BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Politiek / Binnenlandse Politiek / topic: 300.000 Mensen moeten deel huurtoeslag terugbetalen !!!!

Headliner: Politiek Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
yvonne
 yvonne - zaterdag 28 juni 2008 - 07:48   quote  deeplink  
DEN HAAG - Van de ongeveer een miljoen mensen die in 2006 huurtoeslag hebben ontvangen, moet 31 procent een deel van de subsidie terugbetalen. Dat blijkt uit informatie die het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De 320.000 huishoudens die geld moeten terugbetalen, zijn gemiddeld een bedrag van 600 euro schuldig. Dat betekent dat er over 2006 192 miljoen euro te veel aan subsidies aan huurders is uitgekeerd. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is inmiddels de helft van dat bedrag al terugbetaald.

Ongeveer 70.000 huishoudens moeten meer dan 1000 euro terugstorten. Dat kunnen er nog meer worden, omdat de Belastingdienst de definitieve hoogte voor een klein deel van de huishoudens nog niet heeft vastgesteld.

De Belastingdienst, die de huurtoeslag uitvoert, denkt dat deze zomer rond te hebben. Voor het jaar 2007 zijn nog geen gegevens over het aantal terugvorderingen bekend. Wel is duidelijk dat vorig jaar de uitgaven voor de huurtoeslag flink zijn gestegen. In 2006 was dat ook al het geval.

Dit voorjaar werd bekend dat over 2007 in totaal 2,3 miljard aan huurtoeslag is uitgekeerd, 170 miljoen meer dan in 2006. In dat jaar was het totale bedrag aan huurtoeslag al sterk gestegen, en wel met 440 miljoen euro ten opzichte van 2005.

Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie onderzoekt op dit moment de reden van deze sterke toenames. Het ligt voor de hand dat deze voor een deel moet worden gezocht in de nieuwe manier waarop de huurtoeslag sinds het begin van 2006 moet worden aangevraagd.

Tot en met 2005 liep de aanvraag voor huursubsidie via de verhuurder. Die moest invullen hoe hoog de huur bedroeg waarover de subsidie werd aangevraagd. Sinds 2006 moeten huurders zelf de formulieren invullen. De vrees van huurdersorganisatie de Woonbond dat veel huurders daarbij fouten hebben gemaakt, is nu uitkomen.

Volgens de Woonbond treft echter ook de Belastingdienst blaam. De dienst heeft vaak te veel voorschot uitbetaald omdat niet alle aanvragen op tijd werden behandeld, stelt directeur Ronald Paping van de Woonbond. Volgens staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën moet ook een deel van de huurders terugbetalen, omdat de inschatting over hun inkomen over 2006 niet klopte.

Er zouden minder te hoge huurtoeslagen zijn uitgekeerd als huurders de subsidie hadden gekregen op basis van hun inkomen dat ze twee jaar eerder hadden genoten. Maar de politiek heeft gekozen voor een systeem waarbij de toeslag is gebaseerd op een inschatting van het actuele inkomen. De Jager noemt dat ook „logischer” en „eerlijker”.

De staatssecretaris voegt daaraan toe dat er voor mensen die in de problemen komen regelingen zijn. Standaard geldt een regeling waarmee mensen de vordering over twee jaar verspreid kunnen betalen. Daarnaast kunnen individuele betalingsregelingen op maat worden getroffen.

bron telegraaf.nl

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 3155
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Politiek Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Politiek / Binnenlandse Politiek / topic: 300.000 Mensen moeten deel huurtoeslag terugbetalen !!!!

0.0077388