BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Wakker worden! Het draait om kwaliteit!

Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
GVR
 GVR - woensdag 13 mei 2009 - 00:53   quote  deeplink  
Lees deze column met foto's op Ajaxinside.nl

Weer geen kampioen, weer geen tweede en weer geen prijs. Dat is de bittere conclusie die we kunnen verbinden aan het afgelopen seizoen. Toch roepen veel supporters en analisten elk jaar dat Ajax de beste spelers heeft en dat wij de meeste potentie hebben. Wakker worden! Wij hebben al veel seizoenen helemaal niks en dus ook niet de beste spelers.

Acht keer hebben we verloren en vijf keer speelden we gelijk. 68 punten hebben we bij elkaar gesprokkeld. We hebben maar heel zelden dominant gevoetbald en even sporadisch voor een langere periode overtuigend de punten gepakt. De punten werden dus bij elkaar gesprokkeld en zo zijn we toch nog tot een derde plaats in de competitie gekomen. En dat is nog best knap als je elke week een ander gezicht op het veld laat zien.

Zoals gebruikelijk de laatste jaren nekken de kleine clubs ons voor het grootste gedeelte weer. Het begon in het eerste duel tegen Willem II, een gelijkspel tegen Heracles Almelo en met als dieptepunt de beschamende nederlagen tegen Vitesse (4-1) en Sparta (4-0). Ondertussen kregen we ook nog even twee keer klop van SC Heerenveen, verspeelden we punten tegen de kampioen en werden we gedeclasseerd in Eindhoven.

Marco van Basten heeft zijn conclusie getrokken en de handdoek in de ring gegooid. “Ajax kan niet omgaan met teleurstelling,” vertelde de coach op de persconferentie na de wedstrijd tegen Sparta. Hij nam tevens de woorden angst, fysiek en mentaliteit in de mond. Daar ligt direct één van mijn weinige echte kritiekpunten bij de technische staf. Het is hen niet gelukt om een portie mentaliteit in de ploeg te brengen. Verwonderlijk vind ik dat niet. Er zit namelijk al jaren geen mentaliteit in de ploeg en geen enkele trainer voor Marco heeft het er wel in kunnen brengen. We verliezen al jaren tegen de kleintjes en staan er al jaren niet op de momenten dat het er toe doet. In de voorronde van de Champions League tegen Slavia Praag niet, tegen FC Kopenhagen niet.

Mentaliteit koop je ook niet. Natuurlijk kan een aankoop van een leiderstype invloed hebben. Maar dan wel van naam en faam van bijvoorbeeld Edgar Davids. Dat was een leider. Mentaliteit moet je kunnen overbrengen. Elke wedstrijd 100% kunnen geven en in het bijzonder het kunnen omgaan met een achterstand. Hier heeft Marco in gefaald en dat is niet meer dan een logisch gevolg van zijn achtergrond. Marco heeft in zijn carrière niet zoveel tegenslagen meegemaakt, want het was de beste speler uit zijn tijd. Toen Marco zwaar geblesseerd raakte is hij weggelopen, heeft hij het voetbal de rug toegekeerd omdat het allemaal te pijnlijk voor hem was en is gaan golfen. Zijn vertrek na één matig seizoen in Amsterdam lijkt me ook wel iets met mentaliteit te maken hebben.

Op dezelfde persconferentie viel nog één woord. Kwaliteit. Even tussen neus en lippen door, maar het is in mijn ogen veel belangrijker dan het mentaliteit verhaal bij elkaar. Mentaliteit is namelijk niet de basiskwaliteit waar in Amsterdam om wordt gevraagd. Mentale kracht hoort eerder bij werkvoetbal, bij Rotterdam. Kwaliteit hoort echter bij Ajax en heeft de club zo groot gemaakt. Kwaliteit in gogme, in techniek, in tactisch inzicht. Wanneer dit bij 75% van de selectie goed zit, dan kan dit worden aangevuld met fysiek en mentaal sterke jongens.

Het structurele probleem bij Ajax ligt helaas bij die zo gewenste kwaliteit. Als we goede spelers hebben worden deze immers te snel verkocht en met de gegenereerde financiële middelen wordt niet efficiënt en creatief omgegaan. In 2003-2004 hadden we voor het laatst een selectie met voldoende kwaliteit. Grygera, Trabelsi, Maxwell, de Jong, Escudé, Sneijder, Van der Vaart, Galásek, Pienaar en Ibrahimovic. Enkele bikkels, maar voornamelijk technisch zeer begaafde voetballers. Ze spelen nu allemaal bij relatief grote clubs in het buitenland en kwamen of uit de eigen jeugd of werden creatief ingekocht.

Het Ajax van nu bestaat uit spelers die al jaren op hetzelfde niveau bij Ajax aanmodderen, aangevuld met talenten die nog niet goed genoeg zijn om week in week uit een topprestatie te leveren en een paar goede aankopen. Je wordt er geen kampioen mee. Dat mogen we toch wel stellen na zoveel jaar zonder kampioensschap. Het beste spelersmateriaal heeft Ajax op dit moment niet.

We kopen de toppers weg bij concurrenten. Clubs als Heerenveen en Groningen zijn namelijk concurrenten geworden. Concurrenten voor de tweede plaats, maar ook concurrenten op de transfermarkt, hoewel zij nog een flinke slag voorliggen op ons. Het is een keiharde conclusie, maar het is in de afgelopen jaren bewezen en roept heel wat vragen op. Waarom hebben wij Suárez niet gescout? Waarom hebben we Sulejmani in tweede instantie voor een te hoog bedrag gekocht? Waarom geven wij drie miljoen uit aan een middelmatige verdediger als Wielaert? Waarom moet Lindgren eerst naar Groningen om daarna weer teruggekocht te worden? Waarom moeten wij bankzitter Aissati wegkopen bij een directe concurrent? Waarom heeft Heerenveen een Pranjić? Waarom heeft FC Twente Arnoutovic en Elia, waarom heeft AZ een Dembélé en El Hamdaoui? Waarom hebben die clubs dit soort spelers zonder er bakken met geld aan uit te hoeven geven?

Marco van Basten vond zichzelf niet geschikt om met Ajax te bouwen aan de toekomst. Wie de volgende coach ook wordt, hij krijgt te maken met de erfenis van zijn voorgangers en moet dus de tijd krijgen en nemen om aan een nieuw Ajax te bouwen. Frank Rijkaard zou het samen met Johan Neeskens en Frank de Boer kunnen doen, waarmee Cruijff wellicht op de achtergrond weer terugkeert in Amsterdam. Laten we het hopen, want er moet gebouwd worden. Steen voor steen.

Het gebrek aan wil om te winnen of mentaliteit is in ieder geval niet het enige wat Ajax mist. Ajax mist kwaliteit. Kwaliteit op het veld. Kwaliteit in de opleiding. Kwaliteit in de scouting. En dat gebrek aan kwaliteit heeft Ajax dit seizoen wederom de das om gedaan.

Lees deze column met foto's op Ajaxinside.nl
Pietje
 Pietje - woensdag 13 mei 2009 - 13:04   quote  deeplink  
Een prachtig stuk, GVR en helemaal waar! Dat Ajax inmiddels diep gezonken is, moge blijken uit het feit dat ik zojuist gelezen heb dat noch Adriaanse, noch Rijkaard bereid is om naar Ajax (terug) te komen. Waar vroeger de coaches in de rij stonden om voor de Ajax-selectie te mogen staan, bedanken ze nu dus simpeltjes. Niet meer interessant genoeg, helaas. Dat mag en moet het bestuur zich volledig aanrekenen, dat zij het met Ajax zo ver heeft laten komen. Maar ach, wat deert het hen, immers de vele miljoenen staan nog steeds riant op de spaarbank, dus zijn zij tevreden dat de aandeelhouders tevreden zijn. En wij, de supporters? Die zijn en blijven in hun ogen slechts op het tweede plan staan. Af en toe een nietszeggend gesprekje en dan houden zij zich wel weer even koest, zullen zij denken. Al met al is het duidelijk dat het weer jaren wachten wordt voordat Ajax de achterstand op de concurrentie zal hebben ingehaald. Ik sta in hetleven bepaald niet bekend als een doemdenker, maar als het om mijn club gaat... Ik word niet vrolijk bij de gedachte weer te moeten wachten op succes. Immers de beoogde trainer(s) hebben bedankt voor de eer, dus zal men uiteindelijk weer met een mindere God als coach genoegen moeten nemen. En ongetwijfeld zullen wij te horen krijgen dat er "gebouwd" zal gaan worden. Hebben wij dat de laatste jaren niet vaker gehoord??
Krunk
 Krunk - woensdag 13 mei 2009 - 15:06   quote  deeplink  
zo davids speelde lekker bij de suri profs.
jammer dat hij niet meer bij ons speelt!
bully
 bully - woensdag 13 mei 2009 - 15:53   quote  deeplink  
dat ajax de spelers niet heefd daar ben ik het niet mee eens
maar er moet wel de goede man opgezet worden
en wat je al zegt ze hebben de laatste jaren zo een wanbeleid gevoerd dat geeneen gevestigde trainer zijn vingers meer wil branden
een adriaanse mocht zijn werk niet afmaken omdat hij bepaalde dingen had gezegt
daarna mochten bijna alleen trainers het nog proberen die zich totaal nog niet hadden bewezen
dus onervaren op ten cate na
plus dat daarbij nog spelers werden verkocht op de verkeerde momenten
zodat er niet genoeg tijd was voor vervanger
en ook dit bestuur is doorgegaan waar de anderen mee begonnen waren
terwijl het coronel raport in de belangrijkste punten niet werd ingevult
dus de afzegging van rijkaard en adriaanse
is waarschijnlijk omdat die nou de puin van jaren wanbeleid mogen ruimen zonder het vertrouwen dat ze het ook af mogen maken
en over de ervaren types ook met stam en davids in het team konden we die derde ster niet pakken
dus moet wel een echte leider zijn die er bij moet
het type rijkaard in zijn nadagen

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op woensdag 13 mei 2009 door bully --
GVR
 GVR - woensdag 13 mei 2009 - 16:32   quote  deeplink  
De afzeggingen van Rijkaard en Adriaanse bevestigen inderdaad de column. Zij zien niet genoeg aanknopingspunten om naar Ajax te komen. Iedereen die zegt dat Ajax de beste spelers heeft, die heeft de afgelopen 5 seizoenen niet opgelet. Dat Emanuelson in een interview zegt dat ze geen vechters in het team hebben en een leraar nodig hebben: triest gewoon triest.

Ik voorspel dat je met 8 vd 10 coaches niet meer bereikt als met trainers als Ten Cate, Blind en van Basten. Die andere twee zijn helaas onhaalbaar.
bully
 bully - woensdag 13 mei 2009 - 16:53   quote  deeplink  
met van basten en blind maakte het bestuur al gelijk de fout
door alweer een onervaren trainer voor de groep te zetten
en met ten cate ging het ook mede fout om op laatste dag van transfer periode schneider te verkopen
die op dat moment onmisbaar was
en dus ook niet de tijd voor vervanging kregen
adriaanse zag ik echt als de geschikte persoon omdat met het soort speler als ajax nu heefd juist goed kan werken
daarbij nog een leider op het middenveld
maar op moment blijven er nog weinig geschikte trainers over
of we moeten alweer met een trainer gaan werken zonder ervaring die na een jaar het wel gezien heefd
de combinatie ervaring discipline tactisch vernuft is het enige wat nog werkt bij ajax
maar wie dat momenteel is dat weet ik nu ook niet
jantje 1974
 jantje 1974 - woensdag 13 mei 2009 - 18:10   quote  deeplink  
er zijn natuurlijk nog genoeg trainers uit buitenland , kijk is waar Twente mee aankwam , kijk s naar Heerenveen met Sollied dus jullie kunnen gewoon hoop houden hoor!
bully
 bully - woensdag 13 mei 2009 - 18:16   quote  deeplink  
sollied heeft mij niet kunnen overtuigen nog
en mc claren heefd 1 seisoen meegedaan met grotendeels het team wat er vorig jaar ook stond
laat hem eerst maar bewijzen of hij dit succes kan doorzetten
Krunk
 Krunk - woensdag 13 mei 2009 - 21:43   quote  deeplink  
davids en stam hebben veel toegevoegd aan ajax.
daar waar collega's op het veld de draden lieten vallen stonden deze twee er wel.
heeft ook een verdomd grote impact achtergelaten op jongens als martina, urby, vermeer, vermaelen en vertonghen!

en heb davids aan het werk gezien van de week... die jongen kan echt nog een jaartje mee.
als MvB nou niet zo dwars zat!
GVR
 GVR - donderdag 14 mei 2009 - 00:08   quote  deeplink  
Kijk naar FC Twente, daar bereiken Rutten en McClaren ongeveer hetzelfde.
Kijk naar SC Heerenveen, daar bereikten Foppe, Verbeek en Solied ongeveer hetzelfde.

Oftewel het gaat ook daar om de spelers en niet zo zeer om de coach.
Krunk
 Krunk - donderdag 14 mei 2009 - 01:32   quote  deeplink  
ajax selectie is lui en verwaand.
het probleem ligt hem al bij de instelling en de mentaliteit.
een balletje trappen kunnen ze namelijk wel.
bully
 bully - donderdag 14 mei 2009 - 09:17   quote  deeplink  
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 - 00:08 schreef GVR het volgende:
Kijk naar FC Twente, daar bereiken Rutten en McClaren ongeveer hetzelfde.
Kijk naar SC Heerenveen, daar bereikten Foppe, Verbeek en Solied ongeveer hetzelfde.

Oftewel het gaat ook daar om de spelers en niet zo zeer om de coach.
over mcclaren wil ik nog geen mening geven
laat hem eerst maar eens nog een seisoen presteren
verbeek was eerst assistend van foppe
dus is voortgegaan op zelfde voet
maar met eigen inbreng
solied draait nog door op het team van verbeek en heefd mij persoonlijk nog niet kunnen bekoren
en op moment draait heerenveen ook niet meer
plus is het zo dat beide clubs die je noemt denk toch wat beter hebben nagedacht over een nieuwe trainer
en niet zo als bij ajax dat ze het alweer voor de vierde keer met een onervaren trainer hebben geprobeert
die alle vier nog niks hadden bereikt
en er is dus in die jaren meer kapot gemaakt dan dat er is gebouwt
dus elke nieuwe trainer die bij ajax komt zal opnieuw moeten beginnen
zowiezo met het zelfvertrouwen van bepaalde spelers
want de manier van mvb heefd veel spelers geen goed gedaan
en natuurlijk zitten er veel miskopen bij
na jaren wanbeleid
maar denk persoonlijk dat er nog genoeg kwaliteit in het team zit waarmee je met enkele gerichte aankopen je weer gewoon aan een kampioensteam kan gaan werken
maar daar moet dan wel de geschikte persoon voor staan

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op donderdag 14 mei 2009 door bully --

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3161
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Wakker worden! Het draait om kwaliteit!









0.0129160