BETA
Home  |  Inloggen  |  Registreer  |  Zoeken
Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Ajax - Feyenoord (zondag 27 oktober, 16.45 uur) Eredivisie

Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 04:40   quote  deeplink  
6dfx7e25vycu.jpg

Datum en tijdstip: Zondag 27 oktober 2019, 16.45 uur
Locatie: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Competitie: Eredivisie
Scheidsrechter: Björn Kuipers, Danny Makkelie of Dennis Higler

De wedstrijd
De Eredivisie kent zo ontzettend veel wedstrijden per seizoen, 34 speelrondes met ieder 9 wedstrijden. Maar in speelronde 11 van de Eredivisie van dit seizoen is het tijd voor dé wedstrijd van Nederland, namelijk De Klassieker.

Het is Amsterdam tegen Rotterdam, het zijn de grachten tegen de Erasmusbrug, het is de Amsterdamse branie tegen de Rotterdamse arbeid, het is techniek tegen strijd, het is de stad van oud tegen de stad van nieuw, maar het is vooral Ajax tegen Feyenoord.

Zondag 27 oktober is het wéér zover, in de Johan Cruijff ArenA spelen aartsrivalen Ajax en Feyenoord tijdens etenstijd tegen elkaar. Hoe toepasselijk is de naam van ons prachtige stadion, als je weet dat Nederlands beste voetballer ooit voor deze beide clubs speelde.

Waar De Klassieker enerzijds vermoord is door het niet toelaten van uitsupporters, zal het altijd de énige echte wedstrijd van Nederland zijn én blijven. Daar zal PSV van zijn leven nooit ook maar 1 ding aan kunnen veranderen, het zijn verreweg de 2 grootste en populairste clubs van het land.

Ondanks Ajax jarenlang geen kind aan Feyenoord had, lijkt het na de 6-2 afstraffing vorig jaar toch meer en meer te leven bij Ajax. Je zag het direct in de halve finale van de beker, ineens was er de strijd en passie, ook van Ajax kant. Of beide kemphanen nu de nummers 1 en 2 zijn, of de nummers 1 en 16, het is en zal altijd een wedstrijd opzich zijn.

Voor Erik Ten Hag wordt het zijn 4e Klassieker als trainer, met de beker meegerekend won de Tukker 3 keer van Feyenoord als trainer van Ajax en verloor het 1 keer. Feyenoord trainer Jaap Stam zal als trainer debuteren in De Kklassieker. Wel speelde hij hem als speler van Ajax, Ten Hag speelde als speler De Klassieker dan weer nooit.

mxxfca50n.jpg

De tegenstander, Feyenoord
Feyenoord kent, zoals de laatste jaren vooralsnog wederom een turbulent seizoen. Prima fases in wedstrijden en zelfs sommige uitstekende wedstrijden worden afgewisseld met collectieve wanprestaties. Wat de reden er van is, blijft lastig de vinger op te leggen. Enerzijds een stukje kwaliteit, anderzijds zie je in bepaalde wedstrijden wel degelijk de kwaliteit van de Rotterdammers.

In Europa gaat het Feyenoord allemaal goed af. 2 voorrondes werden overleefd en met het schrijven van dit topic, is Feyenoord koploper in de poule met Porto, Young Boys en Rangers. Van het grote Porto werd vorige week in De Kuip nog zéér knap met 2-0 gewonnen. De wedstrijd tegen Young Boys, die 3 dagen voor De Klassieker gespeeld wordt, is dus niet meegenomen in dit topic.

In de Eredivisie gaat het Feyenoord een stuk minder goed af. Het bezet momenteel de 9e plek. Voor De Klassieker spelen de Rotterdammers nog thuis tegen Heracles, daardoor zou de positie nog kunnen veranderen voorafgaand aan Ajax - Feyenoord.

Feyenoord kende vanaf de voorbereiding ook al een vreemde start. De aankopen kwamen laat, waren en zijn (sommige) nog altijd niet fit en het kampte met veel blessures. De enige miljoenenaankoop Senesi zit vooralsnog op de bank. Of dit door kwaliteitsredenen komt of dat de communicatieve vaardigheden nog roet in het eten gooien, is niet bekend.

Het is zoals gezegd wisselvallig met Feyenoord in de Eredivisie. Wanprestaties bij Fortuna (4-2) verlies, gelijkspelen in de laatste seconde bij FC Emmen (3-3) en kansloos op eigen veld onderuit tegen AZ (0-3) zijn wel voorbeeld van die wisselvalligheid. Zeker als je ziet dat er tegen FC Twente en ADO Den Haag bij vlagen uitstekend voetbal werd gespeeld. Voor de Rotterdammers is het er alles aan gelegen 3 punten te pakken in Amsterdam, wil het de top 3 nog enigzins ergens in het zicht houden. Bij een nederlaag is die kans al helemaal verkeken.

gji7mrz651p3e.jpg

Ons aller Ajax
Hoewel Ajax tegenwoordig meer heeft met de wedstrijden tegen PSV, gezien dat onze enige concurrent doorgaans is, zal ook voor de supporters de pot tegen Feyenoord altijd de meest speciale zijn.

Vanuit Ajax kan gezegd worden dat men sinds het seizoen 2005/2006 thuis geen klassieker meer verloren heeft. 2x werd er gelijkgespeeld, de rest werd gewonnen. Wel is het zo, met wat ik in het stukje hierboven al aangeef, Ajax de wedstrijd tegen de Rotterdammers niet meer zo serieus te nemen als het ooit deed. Geregeld is Feyenoord al gauw gezien in de ArenA, maar houdt Ajax de rem er enigzins op. De echte wil om de aartsrivaal te vernederen ontbreekt er nog wel eens aan. Vorig seizoen is hier een mooi voorbeeld van, St Juste krijgt rood in de 6e minuut en Ajax verzuimd eigenlijk Feyenoord echt te slachten. Het werd 'slechts' 3-0!

Toch is zoals ook al eerder gezegd, wellicht de harde 6-2 afstraffing in De Kuip aanleiding geweest om de Amsterdamse Klassiekermentaliteit wat aan te passen. Een maand na de nederlaag, werd er namelijk flink huisgehouden in Rotterdam. In de halve finale werd Feyenoord met 0-3 lelijk te kijk gezet, waardoor de 6-2 al snel vergeten was.

Voor Ajax is er alles aan gelegen om te zorgen dat met na RKC uit de koppositie in handen houdt en dus als nummer 1 De Klassieker in te gaan. Tevens is deze wedstrijd 4 dagen na afloop van de Champions League confrontatie met Chelsea in Amsterdam.

Benieuwd of Ten Hag hier ook voor de Eredivisie variant zal spelen met Van de Beek en Martinez, of in een topper als deze de Champions League variant kiest met Alvarez en Martinez. Dit deed Ten Hag immers vorig jaar ook regelmatig in de grote of belangrijke wedstrijden in Nederland.

Tot slot
Het topic is gemaakt, het discussiëren kan beginnen en net als hier, zullen ze er op TV eerdaags ook alweer bij zijn. Maar hoeveel er ook gepraat wordt, het echte werk zal losbarsten als er op 27 oktober om 16.45 het eerste fluitsignaal klinkt in de Johan Cruijff ArenA. Tot die tijd, is het 2.5 week toeleven naar dé wedstrijd van Nederland.

Dit keer geen filmpje in deze post. Gaandeweg richting De Klassieker zal ik diverse Klassiekers en mooie momenten uit het verleden hieronder in de eerste posts gaan plaatsen. Deze wedstrijd verdiend immers dat extra tintje.

Ik wens iedereen een prachtige Klassieker toe!

prbh5xehvie.jpg

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 04:41   quote  deeplink  


De Klassieker, de grootste zege
In het seizoen 1983/1984 staan Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in Amsterdam. Het zou die middag de grootste zege aller tijden worden van de Amsterdammers op de Rotterdamse aartsrivalen. Feyenoord, met Ajax icoon Johan Cruijff, krijgt er in Amsterdam ongenadig van langs van Ajax! Het zou 8-2 worden met een karrenvracht aan goals van Marco van Basten. Kijk en geniet!

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 04:41   quote  deeplink  


Feyenoord kampioen, maar wel met een flinke smet
Op 2 mei 1999 spelen Ajax en Feyenoord in de ArenA tegen elkaar. Feyenoord is een week eerder voor de 14e keer landskampioen van Nederland geworden en wil het seizoen in stijl gaan afsluiten. Ajax was dat jaar zo wisselvallig als wat en kon zich vaak alleen opladen in de grote wedstrijden, tot woede van toenmalig Jan Wouters. In Amsterdam krijgt Feyenoord met maarliefst 6-0 klop van Ajax en de kampioensstemming was even héél ver weg. Kijk en geniet met goals van o.a Jesper Grønkjaer en Jari Litmanen.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 04:41   quote  deeplink  


'Wat een wonderdoelpunt, van Rafael van der Vaart'
De woorden van commentator Frank Snoeks die galmen nog regelmatig voorbij als de herinneringen uit De Klassiekers worden aangehaald. In het seizoen 2003/2004 wint Ajax met 2-0 van Feyenoord door vroege goals in de 4e en 11e minuut van het op dat moment toptalent Rafael van der Vaart. De 1-0 is misschien wel dé mooiste goal ooit in De Klassieker. Na het terugleggen van het vergeten talent Nicolae Mitea, is het Rafael van der Vaart die de bal met de hak in een halve handstand binnen weet te werken. Ajax werd dat jaar onder Ronald Koeman ook voor de 29e keer landskampioen in de clubhistorie. Kijk en geniet!

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 04:42   quote  deeplink  


Geen titel, wel de kampioen voetballes geven
Het enige verschil met De Klassieker in het seizoen 1999/2000 is in deze de uitslag. Ajax speelt Feyenoord vanaf het eerste moment van het kastje naar de muur. Een wedstrijd die ook wel de eerste goede wedstrijd van Bertrand Traore genoemd werd, werd door Ajax met 'slechts' 2-1 gewonnen. Lasse Schöne schoot in de 1e minuut al een vrije trap raak, waarna David Neres in zijn basisdebuut ruim 10 minuten voor rust de score verdubbelde. In de blessuretijd scoorde Kramer nog tegen, al had Ajax daarvoor al zeker een handvol meer moeten scoren. Feyenoord werd kampioen, maar kon opnieuw niet winnen in Amsterdam. Ajax haalde dat jaar se finale van de Europa League, waarin Manchester United met 2-0 te sterk was. Kijk en geniet!

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 13:16   quote  deeplink  


Niet de mooiste, wel de meest recente in Amsterdam
De laatste editie in Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken. Al was het een draak van een wedstrijd, Ajax won deze middag met 3-0 van Feyenoord. Jeremiah St Juste pakte in de 6e minuut al een rode kaart voor het smerig spelend Feyenoord. De woorden van Clasie na afloop dat Feyenoord had afgesproken niet te snel tegen rood aan moest lopen, waren alleszeggend. Door goals van Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en David Neres kwam Feyenoord met 3-0 nog heel goed weg. Ajax werd afgelopen jaar ook voor de 34e keer landskampioen van Nederland, pakte de beker en reikte tot de halve finale van de Champions League. Kijk en geniet!

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 14:38   quote  deeplink  
gji7mrz651p3e.jpg

Als afsluiter wil ik jullie graag ook betrekken in deze prachtige wedstrijd, daarom wil ik van jullie ook nog wel iets weten.

1.
Wat is jullie favoriete Klassieker en waarom?
2. Wat is jullie favoriete moment uit De Klassieker en waarom?
3. Wat was de eerste Klassieker die jullie echt bewust mee hebben gekregen?

Ikzelf zal ook wat antwoorden geven.
Op de eerste kan ik zonder twijfel zeggen dat dat Ajax- Feyenoord is uit 2003/2004. Ikzelf had net gevoetbald en keken erna in de kantine met zijn alle deze pot. De eerste goal van Rafael van der Vaart ga ik gewoon nooit meer vergeten. Ook is deze hierboven te zien.

Mijn favoriete moment is tevens die goal van Van der Vaart. Een goal die erna nog regelmatig is proberen te evenaren, maar zo schoon als die ga je hem nooit meer zien.

Mijn eerste Klassieker die ik echt goed mee kreeg, was die uit 1999/2000, ook daarvan een samenvatting hierboven. Ik was Ajax net een jaar aan het volgen, maar dat ging nog ouderwets via Teletekst en zondagavond met een bord friet op schoot de samenvattingen kijken. Ik moest die middag helaas weg en kwam thuis en vroeg wat het geworden was. De grap van mijn vader was dat Ajax met 6-0 verloren had, maar hij had teletekst aangezet. Ik keek daar vervolgens op en we wonnen met 6-0. Dat vergeet ik nooit meer.

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 14:52   quote  deeplink  
6dfx7e25vycu.jpg

Als allerlaatste wil ik met jullie nog even De Klassiekers in Amsterdam in kaart brengen. Sinds het seizoen 2005/2006 is er, zowel in de Eredivisie, als in de KNVB Beker niet meer thuis verloren van Feyenoord. Ik neem jullie daarom mee vanaf het seizoen 2006/2007

2006/2007:
Ajax - Feyenoord 4-1
2007/2008: Ajax - Feyenoord 3-0
2008/2009: Ajax - Feyenoord 2-0
2009/2010: Ajax - Feyenoord 5-1
2009/2010: Ajax - Feyenoord 2-0 (Heenwedstrijd finale KNVB Beker)
2010/2011: Ajax - Feyenoord 2-0
2011/2012: Ajax - Feyenoord 1-1
2012/2013: Ajax - Feyenoord 3-0
2013/2014: Ajax - Feyenoord 2-1
2013/2014: Ajax - Feyenoord 3-1 (KNVB Beker)
2014/2015: Ajax - Feyenoord 0-0
2015/2016: Ajax - Feyenoord 2-1
2016/2017: Ajax - Feyenoord 2-1
2017/2018: Ajax - Feyenoord 2-0
2018/2019: Ajax - Feyenoord 3-0

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op maandag 14 oktober 2019 door Loetje --
Loetje
 Loetje - dinsdag 08 oktober 2019 - 14:54   quote  deeplink  
6dfx7e25vycu.jpg

Opstelling AJAX:

Opstelling Feyenoord:

Scoreverloop:

Zodra zondagmiddag rond half 4 de opstellingen bekend zijn, zal ik deze hieronder nog plaatsen en misschien nog wel het scoreverloop. Vanaf nu is het aan jullie!

-- dit bericht is voor het laatst aangepast op dinsdag 08 oktober 2019 door Loetje --
benjamin25
 benjamin25 - dinsdag 08 oktober 2019 - 16:18   quote  deeplink  
Hier is behoorlijk wat tijd ingestopt en met een goed resultaat. Het blijft de klasieker ondanks dat feyenoord toch is afgegleden naar bedenkelijk niveau. 3-0 voor Ajax.

Plaats een reactie:
 Je naam (of nickname) (verplicht)
 Je e-mail adres (wordt nooit getoond maar moet wel werken!)
 Vul de volgende code hier in: 5861
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en algemene forum regels.
Headliner: Ajax Nieuws Plaats een nieuw antwoord  

Index / Sport / Voetbal / Ajax / topic: Ajax - Feyenoord (zondag 27 oktober, 16.45 uur) Eredivisie

0.0088000