BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Politiek / Binnenlandse Politiek / topic: SP blijft oerconservatieve partij

Headliner: Politiek Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Piet de Vrije
 Piet de Vrije - woensdag 24 februari 2016 - 10:05   quote  deeplink  
Populistisch SP-nee tegen Oekraïne

SP-coryfee Tiny Kox schreef in de Volkskrant van 15 februari waarom hij tegen het associatieverdrag met Oekraïne is en waarom de SP oproept om nee te stemmen bij het referendum hierover. Tiny geeft aan over de materie mee te kunnen praten. Hij schrijft dat hij in Oekraïne met veel hoofdrolspelers heeft gesproken. En wat bleek daar volgens Kox uit? Oekraïne ziet dit verdrag als een stap richting het EU-lidmaatschap. Daar is Kox en de SP niet voor omdat volgens hem Oekraïne corrupt is, er machtige oligarchen de baas zijn die de markt daar beheersen en het land vrijwel bankroet is.
Merkwaardig is voor een zich socialistisch noemende partij om dan maar de deur dicht te willen gooien vanuit de EU. Samenwerking zou hierin juist verandering kunnen brengen. Het associatieverdrag biedt daar in ieder geval de nodige handvatten voor. Overigens zoals genoegzaam bekend, zonder enige afspraken over een al dan niet toekomstig EU-lidmaatschap.

Maar Kox speelt liever de populistische kaart. Hij schrijft in de Volkskrant dat als Oekraïne straks wel EU-lid zou worden blijkt dat het voornaamste exportproduct van Oekraïne bestaat uit overtollige arbeidskrachten. En met zon populistisch angstbeeld worden alle Oekraïners die twee jaar geleden in de bittere kou gestreden hebben voor democratie en tegen corruptie door de SP opnieuw in de kou gezet. En wel door een partij waarvan je iets meer internationale solidariteit zou mogen verwachten.
De SP kiest daarmee voor het binnenlands sentiment met een wel heel schrale visie op internationale ontwikkelingen. Dat is jammer omdat de SP daarmee opnieuw laat zien dat ze nog steeds niet aan haar oorspronkelijke wortels van populisme en monisme (geen open partijdemocratie) is ontgroeid. Een belangrijk deel binnen de SP is namelijk wel voor het associatieverdrag met Oekraïne. Maar zij krijgen daar als het aan Kox (die voorstander is van het monistische stelsel van de SP) ligt geen ruimte voor binnen de SP.
Als nee het handelskenmerk van de SP blijft, schaadt ze de mogelijkheden voor vernieuwing in Nederland en in dit geval ook in Europa. Een schrale troost is dat SPer Van Bommel ondanks zijn gefronste wenkbrauwen over de anti-Oekraïne wc-rollen, hij deze toch maar op gaat hangen in het Tweede Kamergebouw.
Ik mis Pim
 Ik mis Pim - zondag 28 februari 2016 - 20:54   quote  deeplink  
Wat een zotheid om te denken dat corruptie gaat verdwijnen dankzij een EU-lidmaatschap. Enige populisme dat dus te lezen is, is van Piet de Vrije en niet van de SP.
Onze Ajax
 Onze Ajax - dinsdag 23 juni 2020 - 14:56   quote  deeplink  
?
Onze Ajax
 Onze Ajax - woensdag 02 december 2020 - 08:56   quote  deeplink  
We wachten maar af van wat de volgende ontwikkelingen met zich mee doet brengen.

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3155
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Politiek Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Politiek / Binnenlandse Politiek / topic: SP blijft oerconservatieve partij

0.0080449