BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Scheidsrechters en hun voorkeuren: ‘Hier heb ik ook geen verklaring voor’

Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Eide
 Eide - donderdag 11 januari 2018 - 09:49   quote  deeplink  
Scheidsrechters en hun voorkeuren: ‘Hier heb ik ook geen verklaring voor’
Door: Ralf Crutzen

Scheidsrechter, misschien wel het meest bekritiseerde beroep ter wereld. Er wordt volledige neutraliteit verwacht van de mannen in het geel en het zwart, maar is die er wel? De cijfertjes laten zien dat de aanstelling van een scheidsrechter wel degelijk invloed kan hebben op de resultaten van een club.

‘Hij zei tegen Wout dat hij ervoor ging zorgen dat hij een tweede gele kaart ging krijgen!’ John van den Brom is furieus na afloop van het competitieduel tussen AZ en Willem II (3-2), eerder dit seizoen. Zijn spits Wout Weghorst is met rood naar de kant gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom. De coach is absoluut niet te spreken over de arbiter en verwijt hem zelfs tegen zijn ploeg te fluiten. De kritiek van trainers is iets waar scheidsrechters wekelijks mee te maken krijgen, maar de stelling van Van den Brom blijft nergens op gebaseerd. Uit statistieken blijkt dat AZ in de competitieduels die de afgelopen vijf jaar onder leiding van Blom stonden gemiddeld 1,5 punt haalt. Dat wijkt nauwelijks af van het gemiddelde aantal punten dat AZ normaal per duel haalt, namelijk 1,51.

Ajax
De statistieken wijzen ook uit dat de traditionele topclubs in Nederland, Ajax, PSV en Feyenoord, zo hun favoriete scheidsrechters hebben. Bij Ajax zien ze liever niet dat de KNVB Bas Nijhuis naar Amsterdam stuurt. Mister Ajax Sjaak Swart zei vorig jaar in een interview met Het Parool: ‘Ik weet het honderd procent zeker. Nijhuis heeft het gemunt op Ajax. Van de achttien keer dat Nijhuis ons gefloten heeft, hebben we er vijf gewonnen. Normaal zijn dat er vijftien!’

Bij klaagzangen van Swart zit de kracht hem vaak in de overdrijving, maar hij blijkt er niet heel ver vanaf te zitten. In de afgelopen vijf seizoenen leidde Nijhuis negentien potjes van Ajax en daarvan won de ploeg er zeven. Uitgedrukt in punten haalt Ajax onder Nijhuis gemiddeld 1,42 punten, waar het gemiddelde 2,23 is. Dat houdt in dat Ajax per wedstrijd bijna een punt minder haalt. De tegenstanders die Ajax tegen kwam onder Nijhuis zijn zeer gevarieerd. Zo stond hij onder leiding van toppers tegen PSV en Feyenoord, maar ook potjes tegen mindere goden als NEC en Willem II. Bovendien floot hij Ajax bijna net zo vaak uit als thuis. Op z’n zachtst gezegd zijn de gegevens opvallend, maar zijn ze ook te verklaren?

Mario van den Ende, voormalig toparbiter, vindt de cijfers gek. ‘Ik kan hier eigenlijk geen verklaring voor geven. Het zou kunnen zijn dat Nijhuis veel laat doorspelen en niet snel fluit voor overtredingen, waardoor Ajax minder goed in het spel kan komen. Maar het is lastig om er een harde conclusie aan te verbinden.” Toch onderschrijft Van der Ende dat er belangenverstrengeling kan optreden. “Het is algemeen bekend dat Nijhuis fan is van FC Twente. Je mag het niet hardop zeggen, maar het is goed voor te stellen dat hij er belang bij heeft dat een concurrent het minder goed doet. Dat zal in zijn onderbewustzijn toch een soort van rol spelen.’

Over arbiters Kevin Blom en Danny Makkelie zullen we Swart minder snel horen klagen, want onder die scheidsrechters doet Ajax het namelijk beter dan gemiddeld en haalt het per duel respectievelijk 2,45 en 2,52 punten per duel.

Feyenoord
Terug naar diezelfde Kevin Blom. De scheids met de kenmerkende blonde coupe lag een aantal jaar geleden flink onder vuur nadat er een jeugdfoto van hem opdook, waarin hij te zien was in een Feyenoord-pyjama. Fans van de concurrenten van Feyenoord waren ziedend en er werden meerdere boze brieven geschreven richting de KNVB, waarin vriendelijk docht dringend verzocht werd Blom nooit meer op een wedstrijd van de Rotterdammers te zetten. De cijfertjes leren echter dat die fans beter twee keer kunnen nadenken voordat ze in de pen klimmen.

Negentien keer gaf de bond Blom de afgelopen vijf jaar de leiding over een competitieduel van Feyenoord, slechts bij zes van die wedstrijden kwam de ploeg tot een overwinning. Het brengt het gemiddelde aantal behaalde punten op een magere 1,37, waar er normaal gesproken toch ruim 2 punten per duel worden gepakt. Ook onder Serdar Gözübüyük (1,78) en Björn Kuipers (1,92) komt Feyenoord niet tot het nagestreefde gemiddelde.

De cijfers onder Blom zijn opvallend, zeker gezien de beweringen van de Ajax- en PSV-dans, die Blom ervan betichten fan te zijn van de Rotterdammers. ‘Het zou natuurlijk zomaar kunnen zijn dat hij dat soort berichten ook leest’, zegt Van den Ende. ‘Dan zou het kunnen dat je onderbewust gaat overcompenseren, om maar niet te schijn op te wekken dat die geruchten kloppen.’ Toch zijn er ook voor Feyenoord een paar bakens in het scheidsrechtersgilde waaraan vastgehouden kan worden. Onder Pol van Boekel doet de regerend landskampioen het beduidend beter dan normaal, terwijl onder Dennis Higler zelfs nog nooit verloren werd in de 10 duels die hij onder zijn hoede had.

PSV
Bij concurrenten en Ajax en Feyenoord wordt er duidelijk gewezen naar scheidsrechters die voor of tegen de ploeg fluiten, maar bij de derde topclub is van al die beweringen niks te merken. Het lijkt wel alsof PSV het met elke arbiter goed kan vinden. Bijna elke scheids golft rond het gemiddelde aantal punten dat PSV per duel haalt (2,21) en als er al een scheids iets verder van dit gemiddelde af zit, fluit hij juist in het voordeel van de ploeg uit Eindhoven. Weinig chagrijn vanuit het Philips Stadion dus.

Van Boekel versus de kleintjes
Tot zover de statistieken van de topclubs onder de verschillende arbiters, maar ook bij de overige Eredivisie-clubs zijn er interessante patronen te ontdekken. Vooral bij arbiter Pol van Boekel valt één ding op. De Limburger werd in de afgelopen seizoenen 35 keer op de clubs ADO, PEC en Utrecht gezet, maar echt veel succes hadden die clubs niet onder hem. PEC en Utrecht kwamen allebei één keer tot winst, terwijl ADO nog helemaal nooit een wedstrijd gewonnen heeft die onder leiding stond van Van Boekel. Dat zou te verklaren kunnen zijn als Van Boekel alleen maar wedstrijden had gefloten van die drie clubs tegen de topclubs Ajax, PSV en Feyenoord, maar dat bleek geenszins het geval. Ook in wedstrijden tegen andere clubs presteren de drie eerder genoemde clubs voor geen meter in wedstrijden onder de voormalig speler van VVV Venlo.

Bovenstaande cijfers lenen zich niet om harde conclusies te trekken over partijdigheid van scheidsrechters. Daarvoor speelt de toevalsfactor een te grote rol en zijn er te veel externe factoren die invloed hebben, zoals de vorm van de dag. Toch zou het reden zijn voor de voetbalbond om hun aanstellingen op dit soort statistieken aan te passen. Van den Ende denkt niet dat de KNVB op de hoogte is van bovenstaande data. ‘Denk jij dat de KNVB weet dat als Van Boekel 35 keer die drie clubs fluit en die maar twee keer winnen? Ik weet bijna zeker dat ze dat niet weten. Maar het zijn wel hele aardige cijfers. Ik wist dit bijvoorbeeld ook niet, maar het heeft mijn ogen toch weer een beetje geopend. Het is gek dat dit soort dingen gebeuren.’

Bron via de website van Ralf Crutzen
Eide
 Eide - donderdag 11 januari 2018 - 09:57   quote  deeplink  
Leuk en interessant onderzoek door deze student journalistiek. Wel een aantal kanttekeningen. Een analyse over welke tegenstanders bepaalde scheidsrechters fluiten ontbreekt. Dat verband is wel van belang om echt conclusies te trekken. Ook ontbreekt een analyse van de periode waarin clubs speelde met bepaalde scheidsrechters. Als je als Ajax in een zwakke periode 2 keer Nijhuis krijgt beïnvloed dat de cijfers natuurlijks.

Desondanks een aardig onderzoek met opvallende resultaten. Ook een onderzoek waarbij nog heel veel nuance ontbreekt.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op donderdag 11 januari 2018 door Eide --
Brandje
 Brandje - donderdag 11 januari 2018 - 11:13   quote  deeplink  
quote:
Op donderdag 11 januari 2018 - 09:57 schreef Eide het volgende:
Leuk en interessant onderzoek door deze student journalistiek. Wel een aantal kanttekeningen. Een analyse over welke tegenstanders bepaalde scheidsrechters fluiten ontbreekt. Dat verband is wel van belang om echt conclusies te trekken. Ook ontbreekt een analyse van de periode waarin clubs speelde met bepaalde scheidsrechters. Als je als Ajax in een zwakke periode 2 keer Nijhuis krijgt beïnvloed dat de cijfers natuurlijks.

Desondanks een aardig onderzoek met opvallende resultaten. Ook een onderzoek waarbij nog heel veel nuance ontbreekt.
Staat wel tegenover dat Nijhuis wel vaak Ajax fluit in wedstrijden waarvan je mag verwachten dat Ajax ze wint maw woorden, en dan ga ik van mijn gevoel uit, hebben we Nijhuis niet vaak in een KLassieker de laatste jaren verder is het verschil wel heel erg groot wanneer Bassie Ajax fluit.
Tekenend zijn natuuurlijk Grunn uit waarin hij letterlijk voor de camera zegt dat Onana niet zo moet treuzeleren maar gewoon een schop krijgt van Linse maar ook dit jaar door Justin, uit tegen Ado, binnen 5 minuten geel te geven voor een schwalbe en een paar weken later fluit hij AZ-feyenoord en Berghuis doet niks anders dan zich te laten vallen!
Eide
 Eide - donderdag 11 januari 2018 - 11:25   quote  deeplink  
Eens, maar ik zeg ook niet dat het onderzoek niets zegt Brandje. Ik ben wel van mening dat er nog te veel informatie ontbreekt om hier nu meteen hele verregaande conclusies aan te verbinden.

Het feit dat Ajax met Nijhuis als leidsman aanzienlijk minder punten scoort is onomstotelijk waar. Dat neemt niet weg dat een analyse van welke tegenstanders in welke periode de cijfers nog wel enigszins kan nuanceren waardoor bepaalde verschillen misschien wel minder heftig, of juist heftiger, kunnen uitvallen dan er nu staat.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op donderdag 11 januari 2018 door Eide --
Ajax Warrior
 Ajax Warrior - donderdag 11 januari 2018 - 19:20   quote  deeplink  
Naaihuis is een lul!!!
Ajax Warrior
 Ajax Warrior - donderdag 11 januari 2018 - 19:20   quote  deeplink  
En Nijhuis ook!!
Ajax we love you
 Ajax we love you - vrijdag 12 januari 2018 - 11:28   quote  deeplink  
quote:
Op donderdag 11 januari 2018 - 09:57 schreef Eide het volgende:
Leuk en interessant onderzoek door deze student journalistiek. Wel een aantal kanttekeningen. Een analyse over welke tegenstanders bepaalde scheidsrechters fluiten ontbreekt. Dat verband is wel van belang om echt conclusies te trekken. Ook ontbreekt een analyse van de periode waarin clubs speelde met bepaalde scheidsrechters. Als je als Ajax in een zwakke periode 2 keer Nijhuis krijgt beïnvloed dat de cijfers natuurlijks.

Desondanks een aardig onderzoek met opvallende resultaten. Ook een onderzoek waarbij nog heel veel nuance ontbreekt.
Dat klopt Eide, maarik heb het altijd al gezegd, dat Bas Nijhuis verantwoordelijk is voor grote blunders in het nadeel van Ajax, ook tegen kleine tegenstanders zoals Excelsior waar hij Emanualeson rood gaf, terwijl er geen overtreding werd gemaakt en zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Vergeet niet dat het een Twentenaar is die echt een schurfthekel heeft aan Ajax... Ik zou hetzelfde doen als ik een wedstrijd zou fluiten van PSV, je kan alles beinvloeden als scheidsrechter zonder dat het veel opvalt, daarom is zo'n onderzoek wel leuk. Iedereen had het gevoel en dat is nu ook bevestigd ondanks dat ze alles zullen doen om te laten zien dat het onzin is. Statistisch gezien fluit Nijhuis net zoveel topwedstrijden van Ajax als wedstrijden tegen kleine clubs vergeleken met andere tegenstanders. Het is lastig om dit aan te tonen, omdat het ene jaar bijvoorbeeld Roda onderin speelt en het andere jaar Roda bijna europees voetbal haalt.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op vrijdag 12 januari 2018 door Ajax we love you --
Onze Ajax
 Onze Ajax - vrijdag 12 januari 2018 - 16:51   quote  deeplink  
Sterker nog, Nederland heeft heel weinig goede scheidsrechters, en vooral op internationaal niveau. Kuipers is er één van die wel op internationaal niveau thuishoort. Laat ik over de rest maar zwijgen.

Wat een drama, zeg ! ! ! !
Geen wonder dat ons eredivisie van een matig niveau blijft, vergeleken met de beste vier competities van Europa.
ALTIJD PRIJS IN DE K
 ALTIJD PRIJS IN DE K - zaterdag 13 januari 2018 - 05:13   quote  deeplink  
Dickie Jol, die wist de uitslag al yelleleleeee!!!
Ajax we love you
 Ajax we love you - dinsdag 16 januari 2018 - 10:46   quote  deeplink  
quote:
Op zaterdag 13 januari 2018 - 05:13 schreef ALTIJD PRIJS IN DE K het volgende:
Dickie Jol, die wist de uitslag al yelleleleeee!!!
Whhaha
Eide
 Eide - maandag 22 januari 2018 - 06:22   quote  deeplink  
Briljant hoe de kakkies nu zeuren dat alles anders was geweest met Nijhuis als scheidsrechter.

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3164
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Scheidsrechters en hun voorkeuren: ‘Hier heb ik ook geen verklaring voor’









0.0104660