn licht schijnen over deze zaak. Hij komt tot de conclusie dat Huntelaar ten onrechte een straf is opgelegd en dat Ajax niet heeft gekozen voor de principiële lijn. “Laat ik vooropstellen dat ik vanuit pragmatisch oogpunt zeer goed kan begrijpen dat Ajax en Huntelaar de voorwaardelijke straf van één wedstrijd hebben geaccepteerd. Principieel ligt de zaak wat mij betreft geheel anders”, aldus Kabalt die van mening is dat Huntelaar scheidsrechter Braamhaar niet heeft beledigd. “Strafrechtelijk bezien wordt Huntelaar, naar mijn stellig oordeel, in dit geval ten onrechte in zijn vrijheid van meningsuiting beknot. Huntelaar heeft zijn mening gegeven over het optreden van de scheidsrechter. Dat recht heeft hij.” Dat de speler zich daarbij genuanceerd en netjes uitliet voor de camera’s van NOS Studio Sport/ Eredivisie Live, was voor de KNVB geen enkele verzachtende omstandigheid. De voetbalbond wil van geen kritiek op haar arbiters weten, ondanks dat de hoogste scheidsrechtersbaas het eens was met de kritiek op de beslissingen van zijn werknemer.
“Uiteraard moet degene die gebruik maakt van zijn recht om vrijelijk zijn mening te geven, anderen daarbij niet onnodig beledigen.” Mr. Jan Kabalt vindt dat de Ajacied zich nog keurig heeft opgesteld naar de arbiter. “Huntelaar heeft Braamhaar echter niet beledigd, maar bekritiseerd. Huntelaar heeft bij zijn bewoordingen geen beledigende teksten gebruikt jegens Braamhaar. Daarnaast kan verdedigd worden dat de door Huntelaar geuite kritiek niet onnodig was.” Mr. Christian Visser van Van Berge Henegouwen Advocaten in Maastricht valt hem bij: “Dat zijn kritiek werd ondersteund door trainers en spelers van beide teams, de scheidsrechtersbaas, de gehele Nederlandse pers en in zeker zin ook door de scheidsrechter in kwestie is daarbij kennelijk van ondergeschikt belang.” Het wekt de advocaten bevreemding op dat de KNVB zo heeft gereageerd. “Iedereen moet zaken aan de orde kunnen stellen,” vindt Kabalt, “die naar zijn oordeel niet in de haak zijn, zeker ook een profvoetballer nu het om zijn broodwinning gaat.”
Strafrechtadvocaat Visser zet kanttekeningen bij het tuchtrecht van de KNVB. “Opvallend in dit geval is dat Huntelaar lijkt te zijn geschorst op basis van de gedragscode voor officials. Bij het opvragen van deze gedragscode bij de KNVB, meldt de bond dat de gedragscode niet zonder opgaaf van reden is te verkrijgen, omdat er vertrouwelijk mee wordt omgegaan.” Visser sluit niet uit dat Huntelaar nog nooit van die gedragscode had gehoord. “Dat klopt. Het zou dus heel goed kunnen dat hij is geschorst op basis van een richtlijn waarvan hij de inhoud noch kent noch zou kunnen kennen.” Volgens Visser zou het zelfs mogelijk kunnen zijn dat Huntelaar geschorst is op basis van richtlijnen die niet gericht zijn op spelers.
Van censuur is in de juridische zin bij deze straf geen sprake, want Klaas Jan Huntelaar is niet strafrechtelijk vervolgd, maar volgens tuchtrecht van de KNVB veroordeeld. Er is geen wet die hem verbiedt over scheidsrechterlijke dwalingen te praten in de media, maar de KNVB heeft zo haar eigen regels en gedragscodes. “Huntelaar heeft slechts gesproken over ‘marchanderen’. Of die kwalificatie nu terecht is of niet doet niet ter zake”, is Jan Kabalt van mening. “Het doet dan ook niet ter zake of de scheidsrechter in kwestie dit wel of niet als beledigend ervaart. Het gaat erom of dergelijke bewoordingen naar objectieve maatstaven als beledigend moeten worden aangemerkt. In strafrechtelijke zin zijn de uitingen van Huntelaar dan ook niet als belediging te kwalificeren.”
Na de bekendmaking van de strafeis is Ajax erg snel akkoord gegaan met de voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. Trainer Marco van Basten beweerde dat wanneer de club in beroep ging de schorsing nog wel eens hoger uit zou kunnen pakken. Advocaat Kabalt heeft hier een andere mening over. “Als Huntelaar de door de Aanklager Betaald Voetbal voorgestelde straf niet zou hebben geaccepteerd, zou hij zeker een goede kans hebben gemaakt dat de Tuchtcommissie hem zou hebben vrijgesproken. Ajax en Huntelaar hebben in deze zaak echter niet voor de principiële lijn, maar voor een pragmatische lijn gekozen. Mijn conclusie is dan ook dat in dit geval Huntelaar ten onrechte een straf is opgelegd.”
Door het snel accepteren van de straf dacht Ajax ten onrechte slim te zijn geweest. De competitie is slechts vijf speelrondes onderweg. In de negenentwintig wedstrijden die nog te spelen zijn komt het ongetwijfeld weer voor dat Ajax benadeeld wordt door arbitrale dwalingen, zoals dat ook gebeurde in de wedstrijden tegen Willem II en Heerenveen. Maar Ajax kan daar niet meer op reageren, omdat ze zich zo eenvoudig de mond heeft laten snoeren. Ook spelers zullen zich wel tien keer bedenken voor ze daarover nog iets zeggen tegen een journalist. “Huntelaar laat het nu wel uit zijn hoofd om scheidsrechters te bekritiseren”, stelt Visser tot slot. “Klaas Jan wil immers spelen. Dus ja, Huntelaar en Ajax zijn monddood gemaakt door de KNVB!” |
|
|