BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Het officiële RVC topic

Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Stylzz
 Stylzz - vrijdag 26 juli 2019 - 09:07   quote  deeplink  
Plek voor nieuws over RvC

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op vrijdag 26 juli 2019 door Stylzz --
Stylzz
 Stylzz - vrijdag 26 juli 2019 - 09:07   quote  deeplink  
Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen van de Rotterdamse voetbalclub, laat voetbalzaken graag over aan mensen die wel deskundig zijn. 'Ik zit hier ook niet voor het voetbal, maar om heel Feyenoord verder te professionaliseren.'

1964 Geboren in Vlaardingen
1983 Begint studie psychologie in Leiden
1992 Director bij Koning & Hartman
1999 Managing director Getronics
2002 In board of directors Raet
2005 Oprichting Numa Consulting
2009 Aandeelhouder en ceo Myler
2019 Voorzitter raad van commissarissen Feyenoord

Als jongen voetbalde Toon van Bodegom niet in clubverband, maar speelde wel veel straatvoetbal. In Nederland en op Aruba, waar zijn vader les was gaan geven. 'Op blote voeten in het zand. Meer was er ook niet.' In zijn studententijd had hij meer met muziek.

Toch vervult Van Bodegom (55) sinds maart dit jaar bij voetbalclub Feyenoord een leidende rol als voorzitter van de raad van commissarissen. Met de kanttekening dat hij genoeg van voetbal weet om te beseffen dat hij er onvoldoende verstand van heeft. Dus voetbalzaken laat hij graag over aan mensen die wel deskundig zijn. 'Ik zit hier ook niet voor het voetbal, maar om heel Feyenoord verder te professionaliseren.'

Houd de zaken simpel, luidt het devies van de in Vlaardingen geboren ondernemer. Met die nuchtere houding treft hij de juiste toon bij de club die voor de uitdaging staat geschikte kandidaten te vinden voor de posten van directeur en technisch directeur.

Een club ook die structureel aansluiting moet zien te vinden bij de concurrenten uit Amsterdam en Eindhoven. Niet alleen sportief, maar ook financieel dreigt het gat met Ajax en PSV alleen maar groter te worden. En sportief succes wordt voor 80% bepaald door geld.

Geen interview, wel kennismaken
Interviews geeft Van Bodegom niet - 'daar is de directeur voor' -, maar kennismaken in de hoofdzakelijk in rood uitgevoerde Brasserie De Kuip wil Van Bodegom wel. Hij is casual gekleed; de koffie drinkt hij zwart. Uit de luidsprekers klinkt beschaafde loungemuziek; heel iets anders dan de verwoestende punk die Van Bodegom als zanger van de Delftse punkrockband Paradogs zelf eind jaren tachtig maakte.

Hij heeft een rol op de achtergrond, maar bij Feyenoord ontkomt geen enkele bestuurder aan publiciteit. Sinds het recente en onverwachte vertrek van directeur Jan de Jong staan de schijnwerpers juist gericht op Van Bodegom. Hij is voorzichtig in zijn uitingen, want 'alles wat hier gebeurt, is nieuws'. Zestien uur per week besteedt hij aan Feyenoord, meer dan hij aanvankelijk had gedacht.
'Hij is niet op zoek naar aandacht. Dat is een goede karaktereigenschap, want hij zit er voor de club. Feyenoord heeft ook bestuurlijke rust nodig', zegt voorzitter Remco Ravenhorst van supportersvereniging FSV De Feijenoorder, die positief is over Van Bodegom.

Sporen verdiend als ondernemer
Bij Ronald Brus, oprichter van zorgonderneming Mytomorrows, zijn de verwachtingen hooggespannen. 'Er moet een omslag komen bij Feyenoord', zegt Brus, die betrokken is bij de Vrienden van Feyenoord, een groep ondernemers die de voetbalclub in 2012 met een miljoeneninjectie financieel redde. Een invloedrijke groep, met 45% van de aandelen.

Die omslag voor elkaar krijgen vraagt volgens Brus bestuurders voor wie verandering 'een tweede natuur' is. Van Bodegom voldoet daaraan, omdat hij ondernemer was. De nieuwe toezichthouder verdiende zijn sporen als oprichter van consultancybedrijf Numa en van Myler, een bemiddelingsplatform voor ict'ers. Hij verkocht Myler twee jaar geleden, wat hem financieel onafhankelijk maakte.

'Feyenoord heeft ondernemers nodig om de boel recht te trekken', vult Richard Jongste aan. Hij is eigenaar van Maasmond, een bedrijf dat gebouwen onderhoudt en inricht, en bestuurslid van VNO-NCW. Jongste komt al sinds zijn lagereschooltijd bij Feyenoord en huurt een zakelijke 'unit' in De Kuip.

Hij ziet een groot verschil met Gerard Hoetmer, de voorganger van Van Bodegom. 'Hoetmer was een typische bestuurder. Van Bodegom is een ondernemer, iemand die voor eigen rekening en risico zaken doet. Die wacht niet af.'

Zelfde mentaliteit
Een voorzitter dus die meer de taal van de Vrienden van Feyenoord spreekt en hun mentaliteit en levenshouding deelt. 'Hoetmer was iemand voor het nog beter maken van goed draaiende ondernemingen', zegt Brus. 'Voor de operational excellence dus.' Dat zorgde nogal eens voor wrijving met de vrienden van Feyenoord.

Hoetmer was in 2017 ook medeverantwoordelijk voor het benoemen van Jan de Jong als directeur. Van Bodegom wil niet ingaan op diens plotselinge vertrek. Maar hij is ervan overtuigd dat ondernemerschap nodig is om Feyenoord verder te ontwikkelen. Het aantrekken van nieuwe investeerders bijvoorbeeld, die de club meer financiële armslag moeten geven. Wachten op het eventuele nieuwe stadion aan de Maas is geen optie. Het spelersbudget moet al eerder omhoog, want wat heeft een nieuw stadion voor nut als de club in het rechter rijtje van de eredivisie staat, luidt de analyse in De Kuip.

Buiten de gebaande paden denken is noodzakelijk in zulke omstandigheden. Dat was voor Van Bodegom een manier van leven in zijn studententijd, toen hij psychologie studeerde. In een oud interview noemt een van de voormalige bandleden van Paradogs hem 'behoorlijk gestoord' in die periode. Chaotische optredens en schermutselingen met de Amerikaanse band Nirvana tijdens het muziekfestival Ein Abend in Wien in 1991 tekenden die tijd.

Jeugdzonde of een goede leerschool? 'Ach, ik was jong. En tijdens de lange busreizen naar optredens krijg je een bepaalde stemming', zo reageert hij. Maar hij leerde in die tijd wel ondernemen en organiseren. Bovendien bleek toen dat hij de gave van het woord had en anderen kon overtuigen. Mensen die hem bij Myler hebben meegemaakt beamen dit. 'Hij was sterk wanneer hij het hele bedrijf inlichtte over plannen. Aanstekelijk en enthousiasmerend', aldus een oud-medewerker.

Dat talent zal bij Feyenoord goed van pas komen, niet alleen om investeerders te trekken of bij het naar binnen halen van een nieuwe directeur en technisch directeur. Maar ook als het op het veld tegenzit het komende voetbalseizoen. Dan de juiste toon treffen bij de assertieve supporters is een kunst.

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3096
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Feyenoord Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Feyenoord / topic: Het officiële RVC topic









0.0049531