BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Ajaxinside.nl Jaaroverzicht 2009

Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
GVR
 GVR - donderdag 31 december 2009 - 15:00   quote  deeplink  
Ajaxinside.nl Jaaroverzicht 2009

Het kalenderjaar is weer voorbij en het is tijd om terug te blikken op 2009. Ajax is afgelopen seizoen weer geen kampioen geworden en gaat ook nu niet als beste de winterstop in. Ajax staat op de eredivisieranglijst van 2009 op een derde plaats achter FC Twente en PSV. Was het dan alleen maar slecht? Nee, dat niet.

Ajaxinside.nl presenteert het Jaaroverzicht 2009. Vandaag is het gehele jaaroverzicht per maand en met statistieken te lezen op Ajaxinside.nl

Januari: Matig begin van het nieuwe jaar

Ajax begint het jaar 2009 met een vriendschappelijk duel tegen VfB Stuttgart. Ajax verliest met 2-3 van de Duitse club als afsluiting van de winterse trainingsweek in de Algarve. De competitie wordt hervat met een moeizame overwinning op NEC. In de laatste tien minuten gaat Ajax door een eigen doelpunt van Fernandez en een doelpunt Gabri in blessuretijd alsnog met de winst aan de haal. De volgende wedstrijden verlopen teleurstellend. Tegen FC Groningen (1-0) en SC Heerenveen (0-1) wordt verloren en bovendien lopen Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen tegen een rode kaart op. Maarten Stekelenburg staat na een blessure weer onder lat en maakt in januari geen sterke indruk.

Na de wedstrijd tegen SC Heerenveen vindt het pannenkoek incident plaats. Een teleurgestelde Ajax-supporter roept vanaf de tribune naar Van Basten dat hij een pannenkoek is. "Hé Marco, bedankt hè!"

Februari: Belangrijke overwinningen na waardeloos begin

De ploeg van Marco van Basten komt in de eerste wedstrijd van februari niet verder dan een gelijkspel tegen Heracles Almelo. Ajax komt na een achterstand van 0-2 terug tot 2-2. In de slotfase wordt het derde doelpunt van Ajax onterecht afgekeurd. In de tweede wedstrijd tegen Vitesse verspeelt Ajax het kampioenschap definitief tegen Vitesse. In Arnhem wordt kansloos met maar liefst 4-1 verloren. Supporters houden bij de ArenA de spelersbus tegen en eisen een gesprek met de clubleiding. Een dag later volgt een gesprek van Marco van Basten, Danny Blind en Rik van den Boog met enkele vertegenwoordigers van Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub, Vak M, F-side en VAK410.

Eén van de belangrijkste wedstrijden van het jaar wordt gelukkig wel gewonnen. In de Amsterdam ArenA eindigt de Klassieker in een 2-0 zege. De uitslag was geflatteerd, want Ajax was heer en meester en had Feyenoord met hogere cijfers kunnen verslaan. Het lijkt de ommekeer voor Ajax, want in de UEFA Cup wordt met 0-1 gewonnen bij Fiorentina en FC Volendam wordt moeizaam opzij gezet. De maand eindigt feestelijk, want Ajax gaat door in de UEFA Cup. Thuis speelt Ajax gelijk tegen Fiorentina, door uitstekend keepwerk van Kenneth Vermeer en een prachtig doelpunt van invaller Leonardo: 1-1. "Ik probeerde een eentwee met Luis op te zetten en kreeg de bal terug. Toen ging ik langs een paar man en schoot ik met mijn chocoladebeen in," aldus de Braziliaan.

Maart: Het einde van het UEFA Cup avontuur

In stadion Nieuw Galgenwaard wint Ajax simpel met 0-2 van FC Utrecht. Gregory van der Wiel scoort zijn eerste doelpunt in Ajax-shirt. Een week later spelen de Amsterdammers terecht met 1-1 gelijk bij ADO Den Haag. In de eredivisie wordt in maart ook vrij eenvoudig gewonnen met 3-0 van De Graafschap en met 0-3 van NAC Breda. Marco van Basten baart opzien door Kenneth Vermeer boven Maarten Stekelenburg te verkiezen als eerste keeper.

In maart speelt Ajax in de achtste finales van de UEFA Cup tegen Olympique Marseille. In de uitwedstrijd krijgt Gregory van der Wiel nog voor rust zijn tweede gele kaart en Ajax verliest de wedstrijd met 2-1. "Ik moet de ploeg toch een compliment maken. Met tien man hebben we heel veel strijd geleverd," zegt Van Basten na de wedstrijd. Op 18 maart speelt Ajax de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Het wordt niet zon feestelijke verjaardag voor de Amsterdamse club dan gehoopt. Op de 109e verjaardag kreeg Ajax na 109 minuten de nekslag tegen de Franse club. Ajax is in tegenstelling tot de week ervoor beter dan Olympique, maar komt helaas niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Het UEFA Cup toernooi eindigt dit seizoen in de achtste finales voor de Amsterdammers.

April: De titel gaat naar AZ

Ajax wint de eerste wedstrijd van april met 1-2 van Roda JC. De wedstrijd staat in het teken van de fusie van de Limburgse club. De eerste thuiswedstrijd van april overklast Ajax Willem II met 7-0. "We hebben het publiek aangenaam bediend," zegt Marco van Basten na het duel.
Hoe snel kan het gaan? Na de mega winst tegen Willem II, verliest Ajax met 6-2 van PSV. Door het dramatische verlies is AZ kampioen. De wedstrijd een week later tegen AZ doet er niet meer toe en Ajax speelt met 1-1 gelijk tegen het kampioensteam van Louis van Gaal.

Jong Ajax heeft wel succes in het seizoen 2008-2009. Eind april wint Jong Ajax van Jong Vitesse en mag zich kampioen van de beloftencompetitie noemen.

Mei: Van Basten vertrekt, Jol komt

De maand mei begint in mineur voor Ajax. Op het kasteel wordt met 4-0 verloren van Sparta Rotterdam. "Wat opvalt als je de nederlagen van Ajax analyseert, is het gebrek aan de combinatie van fysieke kracht en mentale weerbaarheid," zegt Rik van den Boog na het de deceptie. Marco van Basten vertrekt daags na het verlies onverwachts bij Ajax. "Ik heb keihard gewerkt, maar mijn kwaliteiten zijn niet toereikend. Ik vind dat Ajax beter verdient dan wat ik kan brengen," aldus de scheidend hoofdtrainer. Het eind van het seizoen eindigt onder leiding van John van t Schip met een 1-0 zege tegen FC Twente en eindigt als derde plek.

Na een speculatieperiode van twintig dagen, wordt Martin Jol gepresenteerd als nieuwe trainer. De Hagenees komt over vanaf HSV en tekent een contract voor drie jaar.

Juni: Bobby Haarms overleden

Oer-Ajacied Bobby Haarms overlijdt op 6 juni 2009 75-jarige leeftijd. De 'Goede Beul' was onder meer speler, scout, jeugdtrainer, assistent-trainer, hersteltrainer en bovendien erelid bij de Amsterdammers. Begin juni vertrekt Thomas Vermaelen voor ongeveer 13 miljoen euro naar Arsenal.

Op 21 juni krijgt Ajaxinside.nl een nieuw design en een dag later begint Ajax met trainen voor het nieuwe seizoen. Het eerste oefenduel van het seizoen, tegen DWV, wint Ajax met 1-10.

Juli: Tijd voor nieuwe Ajacieden

Juli is de maand van de aankopen. Achtereenvolgend worden Thimothée Atouba, Jeroen Verhoeven en Demy de Zeeuw gepresenteerd. Ajax wint met de nieuwe spelers in de gelederen vriendschappelijk van Ajax Cape Town, WKE, HZVV, SV Huizen, Bristol City en Southampton. Het Amsterdam Tournament verloopt iets minder soepel: Ajax speelt gelijk tegen Atlético Madrid (3-3) en verliest van Benfica (2-3).

Augustus: Ajax gaat naar Europa League

Ajax wint haar eerste twee wedstrijden van het seizoen. In Groningen (0-2) en tegen promovendus RKC Waalwijk (4-1) worden zes punten gepakt. De belangrijke wedstrijd tegen PSV gaat met 4-3 verloren. Ajax is niet te spreken over scheidsrechter Pieter Vink, maar ook niet over het eigen spel. In de voorronde van de (nieuwe) Europa League gaat het een stuk beter met de Amsterdammers. Ajax wint thuis met 5-0 van Slovan Bratislava en ook uit gaat het team van Jol met de winst (1-2) aan de haal. Luis Suárez scoort in de ArenA vier keer tegen de Slowaken. Tussen de Europese wedstrijden door speelt Ajax, ondanks een record aan aantal schoten op doel (41), gelijk tegen Sparta (0-0). De eerste maand van het seizoen wordt afgesloten met 0-3 winst op Heracles Almelo.

Marko Pantelić, Kerlon en Zé Eduardo worden toegevoegd aan de selectie. Darko Bodul wordt verhuurd aan Sparta, Jan-Arie van der Heijden aan Willem II, Luque blijft bij Málaga CF en Evander Sno gaat voor één jaar naar Bristol City. Rafael van der Vaart bevestigd dat Martin Jol hem heeft gepolst voor een terugkeer bij Ajax, maar geeft aan bij Real Madrid te blijven.

September: Transfermarkt sluit en er wordt niet verloren

In de competitie is september een goede maand. Er worden in drie wedstrijden dertien doelpunten gescoord en Stekelenburg hoeft geen enkele keer te vissen. NAC Breda (6-0), VVV-Venlo (0-4) en ADO Den Haag (3-0) worden opzij gezet. In de eerste ronde van de Europa League speelt Ajax thuis een moeizame wedstrijd tegen het nietige FC Timisoara en komt niet verder dan een 0-0. In de eerste ronde van de KNVB beker wint Ajax al even moeizaam van AGOVV. "Het was van onze kant niet hartverwarmend, maar we zijn wel door naar de volgende ronde," vat Jol de bekeravond kort samen.

Op 1 september sluit de internationale transfermarkt. Ajaxinside.nl heeft een aantal bronnen dichtbij het vuur en heeft een recordaantal bezoekers. Ruim 17.500 bezoekers weten die dag de website te vinden. Er waren dan wel veel geruchten, maar Eljero Elia tekent niet bij Ajax, maar tekent bij Hamburger SV. Later de maand blijkt dat Jol de transfer heeft tegengehouden om kapitaalvernietiging van Miralem Sulejmani te voorkomen.

Oktober: Ajax wint van landskampioen AZ

Het kan een wonder genoemd worden dat Ajax niet de volle drie punten meeneemt bij RSC Anderlecht. De Amsterdammers zijn beter, maar komen door een late goal van Jonathan Legear niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Drie dagen daags na de Europese wedstrijd speelt het team van Jol tegen Roda JC. De rollen zijn omgekeerd, want Roda JC had het eigenlijk verdiend te winnen. In Amsterdam herpakt Ajax zich door met 4-0 te winnen van Willem II en de belangrijke wedstrijd tegen Dinamo Zagreb naar zich toe te trekken (2-1). In Alkmaar speelde Ajax na een matige eerste helft een goede tweede helft. De Amsterdammers winnen met 2-4 van de regerend landskampioen. Arbiter Bas Nijhuis geeft na afloop van de wedstrijd aan dat hij de wedstrijd had moeten staken, wegens voortdurend kwetsende spreekkoren van AZ 'supporters' richting Demy de Zeeuw. De wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB beker wordt wederom moeizaam gewonnen, met 1-2 van FC Dordrecht.

Oktober is ook de maand dat John van 't Schip vertrekt bij Ajax. De tot dan toe assistent trainer tekent voor twee seizoenen bij Melbourne Heart. Gregory van der Wiel brengt zichzelf in de problemen door zich af te melden voor het Nederlands elftal en op Twitter aan te geven naar concert te zijn geweest. Het heeft geen consequenties voor de jongeling. Gabri keert na lang blessureleed terug in de selectie en heeft direct een belangrijke rol in het team.

November: Ajax declasseert Feyenoord, maar verliest van FC Twente

November begint geweldig voor Ajax. In de Amsterdam ArenA wordt Feyenoord verslagen met 5-1 door goals van De Zeeuw (2x), Van der Wiel, Emanuelson en Suárez. "We maken vijf doelpunten, maar het hadden er ook acht of negen kunnen zijn," stelt De Zeeuw. Ook van SC Heerenveen (thuis) en Vitesse (uit) wordt met dezelfde cijfers gewonnen. Het duel met directe concurrent FC Twente wordt verloren. De Tukkers zijn in Enschede met 1-0 te sterk, en verliest het 'zes-puntenduel' "Ik denk dat we minimaal een punt aan deze wedstrijd hadden moeten overhouden," zegt Jol na de wedstrijd. In het lege stadion in Zagreb gaat Ajax wel met de winst aan de haal. Door de winst op Dinamo (0-2) zet Ajax een grote stap in de richting van overwinteren in Europa.

Gabri geeft aan dat hij zijn carriere graag wil afsluiten bij Ajax. "Het is toch mooi om na je carrière te zeggen dat je alleen voor twee prachtige clubs hebt gevoetbald: FC Barcelona en Ajax," aldus de Catalaan. Vooraf aan de wedstrijd tegen FC Twente is er veel kritiek op scheidsrechter Pieter Vink. Na afloop van het duel krijgt Vink echter complimenten van Jol.

December: Ajax door in Europa en de beker

Ajax plaatst zich tegen FC Timisoara definitief voor de volgende ronde van de Europa League. De Amsterdammers winnen in Roemenië met 1-2. Tegen RSC Anderlecht wordt bepaald wie als eerste door gaat. De Belgen winnen met 1-3 in de Amsterdam ArenA en Ajax is als tweede door. Ajax speelt na de winterstop in een tweeluik tegen Juventus. In de competitie gaat het wisselvallig. Tegen FC Utrecht wordt volledig terecht met 2-0 verloren, terwijl NEC in een matig duel met 3-0 wordt verslagen. In de beker boekt Ajax een monsterscore tegen amateurclub WHC. Na twee moeizame duels in de beker, plaatst Ajax zich na een 1-14 overwinning voor de volgende ronde. In deze ronde speelt Ajax in Amsterdam tegen NEC.

Suárez herhaalt voor de zoveelste keer dat hij minimaal tot de zomer in Amsterdam blijft. Pieter Huistra vertrekt daarentegen na het seizoen alweer bij Ajax. De coach van Jong Ajax wordt opvolger van Ron Jans bij FC Groningen. Darío Cvitanich en Bruno Silva worden voor één kalenderjaar verhuurd. Cvitanich vertrekt naar CF Pachuca in Mexico en Silva naar het Braziliaanse Internacional.

Statistieken

Eredivisie: 86-39
KNVB Beker: 18-3
UEFA Cup / Europa League: 20-12
Totaal: 124-54

Ajax is in de eredivisie de productiefste ploeg van 2009. Met 86 doelpunten scoort het twee keer vaker dan PSV. Ajax krijgt 39 doelpunten tegen en is daarmee lang niet de beste. PSV krijgt de minste doelpunten tegen, namelijk 29 goals. FC Twente wint deze klassementen niet, maar mag zich boven PSV en Ajax de beste van 2009 noemen.

Thuiswedstrijden: 39 punten uit 16 wedstrijden (48 doelpunten)
Uitwedstrijden: 29 punten uit 18 wedstrijden (38 doelpunten)
Wedstrijden zonder tegendoelpunt: 14 keer
Wedstrijden zonder doelpunt Ajax: 6 keer
Grootste overwinning van 2009: Ajax - Willem II 7-0 (competitie) WHC Ajax 1-14 (beker)
Grootste verlies van 2009: PSV Ajax 6-2

Ajax haalt voornamelijk in thuiswedstrijden haar punten. Uit 16 wedstrijden halen de Amsterdammers 39 punten, wat neerkomt op gemiddeld 2,44 punt per wedstrijd. In uitwedstrijden ligt dit gemiddelde veel lager, namelijk op 1,61 punt per wedstrijd gemiddeld.

Meeste doelpunten: Luis Suárez (30 goals)
Meeste assists: Luis Suárez (15 assists)
Kopsterkste speler: Luis Suárez (3 goals)
Vrije trappen: Luis Suárez en Miralem Sulejmani (beide 2 goals)
Strafschoppen: Luis Suárez (9 goals)

Luis Suárez voert alle rijtjes aan. Hij scoort in 2009 de meeste doelpunten en geeft de meeste assists van alle spelers van de eredivisie. In 32 wedstrijden scoort de Uruguayaanse aanvaller 30 doelpunten. Dat is een gemiddelde van 0,94 doelpunt per wedstrijd.

bron: Ajaxinside.nl

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op zondag 03 januari 2010 door Boudewijn --

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3167
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Ajaxinside.nl Jaaroverzicht 2009









0.0049149