BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Voetbal / topic: Matchfixing in de Eredivisie

Headliner: Voetbal Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Eide
 Eide - dinsdag 26 januari 2016 - 12:50   quote  deeplink  
POGING TOT MATCHFIXING IN EREDIVISIE

Het Nederlandse betaalde voetbal is uit onverwachte hoek aangevallen. De KNVB heeft de clubdirecties en (assistent-)scheidsrechters schriftelijk op de hoogte gebracht van een poging tot matchfixing in de eredivisie en Jupiler League, begin december 2015.

Afgelopen weekend zijn wij door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat een televisieproductiemaatschappij spelers benadert met het verzoek of men bereid is wedstrijden te manipuleren, schrijft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. Het OM bevestigt tegenover De Telegraaf dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt.

De voetbalbond maakte de zaak zelf aanhangig. "Begin december hoorden we hier voor het eerst van toen een speler ons belde, zegt een woordvoerder van de directeuren Bert van Oostveen en De Jong. "Bij de voorlichting die wij bij de clubs over matchfixing geven, vertellen we de spelers ook altijd dat te doen. Het positieve aan dit verhaal is dat die melding bij de KNVB is binnengekomen. Vervolgens hebben wij direct contact gezocht met het OM en zo is het balletje gaan rollen. Deze zaak laat zien dat een melding door spelers bij de KNVB kan leiden tot het achterhalen van de anonieme beller. Het openbaar ministerie kwam bij productiemaatschappij CCCP uit.

Undercover matchfixer
Het bedrijf aan de Willem Fenengastraat in Amsterdam dat de manager van Herman Brood in het tv-programma Rambam van fraude betichtte, heeft bij de KNVB kwaad bloed gezet door undercover als matchfixer op te treden. "Er zit voor ons verschil tussen daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich schuldig maakt aan manipulatie of willekeurig rondbellen en spelers proberen zover te krijgen. In dat eerste geval draagt een programma bij aan een oplossing en in het tweede geval creëert het tv-programma een probleem. Om daar vervolgens een uitzending van te maken. En met de informatie die we nu hebben, lijkt het dat laatste. En dat vinden we op zn minst dubieus, aldus de KNVB.

Toch is er volgens de bond geen verschil tussen een poging tot matchfixing door criminele organisaties of tv-makers. "In beide gevallen gaat het om het manipuleren van wedstrijden, waardoor er geen sprake meer is van een 100 procent sportieve strijd. En dat is in alle gevallen uiterst kwalijk. Ongeacht of de wedstrijd wordt gefixt vanwege sportief gewin, financieel gewin of journalistiek gewin. Iedereen moet kunnen vertrouwen op datgene wat hij op het veld ziet. Dat is de essentie van sport.

Daarom werd volgens de voordvoerder contact opgenomen met CCCP, dat staat voor Creatieve Communicatie en Content Productie. "We hebben ze gebeld en ze gaven ook aan antwoorden te kunnen geven, maar ze wensen alleen via mail vragen te beantwoorden. We zullen hen daarom een mail met vragen sturen en natuurlijk ook vragen hun pogingen te staken om spelers over te halen. Of er spelers hebben toegehapt en of er geheime opnames zijn gemaakt, weten we niet.

Televisie-uitzending
En: "Mochten er spelers zijn die hebben toegehapt, dan is dat natuurlijk uiterst kwalijk. Ongeacht door wie je wordt gebeld. Tegelijkertijd weten we dat er spelers gevoelig kunnen zijn voor omkoping. Dat bewijzen al die zaken wel die we inmiddels allemaal kennen. Om het anders te zeggen: daar hebben we geen televisie-uitzending voor nodig, aldus de KNVB.

"Het risico is dat er nu spelers worden benaderd, die er anders nooit mee in aanraking zouden zijn gekomen. Als een speler erop in gaat zit die hartstikke fout, maar die wordt dan wel gebrandmerkt voor het leven voor het maken van een televisie-uitzending. Moreel gezien zetten wij daar wel onze vraagtekens bij. Nogmaals, het is voor ons anders als ze daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich al bezighield met matchfixing.

De KNVB overweegt aangifte te doen tegen CCCP. "Het OM heeft de zaak in onderzoek. We overleggen met hen de te nemen stappen. CCCP is gisteravond gebeld voor een reactie, maar was niet voor commentaar bereikbaar.

Bron

--------------------------------

Oftewel, een productiemaatschappij heeft getracht spelers om te kopen om daar een televisieprogramma over matchfixing over te maken.

Naast dat omkopen gewoon strafbaar is, ook als je daar een programma over wil maken, zegt het vrij weinig. Natuurlijk, als het zo'n bedrijf lukt iemand om te kopen bekt dat leuk op TV, maar het zegt niets over matchfixing als instituut. Het zegt dan alleen iets dat een bedrijf iemand heeft gevonden die chantabel is.

Kortom, een hele dubieuze gang van zaken die riekt naar sensatiemedia en niet naar gedegen onderzoeksjournalistiek. Wat mij betreft mag het OM dit bedrijfje dus ook hard aanpakken.

En natuurlijk een woord van waardering en respect voor de speler die dit heeft gemeld bij de KNVB.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 26 januari 2016 door Eide --
Gerard_FR
 Gerard_FR - dinsdag 26 januari 2016 - 17:55   quote  deeplink  
Riooljournalistiek, nieuws voor roddelbladen en boulevardkranten.
Mensen kijken graag naar ongefundeerde verhalen, alles voor de verkoop/kijk cijfers.

Dit is een poging tot uitlokking, en is strafbaar.
Boudewijn
 Boudewijn - dinsdag 26 januari 2016 - 18:17   quote  deeplink  
Het zou nog leuker zijn als het ze niet is gelukt, iets waar ik sterk het vermoeden van heb aangezien ze nogal stil zijn met publiciteit. In het geval van Herman Brood toen het gelukt was twee weken terug ofzo, hoorde je ze overal.
FeyenoordTillIDie
 FeyenoordTillIDie - donderdag 28 januari 2016 - 23:56   quote  deeplink  
Feyenoord-Heerenveen.zeker matchfixing.kan niet anders.feyenoordspelers omgekocht.
patrickpsv15
 patrickpsv15 - maandag 01 februari 2016 - 18:37   quote  deeplink  
Psv excelsior/psv roda?
p111
 p111 - donderdag 04 februari 2016 - 08:54   quote  deeplink  
Nou ik heb gisteren de keeper van Den Bosch gezien dan geloof ik meteen in matchfixing, als hij heeft ingezet op zijn tegenstander die amateurs dan heeft hij heel veel verdient.
remco k
 remco k - donderdag 04 februari 2016 - 13:58   quote  deeplink  
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/04/nederlands-asielbeleid-een-van-de-strengste-van-eu
VVout
 VVout - donderdag 04 februari 2016 - 14:43   quote  deeplink  
quote:
Vandaar dat er ook zoveel illegaal in Nederland verblijven zeker, voordat je die allemaal op een wettelijke manier hebt onder gebracht of uitgewezen is nog een hele klus.

Heb nu natuurlijk direct geen exacte getallen, maar tot zover de waarde van dit onderzoek.
VVout
 VVout - donderdag 04 februari 2016 - 14:45   quote  deeplink  
B. waarom in vredesnaam dat de Graafschap topic dicht gegooid, nu heb je hier wildgroei met gezever in diverse topics -.-

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 7511
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Voetbal Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Voetbal / topic: Matchfixing in de Eredivisie

0.0088169